On yhä aika Riveluution – voitto Liechtensteinista vie Suomen jalkapallomiehet varmasti EM-kisoihin!

0
Fredrik Jensen löi avausmaalillaan alkutahdit Huuhkajien Armenia-voitolle tiistaina Turussa. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Uusi aikakausi koittaa, kiitos Riveluution. Suomen Maajoukkueen Kannattajien optimismi on laulujen osalta säilynyt läpi tuloksellisesti tuskaisen vuosikymmenen. Nyt kaikki on pelikentälläkin toisin: Huuhkajat menee nyt jo lähes varmasti arvokisoihin.

Tiistainen 3–0-kotivoitto​ Armeniasta käytännössä poisti Armenian kisapaikkaspekulaatioista. Eikä kaukana ole lopullisen ruksin vetäminen myöskään Bosnia-Hertsegovinan ylle. Taivaankappaleet ovat edelleen Suomelle suotuisat, kun Kreikka päihitti loppuhetken voittomaalilla Bosnian 2–1.

Toisin sanoen Suomelle riittää varmuudella kisapaikkaan kaksi pistettä jäljellä olevista kotiottelusta Liechtensteinia ja vieraspelistä Kreikkaa vastaan. Sinetin voi lyödä jo voitolla Liechtensteinista 15. marraskuuta Helsingissä pelattavasta ottelusta.

Tahdon rakastella Riveä. Suomen päävalmentaja Markku ”Rive” Kanerva sai Pelle Miljoonan tahtiin julkisen… no, intohimon tunnustuksen. Sen antoivat sadat Pohjoiskaarteen, tässä tapauksessa Turun Veritas Stadionin päädyn jäsenet. Hetkeä aiemmin Suomi oli siirtynyt 2–​0-johtoon.

–​ Olen äärimmäisen ylpeä pelaajista. Lähtökohdat eivät olleet helpoimmat mahdolliset, mutta osoitimme jälleen kovaa henkistä kanttia ja kykyä handlata tällaiset tilanteet, Kanerva kiitteli.

Maaaliii, maaaliii, maaaliii… Kyseistä toivetta on Suomen kulmapotkutilanteissa esitetty viime vuosituhannelta lähtien. Hyvin harvoin toive on johtanut tulokseen, mutta nyt tärppäsi.

Päävalmentaja Kanerva näytti pelaajavalinnoissaan nerolta. Teemu Pukin kärkipariksi aloitukseen nostettu Fredrik Jensen teki avausmaalin kulman jälkitilanteesta.

– Aiemmissa kulmissa nähtiin, että vastustajan maalivahti on niissä tilanteissa hieman epävarma. Jotenkin tulee itselle sellainen pieni blackout, kun tekee maalin. En oikein muista, mitä päässä liikkui sen jälkeen, Jensen naurahti.

Muitakin muutoksia oli tehty, osin pakon edessä. Loukkaantuneen Tim Sparvin tilalle keskikentälle tuli Interissä ja TPS:ssä juniorivuotensa pelannut ja sikäli kotistadionilleen palannut Joni Kauko. Hän sai tietää avauskokoonpanon paikastaan pelipäivän aamuna.

– Aivan huikea fiilis, kun olen pelannut täällä koko ikäni. Sikäli ei olisi voineet nämä minuutit tulla paremmassa paikassa, Kauko riemuitsi.

Shaa-laa-laa-la-laa-la-laa, Eurooppaa valtaamaan! Siltä se nyt vahvasti näyttää. Suomi ansaitsi ilman muuta voittonsa alkuhermoilun jälkeen. Avausmaalin jälkeen peli oli koko ajan enemmän sinivalkoisten hallussa.

–​ Oltiin mielestäni pelissä aika suvereeneja, ja reagoimme oikein Bosniassa tulleeseen tappioon, Kauko mietti.

Suomii, meidän kotimaa. Alkuperäiskappaleessa Go West kehotetaan ironisesti menemään länteen, jonne Suomikin kisoissa todennäköisesti menisi. Ellei sitten kisaisännistä satu kohdalle Pietari tai Baku.

Jolle, Jolle Jolle, Jolle Jolle, Jolle Pohjanpalo. Pelillisesti Suomella on toki edelleen hurjasti matkaa Euroopan kärkipäähän, mutta se saa kaiken toivon mukaan melkoisen täsmätykin mukaansa tulevaisuudessakin.

Pohjanpalon alustus ja Teemu Pukin viimeistely 2–0-maaliin oli sellainen kombinaatio, jota kannatti odottaa Pohjanpalon yli puolentoista vuoden sairausloman ajan. Jensenille tullut ”puujalka” johti toisen puoliajan alussa tehtyyn vaihtoon.​

– Kropassa on tosi hyvä fiilis, ei mitään ongelmaa. Varmaan kaikki näkivät, että kunnossa ollaan, Pohjanpalo kuittasi.

Teemu? Pukki! Teemu? Pukki! Teemu? Pukki! 7 000 katsojan huutokuoro on komeaa kuultavaa varsinkin sen jälkeen, kun kärkipelaaja onnistuu kahdesti maalinteossa jokseenkin identtisillä chippauksilla.

– Läpiajoissa oli kova itseluottamus. Ensimmäisessä ajattelin nostavani maalivahdin yli ja toisessa mietin, että tehdään sitten samalla tavalla, Pukki puntaroi.

Oi Suomi on niin ihana. On meillä sauna, viina ja kirves. Joku saattoi lähteä hakemaan keskimmäistä mainitusta kolmesta asiasta. Saattoipa joku inspiroitua halonhakkuuseenkin.
Saunaan meni varmasti moni, mutta katsomosta juuri kenelläkään ei ollut kiire pois. Ei, vaikka vettä vihmoi läpi ottelun ja kaikista voimakkaimmin Teemu Pukin 2–0-johtomaalin jälkeen.

Ihan kuin tällaisen olisi kokenut karsintojen ratkaisupeleissä joskus aiemminkin. 11. lokakuuta 1997 vettä tuli legendaarisessa Unkari-pelissä vielä rajummin, lokakuussa 2007 pelattiin lumen ja pakkasen keskellä Azerbaidzhania vastaan.

Ihan kuin tällaista ei olisi kokenut koskaan aiemmin. Sateessa juhlittiin, ei synkistytty. Huutosakin johtajan, ”capon” roolin otti ottelun jälkeen totutusti maalivahti Lukas Hradecky. On se Suomi aika monen mielestä aika ihana.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Pohjoiskaarteen kannatuslauluista.

Arvontakori on tärkeä

Suomen lohkon toiseksi sijoittuva maa pelaa loppukarsintojen aikana myös siitä, mihin arvontakoriin se yltää EM-kilpailujen lohkoarvonnassa. Arvonta tapahtuu 30. marraskuuta.

Suomen tiistainen voitto oli erittäin tärkeä myös tästä näkökulmasta. Kolme pistettä tarjoavat edelleen mahdollisuuden yltää kolmanteen koriin. Se edellyttänee voittoa vielä myös päätösottelusta Kreikan vieraana.

24 maata sijoitetaan neljään koriin. Karsintalohkojen voittajat ovat ensimmäisessä ja toisessa korissa karsintojen pistekeskiarvon perusteella. Vertailu tehdään siten, että siinä on mukana lohkon viittä parasta maata vastaan pelattujen ottelujen pisteet.

Kuusi parasta lohkovoittajaa sijoitetaan ykköskoriin, neljä muuta kakkoskoriin. Lohkokakkosia löytyy kolmesta korista, eli toisesta, kolmannesta ja neljännestä.

Kolmanteen koriin yltäminen olisi kisoissa menestymisen kannalta varsin tärkeä asia, sillä Kansojen liigan lohkovoittajat sijoitetaan neljänteen koriin. Kolmoskorin joukkueilla on mahdollisuus saada samaan alkulohkoon Kosovon, Pohjois-Makedonian tai Valko-Venäjän kaltainen kevyemmän kategorian vastustaja.

EM-kisojen pudotuspeleihin selviytyy 16 maata 24:stä. Kuten vuonna 2016, voi jatkoon mennä kolmella sarjapisteellä eli yhdellä voitolla kolmesta ottelusta. Tai vaihtoehtoisesti kolmella tasapelillä, kuten lopulta mestariksi itsensä pelannut Portugali teki. Toisin sanoen arvontakorin ja -tuloksen merkitykset ovat Suomen tyyppisille maille massiiviset.

Suuria yllätyksiä karsinnoissa ei ole nähty: kaikki suurimmat suosikit ovat varmistaneet tai varmistamassa kisapaikkansa. Mainittu Portugali on ainoa karsinnoissa kangerrellut suuremman luokan jalkapallomaa, ja sekin saa tarvittaessa hyvin todennäköisesti osuvan varapatruunan Kansojen liigan kautta.​

MIESTEN EM-KARSINNAT 2020
Suomi–Armenia 3–0 (1–0)
Maalit: 31. Fredrik Jensen 1–0, 61. Teemu Pukki 2–0, 88. Pukki 3–0.
Suomi: Lukas Hradecky (c); Jukka Raitala, Sauli Väisänen, Joona Toivio, Jere Uronen; Robin Lod, Joni Kauko, Glen Kamara (87. Rasmus Schüller), Lassi Lappalainen (61. Pyry Soiri); Teemu Pukki, Fredrik Jensen (53. Joel Pohjanpalo).
Yleisöä: 7 231.
Tiistain myöhäisottelut: Kreikka–Bosnia-Hertsegovina 2–1 ja Liechtenstein–Italia 0–5.
Sarjatilanne kahdeksan ottelukierroksen jälkeen: Italia 24 pistettä, Suomi 15, Armenia 10, Bosnia-Hertsegovina 10, Kreikka 8, Liechtenstein 2.
Jäljellä olevat ottelut: 15.11. Armenia–Kreikka, Suomi–Liechtenstein, Bosnia-Hertsegovina–Italia, 18.11. Kreikka–Suomi, Italia–Armenia, Liechtenstein–Bosnia-Hertsegovina.
Muut lohkot
Kisapaikan varmistaneet maat: Belgia, Espanja, Italia, Puola, Ukraina, Venäjä.
Lähes varmasti kisoissa olevat maat: Englanti, Hollanti, Itävalta, Ranska, Saksa, Turkki.