Paluu Kuuhun vuonna 2024?

0
Space X:n massiivinen Starship MK1 -prototyyppi tähyää taivaalle Texasin Boca Chicassa.

Kylmän sodan kilpavarustelun motivoiva kilpajuoksu avaruuteen päättyi USA:n voittoon Neuvostoliitosta vuonna 1969, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun.
Nyt Nasa suunnittelee palaavansa Kuun pinnalle vuonna 2024 – vain viiden vuoden päästä. Nasa on pyytänyt yritysten apua tarjouskilpailussa, jonka aikataulu on Nasalle epätyypillisen tiukka: ehdotukset tulee toimittaa Nasalle marraskuun 1. päivään mennessä.
Nasan Artemis-ohjelmassa tavoitellaan kuukäyntien lisäksi pysyvän tukikohdan rakentamista Kuuhun vuonna 2028.

Samaan aikaan moniliikemies Elon Muskin Space X on kehittämässä hämmästyttävällä nopeudella Starship- ja Super Heavy -avaruusaluksia. Vastikään esitellyn, ruostumattomalla teräksellä päällystetyn Starship MK1-koealuksen muotokieli muistuttaa sarjakuvasankari Tintin ikonista kuurakettia. Hergé loi Tintin kuutarinat 1950-luvulla.
Muskin tavoitteet ovat jälleen kunnianhimoisia. Testilennot MK1-koealuksella on tarkoitus tehdä jo tämän vuoden puolella. Jos kaikki sujuu Space X:n suunnitelmien mukaan, MK4 tai MK5 -malleilla tehtävät miehitetyt lennot voisivat Muskin mukaan alkaa jo ensi vuonna.

Kunnianhimoisilla avaruuteen liittyvillä aikatauluilla on kääntöpuolensa: ne eivät aina pidä. Vuonna 2016 Musk kaavaili lähettävänsä rahtikapseli Dragonin Marsiin vuonna 2018, mitä ei ole tapahtunut.
Space X on joka tapauksessa mullistanut avaruusrahtauksen, sillä sen kantoraketit on suunniteltu palaamaan ehjänä maan pinnalle. Monikäyttöisyys on alentanut satelliittikuljetusten hintaa.
Kuu on Muskille välitavoite. Musk kaavailee, että Starship-raketilla matkataan vielä Marsiin asti.

Yhä ylös yrittää ihmiskunta. Avaruuden valloittamisessa on taas tekemisen meininkiä enemmän kuin kenties kertaakaan sitten 1960-luvun. Mukana uuden ajan löytöretkeilyssä ovat kuulentoineen myös Kiina ja Venäjä, ja osaltaan myös Suomi nano- ja piensatelliitteineen. Niitä on lähtenyt kiertoradoille vuoden 2017 jälkeen jo kahdeksan, ja lisää on tulossa.
Kilpavarustelu epäilemättä pitää valppaana, mutta kenties jonain päivänä ihmiskunta kykenee yhdistämään voimansa avaruuden löytöretkeilyssä?