Pari–suhde–teoriaa ammentaa huumoria ihmissuhteiden vaikeudesta

0
Pari–suhde–teoriaa-näytelmässä nauretaan muun muassa naisen ja miehen erilaisille ajatusmaailmoille. Kuvassa Karolina Blom seuraa Valtteri Roihaa ja sitä, kun testosteroni saa vallan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Näyttelijä, sairaalaklovni ja käsikirjoittaja Karolina Blom toteutti viime syksynä Kulttuuritalo Kivassa suositun monologin Hyvä–Paha–Ero. Ensi lauantaina saa ensi-iltansa sen itsenäinen jatko-osa Pari–suhde–teoriaa, joka paneutuu erilaisiin ihmissuhteisiin erilaisista näkökulmista.

– Esityksen nimi voi tarkoittaa ”Parisuhdeteoriaa” tai ”Pari teoriaa suhteista”. Se kertoo ystävyydestä, parisuhteesta, vanhemmuudesta – ihmisten välisistä suhteista yleensä. Eikä silkkihansikkain, vaan puutarhahanskoin käsiteltynä, Blom kuvailee.

Karolina Blom on käsikirjoittanut näytelmän yhdessä näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Valtteri Roihan kanssa. Yhdessä heidät nähdään myös näyttämöllä.

Kaksikko on tehnyt yhteistyötä jo yli 20 vuotta, joten tiimityö sujuu saumattomasti. He vastaavat esityksestä alusta loppuun itse, myös ohjauksesta. Ainoastaan äänitekniikassa apuna on Teppo Paronen ja musiikkiosuuksien taustat on tehnyt Bruno Lähteenmäki.

– Ainakin esityksestä tulee hyvin pitkälti meidän näköinen, Roiha toteaa.

Miehen ja naisen välisiä eroja käsitellyt Hyvä–Paha–Ero sai erittäin hyvän vastaanoton. Tekijät arvelevat, että menestys johtuu aihepiiristä, joka koskettaa jokaista. Suosio on silti ollut jopa suurempi kuin he uskalsivat odottaa.

– Olin todella yllättynyt siitä, että yleisössä oli niin paljon nuoria. Joukossa oli esimerkiksi sellaisia, jotka olivat ensimmäistä kertaa teatterissa ja sanoivat, että jos se on tällaista, he voivat mennä teatteriin toistekin, Blom kertoo.

– Jotkut kävivät katsomassa esityksen jopa useampaan kertaan. Eräs nainen kertoi katsoneensa sen ensin yksin, ja sitten hän meni uudestaan ja painosti myös miehensä mukaan.

Salon lisäksi Blom ja Roiha ovat käyneet esittämässä näytelmää muun muassa Paimiossa, Turussa ja Oulussa. Tänä syksynä he ovat menossa sen kanssa vielä ainakin Lappeenrantaan.

– Salolainen huumori upposi myös oululaisiin. Eräs mies kävi katsomassa kaikki Oulun neljä näytöstä, Roiha naurahtaa.

Kaksikon tarkoituksena on tehdä parisuhdeteemasta trilogia. Ensimmäisessä näytelmässä näyttämöllä oli ainoastaan Blom ja Roiha vastasi tekniikasta. Toisessa osassa Roiha on mukana näyttämöllä tuomassa esitykseen miesnäkökulmaa.

Tekijät toivovat, että myös trilogian toinen osa löytää yleisönsä hyvin. Esityksessä ammennetaan huumoria miesten ja naisten erilaisuuden lisäksi ihmissuhteiden ainaisesta hankaluudesta. Tekijöiden mukaan esitys sopii monenikäisille, nuorista aikuisista ikäihmisiin.

– Ainakin esityksen ennakkomyynti on lähtenyt käyntiin hyvin. Ne, jotka tykkäsivät ensimmäisestä näytelmästä, tykkäävät varmaan tästäkin. Tämä on vielä luonteeltaan kevyempi ja viilattu enemmän pikkujoulukauteen sopivaksi, Roiha sanoo.

Hyvä–Paha–Eron käsikirjoitus syntyi pitkälti Karolina Blomin omien kokemusten pohjalta. Pari–suhde–teoriaa pohjaa molempien, sekä Blomin että Roihan, havaintoihin ja mielleyhtymiin.

– Näytelmä on keski-ikäisten näyttelijöiden välitilinpäätös, joka toivottavasti herättelee uusia ajatuksia ja oivalluksia, Blom toteaa.

Pari–suhde–teoriaa -näytelmä Kulttuuritalo Kivassa (Horninkatu 21, Salo) 12.10.–7.12. Ensi-ilta 12. lokakuuta klo 19.