Salolainen puhallinorkesteri Piazza Brass tarjoilee tämän syksyn konsertissaan tangoja. Kapellimestari Timo Kotilaisen mukaan Hopeinen kuu -konsertissa kuullaan 3. marraskuuta ”värikylläinen kattaus laulettuja ja soitettuja tangoja”.

– Tutuimmista on kuultu monia versioita. Nyt kuullaan taas jotain uutta puhallinorkesterin säestyksellä.

Tutuimpiin kuuluvat arvattavasti Hernando´s Hideaway, Hurmio, Satumaa ja Punatukkaiselle tytölleni.

Päätoimisesti musiikin parissa 24 vuotta työskennellyt Kotilainen johtaa ensimmäistä kertaa pelkistä tangoista koostuvan konsertin. Hän ei ollut ensin uskoa, ettei tangojen väliin tarvita piristykseksi muita musiikinlajeja, mutta:

– Ne ovat niin erilaisia ja vievät tunnelmasta toiseen. Tangot toimivat hienosti varsinkin silloin, kun teksti onnistuu ja kohtaa säveltäjän ajatuksen. Se ei ole aina itsestään selvää etenkään käännöskappaleissa, Kotilainen korostaa.

– Lähtökohtaisesti tangot ovat kohtalokkaita ja tunteisiin vetoavia eivätkä jätä ketään kylmäksi, hän vakuuttaa.

– Musiikki on kokokehollista ilmaisua, Roope Pelo sanoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ajatus puhallinorkesterin säestämästä tangokonsertista syntyi Hopeisen kuun solistin, tenori Roope Pelon päässä.

– Vaikutuin Piazza Brassista ja sen huippusoittajista, kun lauluyhtyeemme Virtuoso teki bändin kanssa ensimmäisen yhteisen konsertin vuonna 2014. Totesin, että yhteistyötä kannattaa jatkaa. Edellisjouluna toteutimmekin Swinging Christmas -konsertin, Pelo kertoo.

– Tangokonsertissa rakkaus on keskeinen teema, ja suomalaisille tangoille ominaisesti myös menetys, hän kuvailee.

Konserttiohjelmistossa on 14 erilaista tangoa, joiden säveltäjiä ovat muun muassa Toivo Kärki, Unto Mononen, Astor Piazzolla ja Ralf Säde . Tuoreemmasta tuotannosta mukana on muutamaan otteeseen Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellyskilpailun voittaneen Timo Forsströmin tangot Kuu, kylmä kuningatar ja Soittakaa lujempaa. Yksi kappaleista on Roope Pelon oma sävellys Aika ohi on.

– Konserttiin valittiin orkesterin valmiista ohjelmistosta tangoja, jotka sopivat Roopen äänialalle. Uusina tulivat Forsströmin meille sovittamat kappaleet, Piazza Brassin puheenjohtaja Anssi Örling kertoo.

Örling sanoo orkesterin palaavan pitkästä aikaa, mutta mielellään Bio Jännään.

– Soitimme siellä paljonkin 1990-luvulla. Jännän isolle lavalle mahtuu iso bändi ja silti jää tilaa myös tanssijoille. Konsertissa ovat mukana Takatalon Sannan tanssijat eli Tanssii ja Musisoi ry, Örling huomauttaa.

Pelo on innostunut tanssijoiden liikekielen yhdistämisestä konserttiin:

– Musiikki on kokokehollista ilmaisua!

Pasunisti Örling iloitsee saadessaan tulevassa konsertissa soittaa yhdessä tyttärensä Laura Örling-Haikosen ja tämän kymmenvuotiaan pojan Vilho Haikosen kanssa.

– He ovat molemmat lyömäsoittajia.

– Ja vaimoni Malla Pelo soittaa huilua ensimmäistä kertaa Piazza Brassissa! Olemme harjoitelleet yhdessä öisin kellarissa, Pelo kertoo.

Hopeinen kuu -konsertti Bio-Jännässä (Turuntie 5, Salo) sunnuntaina 3.11. kello 16. Liput 20 ja 18 euroa.

SATAVUOTINEN PERINNE

Piazza Brass

Piazza Brass on salolainen konsertti- ja viihdepuhallinorkesteri.

Salon VPK:n soittokunnan rinnalle perustettu orkesteri jatkaa soittokunnan satavuotista puhallinmusiikkiperinnettä.

Orkesterin taiteellisena johtajana toimii Timo Kotilainen.

Piazza Brassin ohjelmisto ulottuu klassisesta puhallinmusiikista big band -tyyliseen swingiin ja kevyeen musiikkiin unohtamatta tanssimusiikkia ja perinteisiä marsseja.