Poliisi tutkii polkupyörävarkauksien sarjaa Salossa ja Turussa

0

Poliisi tutkii laajaa polkupyörävarkauksien sarjaa Salossa ja Turussa. Takavarikossa on kymmeniä polkupyöriä, joista ainakin osa on löytynyt salolaisen kerrostalon pyöräkellarista.
”Tunnistatko pyöräsi? Poliisi kaipaa epäillyille rikoksille asianomistajia. Pyörät on todennäköisesti anastettu Turun ja Salon seudulta”, Lounais-Suomen poliisilaitos kysyy Facebookissa Salon Seudun Puskaradion sivuilla.

Mukana on valokuva kuudestatoista varastetuksi epäillystä polkupyörästä. Oikeita omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä rikostutkijaan Turussa.
Poliisin mukaan takavarikoitujen polkupyörien määrä on huomattava. Poliisi ei kerro pyörien löytöpaikkaa eikä kommentoi sitä, onko jutussa otettu kiinni, pidätetty tai vangittu epäiltyjä.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan varkaudet kytkeytyvät Salon huumepiireihin. Tekijät ovat tiettävästi käyneet varastamassa polkupyöriä Turussa.

Poliisi päätyi julkaisemaan kuvat kesken rikostutkinnan, koska kaikista varastetuiksi epäillyistä polkupyöristä ei ollut tehty rikosilmoitusta. Julkitulon ansiosta poliisi on tiettävästi saanut lisää sähköisiä rikosilmoituksia tai täydennyksiä aiemmin tehtyihin ilmoituksiin.

Varkaat näyttävät valinneen erityisesti maasto- tai maantiepyöriä. Kuvien perusteella takavarikossa on useita pyörämerkkejä: Bianchi, Cannondale, Falcone, Felt, Ghost, Kona, Nishiki, Trek ja White. Kuvissa on myös kaksi Jopoa.
Julkaisu on herättänyt keskustelua Facebookissa.
”Muutama laatupyöräkin mukana. Kallis setti.”
”Laskekaapa paljonko tuossa liikkuu rahaa jos joku luukuttaa keskimäärin 500 eurolla pyöriä joka päivä, vaikka puolen vuoden ajan.”
Poliisi kertoi torstaina, että se aikoo mahdollisesti julkaista vielä lisääkin valokuvia.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan ainakin osa varastetuiksi epäillyistä polkupyöristä on löydetty kerrostalon pyöräkellarista Kauniaisten kaupunginosassa. Asukkaat olivat kiinnittäneet huomiota siihen, että kellariin ilmestyi outoja pyöriä.

Talonväki oli tunnistavinaan muun muassa kaksi sähköpyörää, joiden arveltiin olevan peräisin Rappulasta. Sarjanumerot vahvistivat epäilyt, ja omistaja sai kesällä varastetut pyöränsä takaisin.

SSS:n tietojen mukaan taloyhtiö päätti järjestää kampanjan, jossa jokaisen piti merkitä oma polkupyöränsä. Yhtiön omiin tiloihin siirretyistä polkupyöristä otettiin talteen sarjanumerot. Osa pyöristä osoittautui tiettävästi varastetuksi.

Poliisin kerrotaan käyneen talossa toistuvasti. Yhden vuokratun sijoitusasunnon parvekkeelta olisi löytynyt myös matolla peitelty moottoripyörä.
Asuntoyhtiö on joutunut tekemään talossa väliaikaisia lukituksia, kunnes lukot saadaan sarjoitettua uudelleen.

Nyt paljastunut varkaussarja ei ilmeisesti liity syyskuussa Salossa tehtyyn polkupyörien erikoisliikkeen murtoon. Rikolliset veivät yöllisessä iskussa Turuntiellä kymmenientuhansien eurojen arvosta maasto- ja maantiepyöriä.

Pyörä- ja urheiluvälinehuolto Salmirannan rikotusta näyteikkunasta oli nostettu ulos kymmenkunta Ghostin ja Lapierren arvopyörää, jotka oli poliisin mukaan lastattu ilmeisesti pakettiautoon. Poliisi otaksui murtoa tuolloin tilauskeikaksi, jonka tekijät olisivat tulleet ulkomailta.

Jutun tutkinnanjohtaja Juhani Malmberg Salon poliisista on ollut vaitonainen. Rikoskomisarion vähäisistä vastauksista on kuitenkin voinut päätellä, että tutkinta on edennyt.
– Asiasta tullaan tiedottamaan, mutta vielä emme ole siihen valmiita, Malmberg toisti jälleen torstaina.
Yrittäjä Ari Salmiranta sanoo, ettei hän tiedä poliisin rikostutkinnan vaiheista.
– Ei harmainta aavistustakaan. Poliisi ole ollut minuun yhteydessä.