Puolassa hallitsevat konservatiivit suuntaamassa selkeään vaalivoittoon, osoittavat ovensuukyselyt

0

Puolassa hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) on kirimässä selkeään vaalivoittoon maan parlamenttivaaleissa sekä saamassa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa, ovensuukyselyt osoittavat.
Ovensuukyselyiden mukaan PiS keräsi 43,6 prosenttia äänistä ja on saamassa 239 paikkaa 460-paikkaisesta parlamentin alahuoneesta sejmistä. Ovensuukyselyiden perusteella lähimmäs Laki ja oikeus -puolueen äänimäärää pääsi opposition kansalaisfoorumin johtama vaaliliitto 27,4 prosentin äänisaaliilla, mikä tarkoittaa 130 paikkaa sejmistä.
Vaalien alla tehtyjen mielipidemittausten perusteella oli jo ennakoitu, että kansallismielinen ja konservatiivisia arvoja korostava PiS-puolue voittaa vaalit, mutta varmaa ei ollut säilyttääkö se enemmistönsä.
– Meillä on edessämme neljä vuotta kovaa työtä. Puolan täytyy muuttua enemmän, ja sen täytyy muuttua kohti parempaa, PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski kertoi puolueen kannattajille Varsovassa.
Lähellä Puolan vaikutusvaltaista katolista kirkkoa oleva PiS otti vaalikampanjansa maalitauluksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Puolueen mukaan niiden ideologia uhkaa perinteisiä kristillisiä perhearvoja.

Kannatusta erityisesti maaseudulla

Kaczynskin luotsaamaa puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, liberaalimpaa ja EU-myönteisempää oppositiota suurissa kaupungeissa. PiS onkin keskittynyt vähävaraisiin, maaseudulla asuviin äänestäjiin.
Vuonna 2015 valtaan noussut PiS on muun muassa korottanut minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä.
– PiS pitää huolta heikoimmista, yhteiskunnan haavoittuvimmista jäsenistä, 40-vuotias Kasia kertoi äänestyspaikalla Varsovassa.
PiS:n suosion vaakakupissa ei näytä paljoa painavan se, että maahanmuuttoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä (LGBT) kiivaasti vastustava kansallismielinen puolue ei jaa EU:n enemmistön käsitystä oikeusvaltiosta ja liberaalista demokratiasta.
LGBT-yhteisön Pride-marssijat ovat saaneet Puolassa kimppuunsa vastamielenosoittajia. Lublinin kaupungissa asuva naispari pelkää oman ja lastensa turvallisuuden puolesta.
– Emme uskaltaisi koskaan pitää toisiamme julkisesti kädestä Lublinissa, nimettömänä esiintyvä pariskunta kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Vastustajatkaan eivät voi silti kiistää PiS:n muita ansioita. LGBT-aktivisti Magda Dropek on vasemmiston ehdokkaana Krakovassa.
– He ovat antaneet rahaa tavallisille puolalaisille ja omanarvontunnon takaisin monille ihmisille, jotka oli unohdettu talousmuutoksen vuosikymmenten aikana, Dropek myöntää Guardian-lehden haastattelussa.

Liberaalia demokratiaa rajoitetaan?

PiS:iä on arvosteltu demokratian ja oikeusvaltion vastaisista pyrkimyksistä, joihin kuuluu yritys saada maan tuomioistuimet ja media poliitikkojen valvontaan. Juuri parlamenttivaalien alla EU-komissio ilmoitti haastavansa Puolan oikeuteen tuomarien riippumattomuuden rajoittamisesta. Maaliskuussa käynnistetty rikkomusmenettely eteni oikeuteen, koska vuoropuhelu ei ollut tuottanut tulosta.
Asiantuntijat ovat varoittaneet, että PiS:n selkeä voitto tarkoittaa, että se voi edistää kohuttuja uudistuspyrkimyksiään, mikä todennäköisesti kiristää välejä EU:n kanssa entisestään.
Varsovan yliopiston politiikan tutkija Anna Sosnowska-Materska arvioi, että mikäli lopulliset tulokset vahvistavat PiS:n kasvattaneen enemmistöään, voi puolueen odottaa rajoittavan liberaalia demokratiaa entisestään.

STT

Kuvat: