Rinteen ykkönen

0

RAUNO SAARI. Politiikkaan on toivottu politiikkaa. Sen perään on haikailtu. Nyt kummeksutaan, kun Antti Rinteen (sd.) hallituksen myötä on saatu, mitä on tilattu.
Hallitus on edennyt hallitusohjelman mukaisesti. Kunnianhimoa sillä on riittävästi. Työllisyyden luvataan kohenevan, vähävaraisten aseman paranevan ja ilmastonmuutoksen kimppuun käydään. Kansalaisten etuuksia ja palveluita lisätään miljardi euroa. Kyse on pysyvistä menoista.
Sosiaali- ja terveydenhoitoon sekä koulutukseen luvatut työvoimalisäykset ovat massiivisia, vaikka nykyisiäkään vakansseja ei saada täytettyä.

Hallitus näyttää ensimmäisessä budjetissaan, että se ei pelaa, joka pelkää. Kaikki hallitusneuvotteluissa kaavaillut panokset pannaan peliin vahvassa etunojassa.
Menot on tarkoitus rahoittaa sitten, kun työllisyys paranee nykytasosta 2–3 prosenttiyksikköä, työttömyysmenot vastaavasti vähenevät ja verotulot lisääntyvät. Velkaa otetaan vanhan päälle kaksi miljardia euroa.
Oppositiopuolue kokoomus kyselee jo malttamattomasti välikysymyksessään, miten uudet työpaikat syntyvät. Ei siihen ole vielä vastausta, ja sen kysyjätkin tietävät. Palkkatuen määrärahoilla ei ongelmaa ratkaista.
Hallituksen toiveet rakentuvat kolmikantaisiin työryhmiin. Mutta miten ne saavat yhtiöt investoimaan ja luomaan uutta, kun luottamus tulevaan puuttuu.
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki on viime kädessä tulevine investointi-ajatuksineen ylivoimaisen tehtävän edessä.
Googlen, Salon akkutehtaan ja seudun jätevoimalan kaltaisia rohkeita päätöksiä kaivattaisiin nyt roppakaupalla.
Hallitus teki itsestään maalitaulun ripustautumalla uusine menoineen 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Samalla sitouduttiin velkaantumisen taittoon ja tulojen ja menojen tasapainoon vuoteen 2023.
Tavoitteet ovat sinänsä oikeita ja hyviä. Hallitus on kylläkin kertonut reagoivansa, mikäli talous- ja työllisyyskehitys ei etene sen kaavailemalla tavalla.
Kun kuntavaalivalmistelut alkavat jo ensi keväänä, hallituksella voi olla vaikeuksia muuttaa rytmiä, on kehitys sitten minkälainen tahansa.
Hallituksella kun on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden leima, ja mahdolliset leikkaukset se on julistanut menneeksi ajaksi.

Viime vuodet on saatu elää taloudellista korkeasuhdannetta. Nyt maailmalta kuuluu huolestuttavia talousuutisia.
Pankit pelottelevat negatiivisilla koroilla. Kauppasodassa ei näy lientymisen merkkejä. Kiihtyvästi on povattu edessä olevaa seitsemää köyhää vuotta. Näin, vaikka meillä yritysten kannattavuus on parempi kuin aikoihin.
Jos pahin toteutuu, keynesiläinen elvytys on taas arvossa. Se edellyttää kuitenkin, että elvytysvaraa on olemassa.
Pääministerinä Juha Sipilä (kesk.) lupasi, että tulos tai ulos. Pääministeri Rinne panee reippaasti paremmaksi ja lupaa pään pölkylle, jos ensi syksyn budjettiriiheen mennessä ei ole syntynyt 30 000 uutta työpaikkaa.
Pääministeritasolla olisi erityisen tärkeää muistaa Peppi Pitkätossun ohje: ”Kun on vahva ja voimansa tunnossa, pitää olla varovainen.”

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva entinen maaherra.