Runsaita sateita

0
Moni kaivo tyhjeni viime syksynä kokonaan.

Pohjavesien tilanne oli vuosi sitten runsaasti esillä julkisuudessa, kun kuivan kesän jäljiltä moni kaivo tyhjeni. Kyse ei ollut kuitenkaan vain hetkellisestä ilmiöstä, sillä pohjavesien pinnat ovat edelleen normaalia alempana.
Pohjavesiä ei ole kurittanut vain viime vuoden kuuma ja kuiva kesä, vaan taustalla on pidemmän ajan kehitys. Sateita on tullut monena vuonna peräkkäin keskimääräistä vähemmän.

Pohjavesien pintojen lasku näkyy ensimmäisenä pienissä pohjavesimuodostelmissa. Vedenpinnan laskun seurauksena monen yksityisen talouden kaivo tyhjeni viime syksynä kokonaan. Säiliöihin puhdasta vettä hakevat asukkaat olivat vesilaitoksilla tuttu näky.
Ongelmat eivät jääneet kuitenkaan vain viime syksyyn. Viime kuukausien sademäärät ovat olleet edelleen niin vähäisiä, että ne eivät ole nostaneet pohjavesien pintaa. Kuiva pintamaa on imenyt itseensä taivaalta tulleen veden.

Pohjavesien pinnan lasku ei ole vain yksityisten kaivojen omistajien huoli. Myös suurempien pohjavesialueiden vedenpinnat ovat keskimääräistä alempana. Tämä näkyy kuntien vedenottamoissa.
Salon kaupungin alueella vesihuollosta vastaavassa Salon Vedessä tilannetta joudutaan tällä hetkellä seuramaan normaalia tarkemmin. Vesiyhtiö on joutunut jo rajoittamaan vedenottoa joltakin alueelta pohjavesien vähäisyyden vuoksi.
Isolla pohjavesialueella pinta laskee hitaasti, mutta toisaalta myös tilanteen korjaantuminen vie aikaa. Lyhytaikaiset sateet eivät vielä riitä nostamaan tilannetta normaaliksi.

Moni kaivon omistaja on jo ottanut vesipulan takia kunnallisen veden alueilla, joilla se on mahdollista. Haja-asutusalueella vaihtoehto ei ole kuitenkaan aina tarjolla, joten muut ratkaisut ovat tarpeen. Syvien porakaivojen tekijöillä riittää tällä hetkellä kiirettä.
Pohjavesien pinnan nostamiseksi normaalille tasolle tarvittaisiin pitkäaikaisia ja runsaita sateita. Alkuvuoden aikana niitä saatiin vielä turhaan odotella, mutta toiveet kohdistuvat nyt loppusyksyyn ja -vuoteen. Antaa sataa kuin aisaa, kuuluu usein toisteltu toive.