Saako Turku seuraajia?

0
Turun kaupunginvaltuusto päätti pormestarimalliin siirtymisestä. Pormestari valitaan kuntavaaleissa vuonna 2021.

Turun valtuusto päätti tällä viikolla, että kevään 2021 kuntavaaleissa kaupunkiin valitaan pormestari. Turku on ensimmäinen pormestarimalliin siirtyvä kunta Varsinais-Suomessa.
Pormestari on vielä harvinaisuus muuallakin. Suomessa on yli 300 kuntaa. Tällä hetkellä pormestarivetoisia kuntia ja kaupunkeja on kuusi: Helsinki, Tampere, Pirkkala, Kärkölä, Puolanka ja Tuusula. Turun lisäksi ainakin Lahdessa valitaan ensi kuntavaaleissa pormestari.
Pormestarikunnat ovat hyvin eri kokoisia. Helsingissä on yli 650 000 asukasta ja Puolangalla alle 2 600.

Salossa valtuuston on määrä päättää tänä vuonna johtamisjärjestelmään tulevista muutoksista. Ratkaistavana on, luovutaanko apulaiskaupunginjohtajan virasta ja palataanko vanhaan malliin, jossa toimialoilla on omat johtajansa.
Pormestarimallista Salossa puhuttiin viimeksi vuonna 2016. Vaihtoehtoa selvitettiin vihreiden aloitteesta. Poliitikkojen keskuudessa sille löytyi vain vähän kannatusta.
Voisi olettaa, että maakunnan suurimman esimerkki herättäisi aiheesta keskustelua myös toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Suomessa pormestari on poliittinen luottamushenkilö, joka toimii sekä kunnanjohtajana että kunnanhallituksen puheenjohtajana. Pormestarin valitsee kunnanvaltuusto.
Käytännössä pormestarimalli siirtää valtaa virkamiehiltä poliitikoille. Turun valtuustossa mallin puolustajat vakuuttivat demokratian ja avoimuuden lisääntyvän, kun valta ja vastuu saavat poliittiset kasvot.

Pormestarimalli tuo vaaleihin lisää potkua, ja naapurit seuraavat tarkasti, mitä Turussa tapahtuu. Muulle maakunnalle ei ole yhdentekevää, millaisella politiikalla Turkua johdetaan.
Turun mallissa puolueiden pitää julkistaa, kuka kuntavaalien ehdokkaista on pormestariehdokas. Puolueiden kampanjat muuttuvat todennäköisesti entistä henkilökeskeisemmiksi.
Toivottavasti puolueet myös kertovat entistä konkreettisemmin, mitä asioita ne ajavat ja mihin suuntaan haluavat kaupunkia kehittää. Tällaista avoimuutta tarvitaan myös perinteisellä tyylillä jatkavissa kunnissa.

 

Kuntien määrä korjattu yli 300:ksi 17.10. klo 9.21.