Salo kirjaa Suomusjärven kivikausikeskuksesta 40 000 euron luottotappion

2
Kivikausikeskus ehti toimia vain puoli vuotta.

Vuonna 2009 lopetettu kivikausikeskus Rira kummittelee edelleen Salon kaupungin kirjanpidossa. Salo oli yhtiön omistaja, ja yhtiö oli myös velkaa kaupungille.

Nyt 40 000 euron lainasaaminen aiotaan kirjata luottotappioksi. Samalla tehdään arvonalennuskirjaus yhtiön 10 000 euron osakkeille. Salon kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Salo ei ole koskaan lainannut rahaa Suomusjärven Kivikausikeskus Oy:lle tai merkinnyt osakkeita. Saatavat siirtyivät Salolle kuntaliitoksen yhteydessä Suomusjärven kunnalta.

Suomusjärvellä oli suunniteltu kivikausikeskusta jo ennen kuntaliitosta. Vuonna 2007 se päätettiin perustaa moottoritien varteen vasta valmistuneen Teboilin liikenneaseman Kivihovin tiloihin.

Kymmenen kunnan kuntaliitos oli jo tekeillä, ja sitä valmistellut toimikunta laittoi suunnitelman jäihin. Toimikunta otti asiaan kantaa, koska Suomusjärvi halusi, että koko seutu osallistuu hankkeeseen.

Valmistelutoimikunta ei halunnut sitoa tulevaa uutta kuntaa kivikausikeskukseen. Se ajatteli, että uuden Salon valtuusto voi päättää asiasta.

Suomusjärvi päätti kuitenkin perustaa Riraksi nimetyn kivikausikeskuksen vielä ennen kuntaliitosta.

Rira avattiin marraskuussa 2008. Sen oli tarkoitus esitellä sekä Suomusjärven kivikautista historiaa että kiven historiaa laajemminkin.

Kuntaliitos toteutui vuoden 2009 alussa. Toukokuussa uusi Salo päätti, että kaupunki ei avusta perustettua Suomusjärven Kivikausikeskus Oy:tä. Kesäkuussa 2009 keskus suljettiin ja yritys lopetettiin puolen vuoden toiminnan jälkeen.

Suomusjärven Teboilin kanssa tekemä 15 vuoden vuokrasopimus siirtyi kuntaliitoksessa Salon kaupungille. Se on voimassa vuoteen 2023 saakka.

Kaupunki on kymmenen vuoden aikana yrittänyt sekä päästä irti sopimuksesta että saada tiloille käyttöä. Viime vuonna ne vuokrattiin Vilikkala Tradehouse Oy:lle varastoksi.

Yhtiö maksaa 250 neliöstä vuokraa kaupungille 1 000 euroa kuukaudessa. Kaupunki maksaa Teboilille reippaasti yli 4 000 euroa eli Suomusjärven kunnan ”perinnöstä” koituu edelleen menoa noin 40 000 euroa vuodessa. Tähän mennessä vuokraa on maksettu yli puoli miljoonaa euroa.

Keijo K.

Nöyrin kiitos poliitikoille ja virkamiehille, jotka tämän perinnön lahjoittivat.

Ex-noksu

Ironia on vaikea laji. En ole juristi, joten en tiedä, olisiko ollut mahdollista saada tämän järjettömän vuokrauspäätöksen (juuri ennen kuntaliitosta) tehneet poliitikot ja virkamiehet korvausvastuuseen. Toinen kysymys on jääviys, kuka tuosta päätöksestä silloin hyötyi?

Rikoksista yleensä joutuu vastuuseen, mutta julkishallinnossa nämä taputellaan hiljaa piiloon. Etenkin Salossa. Tietääkseni se viranhaltija, joka antoi urakoitsijalle luvan vetää uuden kaupungintalon liian märälle lattialle muovimatto, ei ole joutunut mitenkään vastuuseen siitä.