Salon menot lähestyvät 400 miljoonaa euroa

4
Salon ensi vuoden talousarviota tehdään kovassa paineessa.

Salon kaupunginjohtajan on karsittava vielä miljoonia euroja lautakuntien esittämistä menoista, jos ensi vuoden budjetti halutaan pitää kurissa.

Lautakuntien esitykset ylittävät kaupunginhallituksen asettaman menokehyksen yhteensä noin 5 miljoonalla eurolla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan osuus on noin 3,3 miljoonaa ja opetuslautakunnan runsaat puoli miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle kuuluvat terveyskeskus, sairaanhoito, vanhuspalvelut ja lastensuojelu. Opetuslautakunnan rahoista taas suurin osa käytetään kouluihin ja päiväkoteihin.

Hyvinvointipalveluiden kolmas lautakunta, vapaa-ajanlautakunta, budjetoi menoja hieman alle raamin.

Kaupunkikehityslautakunta ylitti annetun kehyksen 1,2 miljoonalla, rakennus- ja ympäristölautakunta vajaalla 200 000 eurolla.

Lautakunnat saivat omat ehdotuksensa valmiiksi viime viikolla. Kaupunginjohtajan esityksen teolle on varattu aikaa ensi viikon loppuun. Lauri Inna julkistaa ensi vuoden talousarvioehdotuksensa 1. marraskuuta.

– Kyllä meillä haasteita riittää, sanoo Salon talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen .

– Lautakuntakierros ei tuonut helpotusta. Joudumme puristamaan, että talousarvio saadaan raamiin, ja sen jälkeen pitää vielä puristaa alijäämää pienemmäksi.

Korhosesta on rakentavaa ja vastuullista, että lautakunnat ovat itse vähentäneet menoja aikaisemmin esitetystä, eikä lisäyksiä ole tullut.

Lautakunnille annettu talousarvion raami on laskettu niin, että kaupungin tulos on ensi vuonna 14,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lautakuntien esitysten hyväksyminen kasvattaisi alijäämän vähintään 25 miljoonaan euroon.

Talousarviota laadittaessa on tavallista, että kaupunginjohtaja karsii lautakuntien esityksiä ennen kuin vie budjetin kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus voi muuttaa esitystä. Lopullisesti tulevan vuoden tuloista, menoista ja investoinneista päättää kaupunginvaltuusto. Sen budjettikokous on joulukuun alussa.

Tämän vuoden talousarviota on korjattu pariinkin kertaan. Syyskuussa valtuusto oli monen päättäjän suulla sitä mieltä, että ensi vuoden talousarvio pitää tehdä realistisesti niin, että lisätalousarvioita ei tarvita.

Perinteisesti punakynällä on valmisteluvaiheessa pienennetty sosiaali- ja terveydenhuollon lukuja. Todellisuudessa menot eivät ole vähentyneet.

Tänä syksynä talousarvion käsittelyyn tuo omaa sävyään se, että budjetoitu alijäämä aiotaan kuitata ensi vuonna yhtiöittämällä vesilaitos. Yhtiö olisi kokonaan kaupungin omistama, mutta kirjapidossa kaupunki saisi tuloa myydessään omaisuutta vesiyhtiölle.

Kuitattavan alijäämän pitäisi olla 14,5 miljoonaa, ei 20 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus on myös valtuuttanut kaupunginjohtaja Lauri Innan ja muun virkamiesjohdon valmistelemaan rakenteellisia muutoksia, joilla kaupungin menoja saadaan vähennettyä.

Salon vuotuiset menot lähestyvät 400 miljoonaa euroa. Ensi vuonna siis menee rahaa yli 20 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.

– Henkilöstökulut kasvavat vuosittain, samoin ostettavat palvelut, jotka myös ovat enimmäkseen henkilöstökuluja, kertoo Korhonen.

Suurimmat ostopalvelut ovat sairaanhoitopiirin kaupungilta perimät maksut, jotka perustuvat sairaaloiden käyttöön.

Verotuloja Salossa arvioidaan kertyvän 192,2 miljoonaa eli hieman viime vuotta vähemmän. Valtionosuuksia Salo on saamassa puolestaan tätä vuotta enemmän, yli 115 miljoonaa euroa.

– Valtionosuudet kasvat ensi vuonna ensi vuonna, mutta korotus on riittämätön verrattuna vuosien leikkauksiin, sanoo talousjohtaja Korhonen.

Kahdessa vuodessa 20 miljoonaa

2018 tilinpäätös: 379 miljoonaa euroa
2019 korjattu talousarvio: 392 miljoonaa euroa
2020 talousarvion raami: 399 miljoonaa euroa
2020 menot lautakuntien esitysten jälkeen: 404 miljoonaa euroa

Ei rahaa junaan

Toivottavasti tunnin junan hankeyhtiöön ei Salo laita penniäkään. Nimittäin jos Turku ja Helsinki sen haluavat, niin voivat maksaakin. Salon saama hyöty radasta on minimaalinen verrattuna koko Salon toimintaan.

Make

Toivottavasti laitetaan. Kuten nähtävissä on, Salo eläköityy jopa muita kuntia vahvemmin. Kaupunkiin muuttaa pääasiassa eläkeläisiä, päätellen lehdissä olleista jutuista. Tänne tarvitaan työikäisiä ihmisiä lähes keinolla millä hyvänsä. Vaatisi myös korkeakoulutuksen saapumista kaupunkiin, jotta paikkakunnalle tulee myös sitä kautta nuoria. Tosin jo AMK:n Salon alusta alkaen tänne ei monikaan opiskelijoista ole jäänyt asumaan. Vetovoimatekijät ja työpaikat puuttuvat. Salon pitää tuleen makaamisen sijaan nyt investoida, jotta ei jäädä jalkoihin muiden kuntien viedessä hyödyt ja asukkaat. Jo reilu sata uutta keskituloista verotulonsa Saloon maksavaa tuo kaupungin kassaan miljoona euroa. Kannattaa siis pitää niistä muutamasta sadastakin junalla matkaavasta kiinni ja haalia vielä lisää. Muutama… Lue lisää »

Änkyrä

Niin, kaikki kaupungin rahat ovat sote-puolueen mielestä sote-rahaa, eikä sitä saa käyttää muihin tarkoituksiin.

Todellisuudessa kaupunkien rahapula johtuu siitä, että perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan ajaman maakuntauudistuksen kuviteltiin siirtävän kaikki sote-asiat maakunnalle. Neljän vuoden ajan ei murehdittu lainkaan asioista. Nyt ne kaatuvat päälle.

Työhullu mamu Salosta

Salon pahin tilanne on määräaikaiset työpaikat. Ei kukaan jaksa näitä 3 kuukauden pätkiä. Asutaan Salossa, mutta Helsinki on työpaikkana.