Salon valtuustossa ihmeteltiin hallintosäännön sorvaamista

2
Marjatta Halkilahti (kd.) esitti, ettei hallintosäännön muutosta hyväksytä.

Salon kaupunginvaltuustossa ihmeteltiin maanantaina hallintosäännön muutosta, jolla tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajien määrä pudotettiin kahdesta yhteen.

Muutokseen päädyttiin sen jälkeen, kun lautakunnan varapuheenjohtajat Pekka Kymäläinen (sd.) ja Tauno Kanerva (kesk.) olivat pyytäneet eroa.

Kuntalain mukaan tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja. Keskusta ei löytänyt Kanervan tilalle uutta jäsentä, joka olisi valtuutettu.

Marjatta Halkilahti (kd.) piti tilannetta kummallisena ja vakavana. Hän kysyi, onko keskusta kysynyt muista ryhmistä halukkaita varapuheenjohtajaksi.

Halkilahti päätyi ehdottamaan hallituksen esityksen hylkäämistä, koska asiasta päättämisellä ei ollut hänen mielestään kiirettä.

Jaana Haapasalo (sit.) kannatti Halkilahden esitystä ja ihmetteli, miksi yksikään valtuutettu haluaisi vähentää luottamushenkilöpaikkoja.

– Ei sen pidä olla keskustan paikka. Jos kyse on pelkästä poliittisesta suhmuroinnista, asiaa pitää avata enemmän, Haapasalo vaati.

Pertti Vallittu (kd.) kannatti niin ikään Halkilahtea ja vaati tarkastuslautakunnan pitämistä toimintakykyisenä. Hänen mielestään olisi ollut reilumpaa käydä neuvotteluja ryhmien välillä kuin lähteä muuttamaan hallintosääntöä.

Mira Aaltonen (vihr.) piti hyvin erikoisena, että hallintosääntöä muutetaan, koska yhdellä ryhmällä ei ole sopivaa henkilöä.

– Olisi luontevaa kysyä muista ryhmistä, jos ei ole omasta takaa, Aaltonen totesi.

Keskustan ryhmää johtava Timo Lehti kävi siunailemassa pöntössä toisten käsienpesua ja jälkiviisautta. Hän muistutti, ettei kenelläkään ollut mitään muutosta vastaan kaupunginhallituksessa.

Hän ihmetteli myös suhmurointipuheita ja sanoi keskustan pitävän kiinni sopimuksesta, joka tehtiin vaalien jälkeen.

– Jokainen muistaa varmasti, mitä tarkastuslautakunnassa on tapahtunut tällä kaudella. Nyt tärkeintä on saada toimintakykyinen lautakunta. Yksi varapuheenjohtaja riittää varmasti normaaliolosuhteissa, ja jos ei, kokous voi valita aina uuden puheenjohtajan, Lehti vakuutti.

Äänestyksessä Marjatta Halkilahden hylkäysesitys kaatui äänin 35–14 (2 tyhjää).

Valtuusto myönsi Tauno Kanervalle eron tarkastuslautakunnasta ja valitsi hänen tilalleen Jari J. Laihon (kesk.).

Pekka Kymäläisen tilalle valittiin valtuutettu Timo Tammi (sd.), josta tuli myös tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja.

Marco

Käsittämätöntä touhua.

Keijo K.

Mutta Salon päätöksenteossa täysin normitoimintaa.