Salon vatsatautiepidemian syy varmistui

0

Elokuun lopussa Salon kaupungin useissa ruokailupaikoissa syöneillä esiintyneen vatsataudin aiheuttaja on selvinnyt.

Syyksi epäiltiin heti alkuun kaupungin keittiöiden valmistamaa lounasruokaa, jota melko lievään vatsatautiin sairastuneet olivat syöneet keskiviikkona 28. elokuuta.

Epidemiaselvitystä tehtiin ottamalla näytteitä raaka-aineista ja valmiista ruuista, sairastuneista ihmisistä sekä tekemällä epidemiologinen kyselytutkimus Salon lukion ja Mustamäen koulun oppilaille sekä henkilökunnalle.

Epidemian aiheutti Clostridium perfringens-bakteerilla saastunut savulohipastasalaatti. Savulohipastasalaatista ja siihen käytetystä savukirjolohesta otetuissa näytteissä todettiin tutkimuksissa runsaasti C. perfringens –bakteereita.  Myös kahden potilaan ulostenäytteistä tehdyissä tutkimuksissa todettiin runsasta bakteerikasvua.

Näytteistä eristettyjä bakteerikantoja verrattiin geneettisin menetelmin toisiinsa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Ruokaviraston laboratorioissa. Näissä tutkimuksissa todettiin geneettinen identiteetti potilas- ja savukirjolohesta eristettyjen kantojen välillä. Myös sairastuneiden oireet ja oireiden alkamisajankohta sopivat hyvin bakteerin taudinkuvaan.