Salossa vuoden pienimmät työttömyysluvut – alle 2 300 työtöntä

3
Pitkäaikaistyöttömien määrä vähenee Varsinais-Suomessa nopeimmin Salon ja Turun seuduilla. Näillä alueilla pitkäaikaistyöttömiä on 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Salossa on 279 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten syyskuussa. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen tiistaina julkaisemat syyskuun työttömyysluvut kertovat, että kaupungin työttömyysluvut ovat vuoden alhaisimmalla tasolla. Työttömyyslukujen normaalin kausivaihtelun mukaan työttömyys on syksyllä vuoden alhaisimmalla tasolla, ja sen odotetetaan laskevan edelleen lokakuussa.

Salossa oli syyskuussa 2 232 työtöntä. Se on lähes 300 vähemmän kuin vuosi sitten ja lähes 200 vähemmän kuin elokuussa.

Tämän vuoden toiseksi alhaisin lukema on huhti- ja toukokuulta, jolloin kaupungissa oli 2 279 työtöntä työnhakijaa.

Salon työttömyysprosentti oli syyskuussa 9,4. Myös se on vuoden alhaisin lukema. Huhti- ja toukokuussa työttömyysaste oli 9,6.

Lomautettuna oli 88 henkilöä.

MYÖS AVOIMIEN työpaikkojen määrä lupaa hyvää työllisyystilanteeseen. Salossa oli syyskuussa avoinna 319 työpaikaa. Se on lähes 30 enemmän kuin elokuussa ja lähes sata enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyys laskee edelleen myös Somerolla, mutta muutokset ovat hyvin pieniä. Someron työttömyysaste oli syyskuussa 6,2 ja työttömien lukumäärä oli 229. Myös nämä ovat vuoden alhaisimpia lukuja.

Salon seutukunnan eli Salon ja Someron työttömyysprosentti on silti edelleen Varsinais-Suomen seutukuntien suurin. Seudun työttömyysaste oli tasan 9, kun se esimerkiksi Turun seudulla oli 8,3. Pienin työttömyys oli Vakka-Suomessa, tasan 5 prosenttia.

 

KAIKKIAAN Varsinais­-Suomen työ-­ ja elinkeino­toimistossa oli syyskuun lopussa 18 100 työtöntä työnhakijaa. Koko maakunnan työttömyysaste oli 7,9. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (8,6 prosenttia). Se on nyt ­ensi kertaa ­Varsinais-­Suomessa pienempi kuin Uudellamaalla.

Salon seudun kunnista pienin työttömyysaste on jälleen Paimiossa, jossa luku laski ensimmäisen kerran tänä vuonna alle 4 prosentin. Myös Sauvossa työttömyysaste on alle 5.

 

SYYSKUUN LOPUSSA aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli koko maakunnasssa 10 000 henkilöä, mikä on 0,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Syyskuun aikana palveluissa olleiden määrä kasvoi 1 000 hengellä (11 prosentilla). Aktivointiaste oli Varsinais­-Suomessa syyskuun lopussa 35,7 prosenttia eli 2,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkiaan palveluissa oli 4,4 prosenttia työvoimasta.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli syyskuun lopussa 28 100, mikä on 6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työvoimakoulutuksessa oli parantamassa valmiuksiaan työmarkkinoille syyskuun lopussa 2 000 henkilöä. Se on 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valtion, kuntien tai yksityisen sektorin tukityöllä työllistettyjä oli 2 300 henkilöä (+18 prosenttia). Työllistetyistä 66 prosenttia oli palkattu yksityiselle sektorille. Työkokeilussa oli 680 (­27 prosenttia) ja vuorottelupaikkaan työllistettynä 190 henkilöä (­10 prosenttia). Lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa oli 1 740 ja omaehtoisesti opiskelemassa 2 700 henkilöä. Työllisyyskatsaus ei kerro paikkakuntakohtaisia lukuja.

Salon seudun kuntien työttömyysaste syyskuussa

  • Kemiönsaari 7,1 (syyskuussa 2018: 6,7)
  • Koski 5,3 (6,0)
  • Marttila 7,6 (6,9)
  • Paimio 3,6 (3,5)
  • Salo 9,4 (10,3)
  • Sauvo 4,9 (5,0)
  • Somero 6,2 (6,7)
  • Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus

 

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Volkan
1 vuosi sitten

Juu, kun kaikki reissaavat muualla töissä.

Nopiampaa junaa
1 vuosi sitten
Reply to  Volkan

Toivottavasti se nopeampi junayhteys saadaan, eikä muutaman kaupunkikorttelin alueella asuvat ”junttamiehet” saa estettyä sen toteutumista. Nythän on tilanne se, etteivät tunnin junan kannattajat uskalla mennä enää noihin tilaisuuksiin. Eivätkä ehdikään, koska pitkän junalla kuljetun työpäivän päätteeksi täytyy hoitaa kauppareissut, lasten harrastukset ja kotityöt.

Pysytään asiassa
1 vuosi sitten

Ikävänä piirteenä yleisötilaisuuksissa on, että junttamiehet ja -naiset käyttävät kysymyksiin varatun ajan omiin mielipiteisiinsä. Nyt pitäisi keskittyä käytännön suunnittelua koskeviin kysymyksiin.

Viime viikon tilaisuudessakin väyläviraston apulaisjohtaja joutui useampaan kertaan toteamaan ”en tunnista kysymystä”. Uskokaa jo, että linjaus on demokraattisesti päätetty ja lainvoimainen. Nyt tehdään käytännön suunnittelutyötä maakuntakaavan puitteissa.