Sampo Mäkelän akvarellit värittävät kirjastoa

0
Sampo Mäkelän Jokikävely- teoksessa yhdistyvät taitelijalle mieleiset teemat, vesi ja kaupunki.

Akvarellisti Sampo Mäkelän taidenäyttely Paperielämää vie katsojan kaupunkikävelylle aina Helsingin Bulevardilta Salon keskustaan. Pääkirjastossa olevassa näyttelyssä on esillä parisenkymmentä taiteilijan tänä vuonna valmistunutta, pääosin kaupunkiaiheista, teosta.

– Vietin lapsuuteni Helsingin Alppilassa, kaupungin sykkeessä. Kaupungin rytmi, ambulanssin äänet ja ratikan kolina ovat minulle tuttuja ja jollakin tapaa pidän niistä. Myös arkkitehtuuri kiehtoo. Ehkä näistä syistä koen kaupunkiaiheiset teokset itselleni mieluisina, Mäkelä pohtii.

Kolmatta kertaa Salossa näyttelyä pitävä helsinkiläinen Mäkelä luottaa omaan tyyliinsä, eikä koe tarvetta hakea yhteisöllistä hyväksyntää omaan tekemiseensä.

– Tein vuosia töitä graafisella alalla asiakkaan toiveita kuunnellen. Pensseliin tartuin kymmenisen vuotta sitten. Nyt olen löytänyt oman tyylini, jota toteutan. En tee tilaustöitä.

Joskus sopivan maalauskohteen etsiminen voi viedä yllättävänkin kauan aikaa.

– Jos asuisin Marseillessa, voisin maalata teoksen paikan päällä viinilasi kädessä, Mäkelä naurahtaa. Todellisuudessa luonnostelen teoksen paikan päällä otetun valokuvan avulla. Jo siinä vaiheessa ajattelen työtä maalauksena. Myöhemmin lisään mukaan elementtejä, kuten vesisateen, tai muutan päivän illaksi, Mäkelä jatkaa.

Mäkelän mukaan akvarellityöt suosivat vanhaa arkkitehtuuria. Töissään hän pyrkii toteuttamaan jotakin omasta mielestään kaunista ja tunteita herättävää.

– Töiden melankolinen tunnelma pohjavireenä puhuttelee katsojaa varsinkin silloin jos se pohjautuu omiin kokemuksiin, Mäkelä pohtii.

Hän on tehnyt kaupunkikuvia monista eri kaupungeista, ulkomaillakin. Salo on päätynyt pääkirjaston näyttelyn teoksiin, sillä Mäkelällä on sukujuuria Somerolla ja sitä kautta myös Salo on tullut tutuksi.

Urbaanien, mutta samalla herkkien teosten vastapainoksi Mäkelä on värittänyt näyttelyään myös luonto- ja meriaiheisilla töillään. Vaikka aihepiiri teosten kohdalla muuttuu, Mäkelän omintakeinen tyyli on yhtä lailla tunnistettavissa niin teoksista Ruusuja kuin Liikettä Salossa .

Paperielämää – Sampo Mäkelän akvarelleja Salon pääkirjastossa 7.10.-26.10.