Suikkanen antaa Someron lautakunnille kiitosta talouskurista – edessä silti vaikea menojen karsinta

0
Someron urheilukentän katsomo on rakennettu vuonna 1963. Katsomoon mahtuu 800 katsojaa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen antaa Someron lautakunnille kiitosta hyvästä talouskurista. Suikkanen sanoo, että lautakunnat ovat ottaneet kaupungin tiukentuneen taloustilanteen tosissaan ensi vuoden talousarvioehdotuksia laatiessaan.

– Ajattelutavan muutos näkyy jo ehdotuksissa. Hallintokunnat ovat katsoneet mahdollisia lisäyksiä tarkasti ja kriittisesti, Suikkanen huomauttaa.

Sivistys-, tekninen- ja ympäristölautakunta pysyivät budjettiesityksissään kaupunginhallituksen antaman menoraamin sisällä. Perusturvalautakunnan ehdotus ylittää raamin 1,5 miljoonalla eurolla.

Lautakuntien esitysten hyväksyminen sellaisenaan jättäisi ensi vuoden talousarvion vuosikatteen eli tulojen ja toimintamenojen erotuksen yli puoli miljoonaa euroa miinukselle. Suikkanen korostaa, että sitä ei voi hyväksyä.

– Syömävelkaa emme voi missään nimessä ottaa. Menoja on pakko karsia tai tuloja saatava lisää.

Suikkanen toteaa, että vuosikate on joskus näyttänyt paljon pahemmaltakin lautakuntien esitysten jälkeen. Silti edessä on nyt vaikeampi ja hankalampi karsintakierros kuin ennen.

– Lautakunnat ovat nyt jo itse karsineet toiveitaan. Perusturvalautakunnan raamin ylitys johtuu lastensuojelun, perhetyön ja kehitysvammahuollon kasvavista kustannuksista, joten menojen leikkaaminen sosiaali- ja terveystoimen puolelta ei ole helppoa, Suikkanen toteaa.

Suikkanen vei hankalan tilanteen vuoksi lautakuntien talousarvioehdotusten loppusummat myös kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus merkitsi luvut tiedoksi ja päätti, että budjetin valmistelua jatketaan virkamiestyönä. Tämä oli myös Suikkasen esitys.

– Harkitsin ensin sitä, että talousarvioesitykset olisi kierrätetty uudestaan lautakunnissa. Se olisi vienyt kuitenkin turhan paljon aikaa, Suikkanen sanoo.

Someron kaupunki on aloittamassa ensi vuonna urheilukentän remonttia. Peruskorjauksen yhteydessä myös kentän katsomo on määrä uusia. Suikkanen kertoo, että tiukka taloustilanne ei vaikuta urheilukentän peruskorjaukseen.

– Remontti viedään läpi suunnitellusti uutta katsomoa myöden. Suunnittelu on jo pitkällä ja remonttiin ollaan saamassa valtion rahaa, joten se kannattaa toteuttaa.

Peruskorjauksen kustannusarvio on katsomon ja uuden huoltorakennuksen kanssa 2,7 miljoonaa euroa. Peruskorjaus tehdään vuosina 2020 ja 2021.