Ruotsalaisromaanissa eletään viimeisiä viikkoja ennen jättiläiskomeetan iskeytymistä maapalloon – Mats Strandberg työsti kirjoittaessaan ilmastoahdistustaan

0

Eräänä tavallisena päivänä toukokuun lopulla paljastuu, että maailmanloppu tulee 16. syyskuuta kello 4.12 aamulla Ruotsin aikaa. Tämän uutisen ympärille rakentuu ruotsalaisen Mats Strandbergin mieltä kutkuttava dystopia-romaani Loppu.
Kirjassa Maata kohti syöksyy jättiläiskomeetta Foxworth, jonka osuma muuttaa meret höyryksi ja polttaa ilmakehästä hapen. Rysäyksen aiheuttama shokkiaalto hävittää hetkessä kaiken elollisen maapallolta. Komeetta on nimetty sen ensimmäisenä havainneen NASAn tutkijan mukaan.
Aiemmin kauhukirjoilla, kuten Hoivakoti ja Risteily mainetta niittänyt Strandberg kertoo saaneensa innoituksensa Loppuun The Day After Tomorrowin kaltaisista katastrofielokuvista.
– Jään aina sellaisen jälkeen miettimään, mitä tavalliset ihmiset siinä tilanteessa tekisivät, ja mitä tapahtuisi, jos maailma todella olisi uhattuna, hän kertoo Otavan tiloissa.
Kirjan on kustantanut Otava-konserniin kuuluva Like.
– Syy, miksi kirjoitin tämän nyt oli ehkä se, että työstin kirjoittaessani ilmastoahdistustani. Halusin kuitenkin uhan olevan ilmastonmuutosta konkreettisempi.
Strandberg esiintyy Helsingin kirjamessuilla perjantaina.

Kello tikittää

Romaanissa koulut suljetaan, pörssi romahtaa ja raha menettää arvonsa nopeasti. Ihmiset eivät mene töihin, lentokoneet lakkaavat lentämästä ja junat kulkemasta. Kello sananmukaisesti tikittää kirjan sivuilla.
Strandberg uskoo, että kun ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa jokainen ihminen käy läpi samaa asiaa, alkaa välillämme tapahtua todella kiinnostavia asioita. Kun tulevaisuutta ei ole, ihmisten on pakko elää hetkessä.
– Jotkut lukijat ovat kertoneet olevansa melkein kateellisia kirjan henkilöille ja ymmärrän heitä. Siinä on jotain houkuttelevaa, että ei voi muuta kuin antaa periksi. Ei kannata enää mennä kaduille osoittamaan mieltään, eikä edes haukkua (Yhdysvaltain presidentti) Donald Trumpia.
Ihmiset joutuvat ratkaisemaan kuitenkin isoja kysymyksiä, kuten kenen kanssa ja missä haluavat viimeiset hetkensä viettää.

Ruotsalaiset hakevat kirkosta lohtua kriiseihin

Strandberg teki romaania varten runsaasti tutkimusta, haastatteli Ruotsin turvallisuusviraston työntekijöitä, psykologeja, avaruuden asiantuntijoita ja jopa pappeja, vaikkei uskovainen olekaan.
– Ruotsissa ihmiset kokoontuivat kirkkoon hakemaan lohtua Estonian uppoamisen ja tsunamin kaltaisiin kriiseihin, vaikka eivät olisi olleet uskovaisiakaan.
Loppu-romaanin kertojat Simon ja parantumattomasti sairas Lucinda ovat 17-vuotiaita. Kirjailija kertoo halunneensa käsitellä isoja kysymyksiä elämän tarkoituksesta ja kuolemasta, ja siksi aihe sopi hänen mielestään tarkasteltavaksi nimenomaan nuorten näkökulmasta.
– Pelkäsin, että kirjan alusta asti selvä loppu olisi liian masentava, mutta monet lukijat ovat kertoneet kokeneensa sen jopa mieltä kohottavana. Eihän meitä oikeasti mikään komeetta uhkaa.

STT

Kuvat: