Teijon Masuunissa kahden naisen ilotulitus

0
Monissa Mariella Rauhalan teoksissa esiintyy afrikkalainen kääpiövuohi Pop Horn – Herra Paukkusarvi. Sen nimeä kantavat myös tekstiiliprinttien myötä syntyneet käyttö- ja sisustustuotteet.

Teijon Masuunissa on marraskuun puoliväliin asti esillä kahden naisen värikylläisiä töitä. Masuunin galleriassa on nähtävillä tekstiili- ja vaatetussuunnittelija Mariella Rauhalan (s. 1961) eläinaiheisista tekstiiliprinteistä koostuva näyttely Vahva Henki.

Töissä esiintyvät kissat, koirat, kanat, riikinkukot ja kääpiövuohi, joiden olemuksen Rauhala on vanginnut värien ja tunnelmien voimalla. Värien kautta näyttely vie katsojan myös matkalle eläinten alkuperämaihin: Meksikosta Afrikan ja Intian kautta Portugaliin ja Pohjolaan.

– Tarkkanäköiset voimaeläimeni tutkivat katsojaa ja maailmaa. Ja ne eivät ole mitään fiktiivisiä eläimiä. Ne kaikki löytyvät meiltä kotoa, Rauhala kertoo.

Teokset ovat saaneet alkunsa viime vuosien aikana, kun Rauhala muutti perheensä kanssa kaupungista Kuhmoisiin vanhalle maatilalle. Hän on itse kasvattanut kuvien eläimet tai tarjonnut niille kodin tilanteessa, jossa ne ovat olleet kahden vaihtoehdon edessä.

– Ne ovat tulleet luokseni erilaisin tarinoin, värein ja värähtelyin. Ne ovat alun perin kotoisin vierailta mailta ja muista kulttuureista, ja ne ovat toivottaneet toisensa tervetulleiksi taloon ja kotiutuneet, Rauhala luonnehtii.

Teosten lähtökohtana ovat olleet Rauhalan ottamat valokuvat, joita hän on työstänyt sekatekniikalla ja käsitellyt kuvankäsittelyohjelmilla lopulliseen muotoonsa. Lopuksi kuvat on tulostettu digitaalisesti kankaalle.

Teosten tunnelmia ja värejä voi viedä myös kotiinsa erilaisissa käyttö- ja sisustustuotteissa, joita on myynnissä näyttelyn yhteydessä.

Turussa syntynyt Mariella Rauhala on filosofian maisteri pääaineenaan taidekasvatus. Lisäksi hänellä on tekstiili- ja vaatetusalan amk-tutkinto sekä opettajakoulutus.

Rauhala on toiminut opettajan työn ohessa yli 20 vuotta pukusuunnittelijana tv-sarjoissa ja elokuvissa. Viime vuosina opetustyö on vienyt niin paljon aikaa, että hänen toistaiseksi viimeisiä puvustustöitään on draamasarja Lola ylösalaisin vuodelta 2016.

– Kaikkea ei millään ehdi, hän toteaa.

Tekstiilitaiteen tekeminen on Rauhalan aluevaltauksista uusin. Vahva Henki -näyttelyn teoksia on ennen Teijoa ollut esillä vasta Kuhmoisissa ja Pieksämäellä.

Teijon Masuunin aulassa ja kahvilassa on esillä kuvataiteilija Marjo Yli-Antolan (s. 1971) luonnon elementeistä kumpuavia maalauksia. Niitä on kuvailtu unenomaisiksi tulkinnoiksi tunteista, olemisesta ja hetkistä elämässä.

– Viime aikoina olen maalatessani etsinyt itselleni sielun rauhaa. Jokaisen elämässä on erilaisia vaiheita, ja välillä kaipaa seesteisyyttä. Töitteni kautta haluan jakaa sitä vähän toisillekin, Yli-Antola kuvailee.

Turkulainen Marjo Yli-Antola on Turun Taideakatemiasta valmistunut taidemaalari ja kuvataiteilija, joka on tehnyt aktiivisesti taiteilijan työtä sekä lisäksi opettanut monen vuoden ajan. Viimeisen vuoden hän on keskittynyt pelkästään maalaamiseen.

Yli-Antola tekee pääasiassa öljymaalauksia, ja niitä on eniten esillä myös Teijolla. Lisäksi hän tekee installaatioita ja pastellimaalauksia, joista jälkimmäisiä on Masuunin näyttelyssäkin mukana kaksi. Suurimman inspiraationsa hän saa luonnosta.

– Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisilla on vanha side luontoon, ja niin on itsellänikin. Luonto on sielulle vähän kuin koti. Jos on vähänkin alavireinen ja pääsee luontoon, saa rauhoitettua mieltä ja sydäntä, hän miettii.

– Viime vuosina olen keskittynyt elämän kuvaamiseen luonnon elementtien kuvastolla. Esimerkiksi pienten maalausten sarjassa Dust to dust on pöllyävää tomua, joka kuvaa, miten elämässä välillä jytkähtää niin, että tomu vain pölisee, ja välillä taas noustaan ylös.

Näyttelyn teoksia nähdään Salon seudulla ensimmäistä kertaa. Aiemmin tänä vuonna niitä on ollut esillä Turussa ja Uudessakaupungissa.

Mariella Rauhalan Vahva Henki ja Marjo Yli-Antolan Maalauksia Teijon Masuunissa (Telakkatie 17, Teijo) 17. marraskuuta saakka la–su klo 12–16

Teijon uudessa ravintolassa Sycholdin merimaalauksia

Teijon Masuunin naapurissa on avautunut tällä viikolla uusi ravintola, Ravintola Teijon Arkki, jonka seinillä voi ihailla kemiönsaarelaisen taidemaalarin John Sycholdin (s. 1938) maalauksia Teijon Masuunin järjestämässä näyttelyssä.

Tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä John Sychold tunnetaan vanhan purjelaivaperinteen tallentajana ja meren kuvaajana. Ravintola Teijon Arkin näyttelyssä voi nähdä klassisten merimaalausten lisäksi myös toisen puolen taiteilijasta: aavistuksen abstrakteja kukka-asetelmia.

Palettiveitsen ja siveltimen lisäksi Sycholdin käsissä taipuu myös rauta. Maalausten lisäksi hän tekee rautaveistoksia, joista suurin, Kuunari Delfin, on tällä hetkellä myynnissä Teijon Masuunin edustalla.

John Sycholdin maalauksia Ravintola Teijon Arkissa (Telakkatie 25, Teijo) ma–pe klo 10–14