Tikut tarttuivat pelkoihin

0
Vielä ei ole päästy harjoittelemaan, mutta roolit ovat selvillä. Mörönkarkottajat -näytelmän rooleissa nähdään muun muassa Lumi Soininen (vas.) Täplä-koirana, Jari Rantanen Olivian hovimestarina, Meri Soininen kartanon omistajana ja Aino Gustafsson (edessä) Missi-kissana. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jos on vilkas mielikuvitus, kuten Kultakedon Jennillä on, voi pelätä vaikka mörköjä. Niitä Jenni pelkää ihan tosissaan.

Miten Jenni lopulta voittaa pelkonsa, siihen löytyy vastaus Vaskion Teatteri Puutaivaan Tikkujen tulevasta esityksestä Mörönkarkottajat ensi vuoden maaliskuussa.

Mielikuvituksen tuottamia pelkoja voi olla muitakin kuin esityksen mörkö. Nyt näytelmä on kuitenkin ajateltu lähinnä lapsille päiväkoti-ikäisistä eka- ja tokaluokkalaisiin. Ikäsuositus on 3 – 9 vuotta, mutta esitys soveltuu kaikenikäisille.

Sitä on myös jo kyselty ja tilattu esiintymään yhteen päiväkotiin, mikä on uutta teatterin toiminnassa.

– Menemme esittämään näytelmän päiväkotiryhmälle, joka käsittelee mörköasiaa laajemminkin, kertoo Tikkujen toiminnassa monesta vastaava Heidi Soininen , joka on muun muassa tuottaja.

Teatteri Puutaivaan Tikut ei ennen ole ollut kiertueella. Ideana on, että esityksen voi tilata tiettyinä päivinä maaliskuussa. Ryhmäesityksen voi tilata myös Pikkuteatterille, jossa on muutama yleisöesityskin.

– Meiltä on aiemmin kysytty, tulemmeko esiintymään, Heidi Soininen selittää uutta toimintatapaa.

Tikkujen uuden näytelmän harjoitukset ovat alkamassa, mutta muutaman kerran ryhmä on jo kokoontunut ja pohtinut roolihahmoja. Käsikirjoittaja, itsekin Tikuissa kauan mukana ollut nyt 16-vuotias Meri Soininen on jo varsinainen konkari alalla.

Mörönkarkottajat on hänelle jo seitsemäs käsikirjoitus.

Luvassa on jännitystä, viihdettä ja vinkkejä.

– Mutta ei kauhunhetkiä, Meri Soininen tarkentaa.

Kartanon hovimestarin roolissa oleva Jari Rantanen sanoo, että ajatuksena on saada esityksen aikana yleisöltäkin neuvoja. Näin roolihahmot tulevat läheisimmiksi katsojille.

Juonesta paljastetaan sen verran etukäteen, että tarinassa on Kultakedon perhe hovimestarin kera. Jenni Kultaketo ( Pinja Laine ) pelkää pimeää ja pimeässä lymyilevää mörköä.

Jennin serkku on kuitenkin päättänyt tulla apuun mukanaan mörönkarkotin. Tarinaa johdattelee kertojana Aivo, puhuva tietokone, jona toimii esityksen ohjaaja Maisa Pitkänen . Hänellä on myös postimiehen rooli.

Lisäksi tarinassa nähdään kissa ja koira. Missi on kartanon omistajan Olivia von Kultakedon kissa ja Täplä Jenni Kultakedon koira.

Kartanon omistajan roolissa oleva näytelmän käsikirjoittaja Meri Soininen sanoo kirjoittaneensa näytelmän siten, että roolien esittäjät ovat etukäteen tiedossa.

– Sillä tavalla on kivempi kirjoittaa, kun tietää, kenelle rooli tulee.

Esimerkiksi Missin ja Täplän rooleissa olevat Aino Gustafsson ja Lumi Soininen toivoivat itselleen näitä rooleja.

– Halusin pienen roolin ja kissa on kiva eläin, Aino Gustafsson perustelee.

Myös Lumi Soininen halusi pienen roolin ja esittää Täplä-koiraa.

– Tykkään eläimistä ja lempparieläin on koira, hän perustelee koiran roolia.

Esitys on tilattavissa maaliskuussa 2020 vierailulle erilaisiin esiintymistiloihin ja se nähdään myös muutaman esityksen verran Puutaivaan Tikkujen areenalla osoitteessa Säästäjäntie 1, Vaskio (Salen vieressä). Kesto noin 40 minuuttia. Ikäsuositus 3 – 9 -vuotiaat.

Puutaivaan kesätetatteri hakee ohjaajaa

Vaskion Perinnemäellä toimiva 25-vuotias Puutaivaan kesäteatteri etsii ohjaajaa sekä näytelmää ensi kesäksi.

Toiveissa on jatkaa kevyemmällä koko perhettä viihdyttävällä formaatilla. Teatteri haluaa kuunnella ohjaajan ajatuksia näytelmästä, vaikka viime kädessä hallitus päättää asian.

Vapaamuotoisia ohjaustarjouksia teatteri odottaa viimeistään 10.11. mennessä osoitteeseen puutaivas@hotmail.fi.