Laulaja ja näyttelijä Tommi Soidinmäki loistaa tänä vuonna salolaisen teatteri Provinssin pikkujoulurevyyn tähtenä. Mukana on myös hänen bändinsä Vastakaiku. Salon seutu on jyväskyläläiselle ennestään vierasta, mutta hän kehuu teatteriporukan henkeä.

– Kasassa on huippuremmi. Torstaina oli ensimmäiset harjoitukset ja porukkaan oli helppo tulla, hän kiittelee ja sanoo revyyn olevan oma lajinsa.

– Sen rytmi on ihan erilainen kuin muuten teatterissa.

Soidinmäki nousi ensimmäisen kerran teatterin lavalle seitsemän vuotta sitten ja sen merkitys on vahvistunut hänen urallaan koko ajan.

– Näyttelemistä on nykyään suunnilleen yhtä paljon kuin laulukeikkaa.

Toistaiseksi hänen suurin roolinsa on ollut pääosa laulunäytelmässä Rosvo-Roope, jota esitettiin Taivallahden kesäteatterissa Helsingissä vuonna 2016. Ensi vuonna mies nähdään kolmen näytelmän pääroolissa. Yksi niistä on Miia Nuutilan Lappeenrannan kesäteatteriin ohjaama Krokotiili-rock, jossa Soidinmäki näyttelee laulaja Virve Rostin kanssa 40 näytöstä kesä–heinäkuun aikana.

– Haluan kehittyä ja tehdä tulevaisuudessa myös vakavampia rooleja, Soidinmäki kertoo.

Tommi Soidinmäki voitti Tangokuninkaan tittelin vuonna 2004, jolloin hän täytti vasta 21 vuotta.

– Olihan se nuorelle pojalle aika mullistus. Kuninkuusvuonna tuli tehtyä 241 keikkaa.

Tangokilpailuihin osallistuminen johtui tuottaja Ilkka Vainiosta.

– Voitin Turussa Ponnahdus pinnalle -kilpailun 16-vuotiaana. Silloin ei ollut vielä Idols- eikä The Voice of Finland-kilpailuja ja Vainio sanoi, että hän tarjoaa levytyssopimuksen, jos pääsen Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaaliin.

Teinipoikahan yritti heti, mutta unohti Raision aluekilpailussa sekä melodian että sanat ja lähti kotiin kasvamaan.

– Tein paljon töitä Maija Hapuojan kanssa, joka on edelleen laulunopettajani.

Soidinmäki sanoo, että Tangokuninkuuden myötä hänen tekemisiään yritettiin ohjata, mutta hän ilmoitti tekevänsä omat valintansa ja luovansa oman uransa.

– Vuonna 2016 olin todella vaikeassa tilanteessa ja tuntui että kaikki seinät kaatuvat päälle. Oli epärehellisyyttä eikä keneenkään uskaltanut luottaa. Tein suuria muutoksia, karsin kaikki energiasyöpöt elämästäni ja otin ohjat omiin käsiini, Soidinmäki kertoo ja huomauttaa, että eräältäkin toimijalta jäi saamatta palkkioita 10 000 euron edestä.

– Alkuun olin hirveä jännittäjä, mutta nykyään osaan jo antaa itselleni armoa ja olen oppinut nauramaan itselleni. Liikun lavallakin ihan eri tavalla kuin ennen, Tommi Soidinmäki kertoo kehittymisestään esiintyjänä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nykyään Soidinmäki on onnellinen. Laulamisen ja näyttelemisen lisäksi hän suunnittelee koruja ja vaatteita, joita aletaan viedä kansainvälisille markkinoille.

– Olen aina käyttänyt koruja, paljon esimerkiksi Kalevalaa, ja muutama vuosi sitten agenttini ehdotti korusarjan piirtämistä. Tein sopimuksen Kultajousen kanssa ja olen suunnitellut jo kolme sarjaa.

Vaatepuolella Soidinmäen yhtiökumppani on Iina Naumanen, joka suunnitteli aikoinaan Soidinmäelle ja tämän vaimolle hääpuvut.

– Olen osakkaana dubailaisessa vaatefirmassa, joka alkaa valmistaa vaatteitamme.

Musiikin parissa Soidinmäki tekee vahvaa yhteistyötä muun muassa tuottaja Maki Kolehmaisen kanssa.

– Kävin juuri viime viikolla levyttämässä uuden singlen.

Lokakuussa Soidinmäki pitää 15-vuotisjuhlakonsertin Saarijärvellä, jossa on varttunut. Marraskuussa alkaa Tangon Seitsemän veljestä -kiertue ja joulukonsertit Sani Aartelan kanssa. Jouluajan Soidinmäki esiintyy laivalla ja tammikuussa hän lähtee kolmeksi viikoksi Yhdysvaltoihin konserttikiertueelle ja esittämään Tauno ja Ansa -laulukomediaa.

 

Teatterinjohtaja Seppo Suominen iloitsee, että Provinssin pikkujoulurevyyseen saatiin nimiartisti omine bändeineen. Suominen keksi Soidinmäen tämän vieraillessa Provinssissa toissa vuonna Tauno ja Ansa -esityksensä kanssa. Revyyn nimi päätettiin saman tien, kun Soidinmäki saatiin kiinnitettyä.

Soidinmenojen rooleissa nähdään myös Piia Koriseva, Venla Viisanen, Sarita Silvennoinen, Joonas Suominen, Arto Lepistö ja Mikko Saari. Käsikirjoitus ja ohjaus ovat Arto Niemisen käsialaa.

Ajankohtaisista aiheista ammentavassa revyyssä seikkailevat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson.

– Soidinmäki saa lähinnä olla oma itsensä ja ihmetellä, mihin on joutunut, mutta on hänellä rooli muun muassa Brasilian presidentti Jair Bolsonarona, Nieminen kertoo.

– Kappaleiden sanoituksia on muutettu vähän. Meksikon pikajunan sijaan lauletaan Meksikon rajamuurista.

Soidinmenot -pikkujoulurevyyn ensi-ilta on Rikalanäyttämöllä (Asemakatu 13–15, Salo) keskiviikkona 13. marraskuuta. Sen lisäksi näytöksiä on kaikkiaan 15 torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin 14. joulukuuta saakka.

JOULUIHMINEN

Tommi Soidinmäki

Syntyi Jyväskylässä 26.3.1983 ja kasvoi Saarijärvellä.

Valmistui laulupedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Tangokuningas vuodelta 2004.

Naimisissa oleva laulaja ja näyttelijä on nykyään myös koru- ja vaatesuunnittelija.

Tommi Soidinmäki on henkeen ja vereen jouluihminen. Ainoana lapsena hän on kokenut perhejoulut erityisen tärkeiksi ja lopettanut joulukonserttikiertueensa hyvissä ajoin ennen aattoa. Ensimmäistä kertaa urallaan hän on jouluna laivakeikalla.

– Sekä minun että vaimoni vanhemmat ja hänen sisaruksensa tulevat mukaan viettämään joulua laivalle.