Työpari löysi yhteisen sävelen Kukonkalliossa

0
Laila Vähälä (vas.) ja Sirkka Pölönen muodostavat Duo Kurvikkaat. Esiintyminen on piristävää aivotyötä, tietää juhlakiertueelle lähtevä kaksikko. Kuva: SSS/Marko Mattila

­– Laulettu on, toteaa tyytyväisenä 60 vuotta kuorossa ja 25 vuotta Duo Kurvikkaissa laulanut Sirkka Pölönen, 80.

­– Emme me tätä lopeta, jatkaa 30 vuotta runoja lausunut lausuntataiteilija Laila Vähälä, 78.

Pölönen ja Vähälä muodostivat kuin vahingossa 25 vuotta sitten Duo Kurvikkaat. Kaikki alkoi samalta työpaikalta Kukonkallion vanhainkodista. Kun joku vanhuksista kuoli, työpari meni yhdessä omaisten ja hautaustoimiston väen kanssa laulamaan vainajan äärelle.

­– Yksi omaisista oli kerran niin vaikuttunut taidoistamme, että pyysi meitä esiintymään Helisnummen kappeliin ja sieltä vainajan muistotilaisuuteen, kertoo Vähälä.

Nyt takana on satoja esiintymisiä erilaisissa tilaisuuksissa. 25-vuotisen esiintymistaipaleen kunniaksi kaksikko on koonnut yhteen juhlaohjelman, joka kiertää ihmisten piristykseksi pääosin vanhusten palvelutaloissa. Juhlaohjelma starttaa maanantaina Salon seurakunnan lähetyskahvio Kaffemukissa.

Ystävykset kertovat nauttivansa esiintymisestä, sillä he ovat jo neljännesvuosisadan vapaaehtoisesti ja pyyteettömästi tuoneet iloa ihmisille. Aluksi molemmat lauloivat, mutta melko nopeasti Vähälä siirtyi vastaamaan runonlausunnasta. Esitykset sisältävät duon kokoaman, noin tunnin kestävän ohjelman lauluista, juonnosta ja runonlausunnasta. Ohjelman he kokoavat aina tilaisuuden mukaan.

– Lehmirannassa esiinnyimme alkuaikoina todella paljon. Silloinen Salon kanttori Martti Räisänen oli myös mukana säestämässä laulua. Joskus myös hänen tyttärensä Sanna Räisänen, muistelevat rouvat yhteen ääneen.

Lehmirannassa esiintyminen poiki naisille ja Martti Räisäselle myös mieleenpainuvan keikan syntymäpäiväjuhliin Katisten kartanoon Hämeenlinnaan.

– Kaikilla oli kansallispuvut päällä. Sirkalla oma tekemä Laatokan kansallispuku, minulla taas oma tekemä Uskelan naisen puku, jatkaa Vähälä.

Tilaisuuden jälkeen esiintyjät saivat yleisöstä mieleenpainuvan kommentin.

­– Ihan kuin olisimme olleet Kansallisteatterissa, Pölönen muistelee nöyrästi.

Yleisö on vuosien varrella saanut kuulla muun muassa Eino Leinon, P. Mustapään, Helvi Hämäläisen, Jukka Kuoppamäen, Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan tuotantoa.

Pääosin duo on esiintynyt kotiseudullaan Salossa.

– Yhteen aikaan oli oikein kiire, muistelevat rouvat yhteen ääneen.

Silloin he esiintyivät kymmenen kertaa vuodessa. Ohjelman kokoaminen ja harjoittelu veivät myös osan vapaa-ajasta.

Työryhmän nimeä ei tarvinnut kauaa miettiä. Humoristisesti kurvikkaiksi rouviksi itseään kuvaillut kaksikko löysi sen suhteen nopeasti yhteisen sävelen. Molemmilla on omat roolinsa, ja yhteistyö on ystävyksillä sujunut saumattomasti. Saumattomasti yhteen he sopivat kerran myös aivan sattumalta esiintymisasujensa kanssa.

– Oli Paukkulakodin kesäjuhlat ja sanoin Sirkalle, että minä laitan päälle tumman mekon, missä on kukkasia, Vähälä kertoo.

– Kerroin, että minulla on myös musta kukkamekko, Pölönen jatkaa.

Ystävykset eivät ymmärtäneet, että mekot olivat identtiset. Asia selvisi vasta paikan päällä.

– Niistä tuli pitkäksi aikaa meidän esiintymisasut, kaksikko naurahtaa.

Nykyään esiintymisiä on harvemmin kuin ennen, mutta into tekemiseen ei suinkaan ole hiipunut.

– Meitä saa aina pyytää esiintymään, mainitsee Vähälä.

Juhlakiertuetta varten he hakivat ensimmäistä kertaa avustusta ja saivat vapaa-ajan lautakunnan myöntämän kohdeapurahan.

– Runoista löytyy viisautta, ja ne tuovat monesti myös iloa ja lohdutusta, tietää Suomen Lausujain Liiton taiteilijajäseneksi valittu Vähälä.

– Me teemme tätä sydämellä, vaatimattomasti jalat maassa ja hyvällä mielellä. Musiikki on tärkeä osa elämää, painottaa Pölönen.

 

Duo Kurvikkaat, Salon seurakunnan lähetyskahvio Kaffemuki, Kirkkokatu 7, 21. lokakuuta klo 14–15.

Kukonkallion hoivakoti, Kukonkalliontie 19, 22. lokakuuta klo 13.30–14.30.

Paukkulakoti, Salaistentie 1, 30. lokakuuta klo 14.15–15.15.

Palvelukeskus Ilolansalo, Ilolankatu 6, 4. marraskuuta klo 13.30–14.30.