Universaali palloilutotuus päti taas – Vilpas kaatoi Katajan, vaikka sisäpuolustus petti ja levypallot jäivät ottamatta

0
Henri Kantonen kellotti Vilppaan kovimmat minuutit - ja syystä.

Universaalin palloilutotuuden mukaan hyvän joukkueen merkkinä pidetään sitä, että se voittaa huonollakin suorituksella. Vilpas täytti sunnuntaina Joensuussa tämän totuuden tunnusmerkit.

Vilpas ei määrännyt ottelun tempoa ja tapahtumia missään vaiheessa 2–3 peräkkäistä pallonhallintaa enempää. Vilppaalla oli myös valtavia ongelmia 31 pistettä höyrynneen Katajan sentterin Brandon Waltersin puolustamisessa.

Mutta jos Waltersin puolustamista ei lasketa, niin muuten Vilpas puolusti pääsääntöisesti hyvin, eikä päästänyt Katajaa kertaakaan kuutta pistettä kauemmas. Ottelun viimeisellä viidellä minuutilla Kataja teki vain yhden pelitilannekorin.

Vilppaan viimeisessä hyökkäyksessä tilanteessa 76–75 Teemu Rannikko pelasi Juho Nenoselle kohtalaisen kaukoheittopaikan, josta Nenonen upotti voittokolmosen seitsemän sekuntia ennen päätössummeria. Katajan viimeisessä hyökkäyksessä pallo pelattiin Jarred Ogungbemi-Jacksonin käteen. Hänen metri kaaren takaa lähtenyt heittonsa pamahti rautaan ja vaisun ottelun pelannut Tim Coleman haki arvokkaan puolustuslevypallon.

– Kahden viikon päästä kukaan ei muista miten voitettiin (toim. huom. Muistaapas!). Joensuussa voittaminen on aina arvokasta. Mutta eihän tämä meiltä hyvä peli ollut, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen myönsi.

Tuomisen mukaan syy Vilppaan nihkeyteen löytyy pelirytmistä. Viimeisestä harjoitusottelusta kului puolitoista viikkoa sarja-avaukseen ja sarja-avauksesta kahdeksan päivää ensimmäiseen vierasotteluun. Vilpas hävisikin ottelun ensimmäiset kolme minuuttia 0–6.

– Oli vaikeaa saada energiat ylös. Omat kuviot alkavat olla tuttuja, mutta emme enää ole varmoja niistä, kun vastustaja tulee mukaan.

Kataja vei ottelussa levypallot 45–36. Niiden turvin kotijoukkue pysyi johdossa.

– Ensimmäisen heiton puolustaminen ei ollut ongelma, mutta emme saaneet levypalloja, Tuominen huomioi.

Esimerkiksi ison osaston kaksikko DJ LasterJamuni McNeace otti yhteensä vaivaiset kolme puolustuslevypalloa.

– Laster tekee koreja ja on taitava, mutta hänelle tulee liikaa sellaisia tilanteita, että kun heitto lähtee, niin hän ei reagoi. Se ei ole taitovaje vaan tilanteen tunnistamista, Tuominen analysoi.

Ongelmat Waltersin kanssa eivät kuitenkaan olleet Tuomisen mukaan pelkästään sisäpuolustuksen ongelmia.

– Osin se johtui siitä, ettemme saaneet palloon painetta ja Kataja sai rauhassa katsoa ”lobia” (ns. roikkusyöttö isolle pelaajalle).

Mutta jos hakee vierasvoiton Joensuusta, hyviä asioita on myös tapahtunut. Tuominen sai peluutettua täyttä 10 pelaajan rotaatiota niin, että vain Henri Kantonen pelasi muutaman sekunnin yli 25 minuuttia ja vain Riku Laine jäi alle kymmenen minuutin (6.46).

– Kun levypallopelaaminen oli ongelma, niin Rikua oli vaikea saada sisään. Se jäi harmittamaan, Tuominen myönsi.

McNeace aloitti tällä kertaa penkiltä ja tuli terävästi sisään. Pelintekovastuu jakautui avauspuoliajalla enemmän Aatu Kivimäelle ja toisella enemmän Rannikolle. Jako onnistui hyvin, Kivimäki oli alussa hyvä ja ilman pelitilannekoria jäänyt, mutta kahdeksan syöttöä merkkauttanut Rannikko oli lopussa loistava.

– Pariskunnat osuivat nyt hyvin. Rannikko pelaa (Mikko) Koiviston kanssa hyvin yhteen ja Kivimäki Kantosen kanssa, Tuominen huomioi.

Kantonen oli jälleen paikoin fantastinen.

– Pitää olla rehellinen: kun meidän laiturijenkit (Coleman ja Reggie Dillard) eivät ole scoraajiksi profiloituneita ykkösoptioita, niin Henkan on tehtävä koreja. Ja aika kovan korin laittoi lopussa: yksi vastaan yksi Ojalaa vastaan ja pallo mukiin, Tuominen kehui viitaten viimeisen minuutin koriin, joka toi Vilppaan pisteen päähän (76–75).

Vilpas pääsee nyt kunnolla kiinni Korisliigan arkeen.

Maanantaina aamuyöllä Saloon palaava joukkue lähtee tien päälle taas keskiviikkona, suuntana Kotka. Lauantaina Salohalliin saapuu sarjanousija Lahti Basketball, joka jysäytti sunnuntaina alkukauden kovimman paukun hakemalla vierasvoiton hallitsevan mestarin Karhubasketin kotiluolasta.

KORISLIIGA: Kataja–Vilpas 76–78 (15–16, 22–19, 19–19, 20–24)

Katajan pisteet/levypallot: Brandon Walters 31/11/3 torjuntaa, Jarred Ogungbemi-Jackson 13/8/6 syöttöä, Fiifi Aidoo 13/4, Jarekious Bradley 10/8, Samuli Vanttaja 4/2, Matias Ojala 3/5, Joni Herrala 2/1, Valtteri Mervola 0/0, Valtteri Leppänen 0/0, Aapeli Alanen 0/1.

Vilpas: Jamuni McNeace 15/10, Juho Nenonen 15/3, DJ Laster 14/3, Mikko Koivisto 13/1, Henri Kantonen 10/4, Tim Coleman 5/9, Teemu Rannikko 2/3/8 syöttöä, Aatu Kivimäki 2/0, Reggie Dillard 2/3, Riku Laine 0/0.

Levypallot: 45–36
Syötöt: 19–20
Menetykset: 14–10
Heittoprosentit:
1p: 80–82
2p: 58–53
3p: 15–23

Erotuomarit: Ari Mikkola, Joona Haaja, La Trice Little.
Yleisöä: 760.

Vilppaan seuraava ottelu: ke 9.10. KTP–Vilpas Steveco Areenalla kello 18.30.