Uusia kerrostaloja luvassa Salon Helenankadulle

0
Salon rakennusvalvonta on myöntänyt rakennusluvat kahta nelikerroksista taloa varten kiinteistöille Helenankatu 26 ja 28.

Salon Helenankadulle aletaan rakentaa kahta kerrostaloa. Kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt salolaiselle Rakennus-Järvi Oy:lle luvat nelikerroksisten talojen rakentamiseen osoitteisiin Helenankatu 26 ja 28.

– Tonttikauppa tehtiin pari kuukautta sitten ja rakentaminen aloitetaan niin pian kuin mahdollista, toimitusjohtaja Jarmo Järvi kertoo.

Hän sanoo, että molemmat talot rakennetaan saman tien, koska niiden alle tehdään autohalli.

– Koko tontin ala kaivetaan kaavan mukaisesti samalla tavalla kuin on tehty Helenankatu 16:n ja 18:n kohdalla.

Toisella tontilla on vanha varasto, joka puretaan ensi viikolla. Aikoinaan paikalla on ollut omakotitalo, joka tuhoutui tulipalossa.

Rakennus-Järven hanke Helenankatu 12:ssa eli vanhalla Eino Heinon tontilla on viivästynyt valituskierteen takia. Vieressä sijaitsevan Asunto-osakeyhtiö Peisankulman ja Turuntie 11:n omistajat ovat valittaneet korkeimpaan hallinto-oikeuteen, koska heidän mielestään hanke aiheuttaa haittaa naapurikiinteistöille.

– Siirrymme katua eteenpäin asian ratkeamista odotellessa, Järvi toteaa.

Salon uusin kerrostalo valmistui Kirkkokatu 14:ään syyskuussa.

Rakennus-Järven viimeisin rakennuskohde Salossa valmistui etuajassa ja asukkaat saivat muuttaa Kirkkokatu 14:n kerrostaloon syyskuun puolivälissä. Uudessa talossa on 18 asuntoa.

Järvi on aiemmin kaavaillut kerrostalojen rakentamista myös Salonjoen rantaan entisen Logliftin tehtaan paikalle Tehdaskatu 7:ään. Kahden hehtaarin alueelle on hahmoteltu noin 300 asuntoa, mutta niiden toteutus saa vielä odottaa.

– Sen suhteen ei ole nyt suunnitelmia. Teollisuuskiinteistö on täynnä vuokralaisia, Jarmo Järvi kertoo.

Turkulaisen Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy:n viimeisin Salossa toteutettu rakennuskohde valmistui kesäkuun lopulla. Horninkatu 9:n kerrostalossa on 38 asuntoa ja alakerrassa liiketilaa. Sen viereen Torikatu 1:een on suunniteltu kuusikerroksista, parinkymmenen asunnon taloa, jonka perustukset tehtiin valmiiksi naapuritalon rakentamisen yhteydessä. Yrittäjä Veijo Sammalmaa sanoo hankkeen tarvitsevan vielä kaavamuutosta.

Asuntomestareilla on Salossa muitakin kohteita odottamassa toteutusta.

– Kaupunginhallitus on kertaalleen hyväksynyt Rummunlyöjänkadun rakennusluvan, mutta naapurit lähtivät valittamaan siitä, Sammalmaa toteaa.

Turun hallinto-oikeus kumosi toissa vuonna Asunto Oy Moision Rantapuistolle myönnetyn poikkeamisluvan, joka olisi mahdollistanut uudisrakentamisen hehtaarin tontille Rummunlyöjänkadun ja Siltavoudinkadun kulmaukseen. Asuntomestarit suunnitteli alueelle pientaloja, joihin olisi tullut 25–35 asuntoa. Uudisrakentamisen toteutuminen vaatisi Moision alueelle kaavamuutoksen.

Sammalmaa sanoo seuraavansa Salon tilannetta ja iloitsee alkavista kerrostalohankkeista.

– Mukavaa, että rakennetaan, sillä viime vuodet ovat olleet mollivoittoista. Luulen, että Salon pahin alho on nyt ohitettu. Kaupungille pitää nostaa hattua Nokian vanhojen tilojen hankkimisesta ja niiden vuokraamisesta uusien yritysten toimitiloiksi. Hyvää lupaa myös raideliikenteen kehittäminen ja akkutehdas, joka poikii moninaisia vaikutuksia, Sammalmaa pohtii.

– Salo on pieni, ystävällinen kaupunki, jonka keskustassa kaikki palvelut ovat sadan metrin säteellä ja auton saa aina parkkiin. Kivijalat pitäisi kuitenkin saada täyttymään ja asukkaita lisää.

Sammalmaa tarjoaa keinovalikoimaan 10 000 euron bonuksen maksamista jokaisesta Salossa syntyvästä lapsesta.

– Itärajalla joku syrjäinen kunta tarjosi perheille kymppitonnin lapsesta ja sai syntyvien määrän tuplaantumaan. Eikös Salossakin kannattaisi tehdä näin? Summa olisi kaupungille pieni, mutta perheille sillä olisi iso vaikutus. Se houkuttelisi lapsiperheitä kaupunkiin.