Väestöennuste tuo uhkakuvia

0
Uusia salolaisia syntyi viime vuonna 308.

Suomen tuore väestöennuste maalaa vielä pelättyäkin synkemmän kuvan tulevaisuudesta. Erityisen huolestuttavaa on syntyvyyden romahtaminen, mikä vauhdittaa entisestään väestön harmaantumista.
Yhtään helpompaa ei ole luvassa Salon seudullekaan. Salon väkiluvun arvioidaan putoavan alle 50 000 asukkaan neljän vuoden kuluttua.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy laskuun jo vuonna 2031. Vuonna 2040 väkiluku kasvaisi Manner-Suomessa enää Uudenmaan maakunnassa ja sielläkin vain muuttovoiton ansiosta.
Lukuja synkistää erityisesti syntyvyyden romahtaminen. Jos ennuste toteutuu, Suomessa ei 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee.
Vielä viime vuonna Suomessa oli 60 kuntaa, joissa syntyi ihmisiä enemmän kuin kuoli. Ennusteen mukaan vuonna 2040 näitä kuntia on enää 12.

Väestön ja syntyvyyden väheneminen aiheuttavat paineita eläkejärjestelmään ja palveluihin. Nykyisten palvelujen ylläpitäminen on vaikeaa, jos työikäisten määrä tulevaisuudessa vähenee merkittävästi.
Väestökehityksen asiantuntija Timo Aro arvioi (SSS 1.10.), että Suomella on kaksi vaihtoehtoista polkua. Ensimmäinen on se, että hyväksytään laskeva syntyvyys ja työikäisten väheneminen sekä samalla sopeutetaan palveluita laskevan väestökehityksen mukaisesti.
Toinen vaihtoehto on, että aletaan vakavasti hakea yhteiskuntapoliittisia keinoja väestökehityksen suunnan muuttamiseksi.
Selvää on, että parempaan lopputulokseen päästään jälkimmäisellä keinolla. Syntyvyyden laskun pysäyttäminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Salon seudulla väestökehitys näyttää synkältä. Salo on putoamassa alle 50 000 asukkaan kaupungiksi jo lähivuosina, eikä paremmin mene muillakaan kunnilla. Vain Paimiolla on nenä niukasti vedenpinnan yläpuolella.
Väestöennuste antaa lisää uskoa siihen, että kaikki keinot Salon asukasluvun nostamiseen ovat tarpeen. Näitä tärkeitä kasvuhankkeita ovat muun muassa akkuteollisuuden ympärille rakentuva liiketoiminta ja tunnin juna.