Velkaantumista halutaan suitsia

0
Puheenjohtaja, ylijohtaja Leena Mörttinen esitteli työryhmän esityksiä kotitalouksien velkaantumisen rajoittamiseksi.

Suomalaisten velkaantumiselle halutaan asettaa rajoja. Valtiovarainministeriön työryhmä ehdottaa, että kotitalouksien lainojen määrä sidotaan vuosituloihin.
Työryhmässä otettiin kantaa myös taloyhtiölainoihin, jotka voivat aiheuttaa asunnon ostajalle ongelmia.

Huoli suomalaisten kotitalouksien velkaantumisesta heijastuu valtiovarainministeriön asettaman työryhmän loppulausunnossa. Työryhmä esittää, että kaikkien velkojen määrä saisi olla enintään 4,5 kertaa kotitalouden käytettävissä olevien vuositulojen verran.
Tämä tulisi ottaa huomioon aina, kun uutta lainaa haetaan. Pieniä hankintoja tämä ei kuitenkaan koske. Työryhmä asettaisi kulutusluotoissa rajan 20 000 euroon.

Esityksen mielenkiintoisin kohta koskee asuntolainoja ja erityisesti taloyhtiölainoja. Taloyhtiön ottamilla lainoilla voidaan uuden asunnon ostohintaa painaa alas, kun merkittävä osa rakennuskustannuksista katetaan yhtiön ottamalla lainalla.
Yhtiölaina ei ole ilmaista rahaa, vaan yleisesti käytettyjen lyhennysvapaiden alkuvuosien jälkeen se tulee asukkaiden maksettavaksi. Kaikki asunnon ostajat eivät välttämättä ostohetkellä tiedosta, että kustannukset nousevat lähivuosina merkittävästi.
Työryhmä esittää ratkaisuna, että taloyhtiö saisi lainaa enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomista hinnoista. Lisäksi taloyhtiölainojen takaisinmaksuaika saisi olla enintään 25 vuotta samoin kuin varsinaisten asuntolainojenkin.

Kotitalouksien velkaantuminen on ongelma koko kansantaloudelle. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi (SSS 2.10.), että kotitalouksien runsas velkaantuneisuus tekee niistä heikompia kestämään taloudessa tapahtuvia negatiivisia iskuja. Lintilä ei usko myöskään matalien korkojen jatkuvan ikuisuuteen.
Työryhmän ehdotukset lähtevät laajalle lausuntokierrokselle, jonka jälkeen tehdään poliittiset päätökset.
Kritiikkiäkin on jo kuulunut. Finanssiala varoittaa, ettei velkarajoja kiristämällä saa hyydyttää asuntomarkkinoita eikä vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta.