Wilppaalla imua, SalPalle pudotusta – Valmennuspäällikkö Ilkka Virtanen huolissaan tyttöjalkapallon tilasta Länsi-Suomen alueella

0
Jalkapallon pelipassien määrässä on vaihtelua Salossa. Suurimpana seurana jatkaa SalPa ennen toiseksi noussutta Wilpasta.

Salossa pelaa reilut 1 200 jalkapallon lisenssipelaajaa, selviää Palloliiton julkistamasta tuoreesta Länsi-Suomen syyskuun pelipassiraportista. Raportin mukaan kaupungin suurimman jalkapalloseuran Salon Palloilijoiden lisenssipelaajien määrä olisi romahtanut jopa 141:llä, mutta seuran jalkapallon valmennuspäällikkö Ilkka Virtanen oikaisee asian nopeasti.
– Sain tiedon, että tuoreesta raportista puuttuu reilut sata korttelipassia. Näin lisenssimäärän pudotus jää normaalin vuosivaihtelun sisälle, Virtanen kertoo.
Virtasta kuitenkin pohdituttaa pelipassien määrän lasku SalPassa.
– Meillä ja koko Länsi-Suomen alueella on haasteita tyttöjalkapallon puolella. Esimerkiksi 14-vuotiailla tytöillä oli keväällä kolme joukkuetta, eikä heille järjestetty sarjaa syksyllä. Olen huolissani siitä, miksei tyttöjalkapallo houkuttele tällä alueella sen enempää pelaajia. Prosentuaalisesti tytöt ovat kaukana poikien perässä, Virtanen sanoo.
SalPassa ei ollut tällä kaudella joukkueita B- eikä C-tytöissä.
– FC Halikossa tehdään hyvää työtä tyttöjalkapallossa, Virtanen kehuu naapuriseuraa.
Virtanen huomauttaa, että pelaajamääriin vaikuttaa osaltaan myös jatkuva muuttoliike pois Salosta.
– Eniten tämä näkyy leikkikouluissa ja leireillä. Tuntuu, että muutama vuosi sitten niihin ei meinannut saada millään paikkaa. Nykyään ilmoittautumisen voi hyvinkin tehdä monta päivää myöhässä ja mukaan mahtuu, Virtanen vertaa.
SalPassa mietitään kaiken aikaa, millä nuoria saataisiin liikunnan pariin.
– Eikä pelkästään jalkapalloon. Seuratasolla pitää löytää ratkaisuja siihen. Yritämme välttää mahdollisuuksien mukaan päällekkäisyyksiä eri lajien välillä, mutta aina se ei ole mahdollista, koska salivuoroja ja kenttiä on rajallinen määrä .Asia vaatii laji- ja seurarajojen ylittävää työtä tulevaisuudessa, Virtanen pohtii.

Salon toiseksi suurin jalkapalloseura Wilpas kasvatti pelaajamääräänsä vuodentakaiseen verrattuna 39:llä. Wilpas ohitti listauksessa FC Halikon, joka tippui Salon kolmosseuraksi. Wilppaan toiminnanjohtaja Hasse Robertsson vahvistaa, että seuraan on nyt imua.
– Olemme saaneet jokaiseen joukkueeseen lisää poikia ja myös leikkikouluissa on riittänyt väkeä. Tuosta lisenssimäärästä saattaa puuttua vielä pelaajia.
Robertsson arvelee, että Wilppaaseen on vetänyt pelaajia seuran oma tapa ja tyyli toimia.
– Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä, menneet maltilla eteenpäin ja kehitettäneet toimintaa ilman henkseleiden paukuttelua. Olemme pitäneet myös huolta siitä, että meillä on tarpeeksi aikuisia valmentajia, Robertsson kertoo.

Salon seudun seuroista Paimion Haka kasvatti jälleen pelaajamääräänsä pelipassiraportin mukaan. Syyskuun lopussa Hakassa oli vajaat 500 pelaajaa. Myös Someron Voiman pelipassien määrä nousi. Länsi-Suomen piirin suurin seura pelipassien määrällä oli totutusti Turun Nappulaliiga 1 415 pelaajallaan.

Salon jalkapalloseurojen pelaajamäärät
SalPalle pudotusta
Salon Palloilijat 461 (ero viime vuoteen -141)
Salon Wilpas 272 (+39)
FC Halikko 269 (-8)
Perttelin Peikot 97 (-25)
Perniön Urheilijat 89 (+30)
Salon Toverit 32 (+3)
Yhteensä: 1 220 (-102)
Muut seudun seurat
Paimion Haka 488 (+102)
Someron Voima 237 (+49)
Peimari United 187 (+19)
Marttilan Murto 92 (-7)
Sauvon Urheilijat 60 (+14)
Palloliiton Länsi-Suomen piirin 10 suurinta seuraa
Turun Nappulaliiga 1415 (-23)
Kaarinan Pojat 915 (+519)
Pallo-Iirot 886 (+2)
Raisio-Futis 709 (+93)
Turun Palloseura 693 (+48)
Maskun Palloseura 619 (-5)
Liedon Pallo 580 (-25)
Musan Salama 568 (-225)
Paimion Haka 488 (+102)
ÅIFK 465 (+10)
Lähde: Länsi-Suomen syyskuun pelipassiraportti