Ylänurkka: Olipa kerran sen pituinen se

0
Huuhkajat on vahvasti matkalla ensi kesän EM-kisoihin. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Olipa kerran vähätelty Suomen miesten jalkapallomaajoukkue. Satumaisesta etenemisestä ei ollut tietoakaan, kun pahat kielet mitätöivät Huuhkajat aiheestakin äänettömiksi matalalentäjiksi.

Oli oltu edellisen päävalmentajan Mixu-sedän mielestä löysiä, oli menty hänen seuraajansa Hassen siivillä voitottomaan vuoteen 2016.

Eräs nimeltä mainitsematon Mäntylän Olli kirjoitti paikallislehden kommenttipalstalla hieman yli vuosi sitten. Hänen mukaansa jalkapallomaajoukkue uhkaa menettää uskottavuuden rippeiden lisäksi näkyvyyden ottelujen siirryttyä Olympiastadionilta Tampereelle ja Yleltä Viasatille.

Olli näki perusteita asialle. Oli maajoukkueen parhaan pelaajan (Roman Eremenko) kokaiiniepisodi. Olivat parhaan puolustajan (Niklas Moisander) ja parhaan keskikenttäpelaajan (Perparim Hetemaj) lopettamiset.

Oli jo takana myös Lord of the Ringsin viimeisen episodi Alexanderin jätettyä maajoukkueen. Avauskokoonpano koostui tasoltaan matalahkojen liigajoukkueiden pelaajista.

Teemu Eino Antero Pukki oli ehtinyt pelata Suomi-paidassa kaalimaan vartijana yli kolmen vuoden maalittoman jakson karsintaotteluissa. Silloisen ykköshyökkääjän Joel Pohjanpalon ura näytti päättyvän 23-vuotiaana.

Ei tainnut Olli tietää, että rumasta poikasesta kuoriutuikin ylväs Huuhkaja, joka alkoi mylviä jykevällä äänellä. Lentotaidon merkillinen löytymisen lisäksi lintu on väistellyt vuoden aikana vastaan tulleita esteitä.

Suomi sai Kansojen liigaan parhaan mahdollisen otteluohjelman. Peliesitykset eivät aina suuremmin vakuuttaneet, mutta kotivoitot Unkarista ja Kreikasta riittivät jo takaamaan lohkovoiton.

Kahden viimeisen ottelun tappiot jäivät kuriositeeteiksi, joita muistavat vain kyyniset toimittajat.

Yleisö ei aluksi innostunut: Turun Veritas Stadion oli Viro-ottelussa puolillaan alle 5 000 katsojan myötä.

Ei tainnut kukaan tietää, että Teemu Eino Antero Pukki oli tekevä 8. syyskuuta 2018–14. syyskuuta 2019 välisenä aikana 57 liiga- ja maaottelussa 41 maalia. Ajanjakson alussa miehen kommentit eivät kiinnostaneet ketään, sen loppupuolella järjestettiin erillisiä lehdistötilaisuuksia Teemu Pukista. Mahdollisuuksia henkilökohtaisiin haastatteluihin ei lehdistöllä ollut, sillä niiden tekeminen olisi vienyt koko päivän.

Kansojen liigan menestys johti EM-karsinnoissa kolmanteen arvontakoriin. Kun kisajuna oli lähtenyt käyntiin, puksutti se menemään yhä kiihtyvällä vauhdilla.

Jälkikäteen tarkasteltuna sekä arvontatulos että otteluohjelma menivät jälleen täysin Suomen pussiin. Se pystyi kaatamaan Armenian vieraskentällä tiukassa pelissä.
Toiseksi kovimman vastustajan piti olla Bosnia-Hertsegovina. Se menetti 2–0-kotijohtonsa tasapeliksi Kreikkaa vastaan ja joutui seuraavassa pelissä Tampereelle ilman parasta pelaajaansa Miralem Pjanicia. Päävalmentaja Robert Prosinecki ehti jo ilmoittaa erostaan ennen mystistä paluuta tehtävään.

Seuraava tarjokas Kreikka kärsi shokkitappion kotikentällään Armenialle. Päävalmentaja vaihtui juuri ennen Suomi-ottelua, jonka Suomi voitti tasaisten vaiheiden jälkeen.
Bosnia hävisi vuorostaan Armenialle, joka puolestaan joutui lokakuun otteluihinsa ilman parasta pelaajaansa Henrikh Mkhitarjania. Pieni ja ei yleensä kovin sisukas Liechtenstein vei Armenialta kaksi pistettä tasapelillään.

Suomen ensimmäiset suuret vastoinkäymiset tulivat Bosniassa, mutta perusta sadun jatkumiselle ensi kesään asti oli valettu jo aiemmin. Taivaankappaleet ovat lopulta edelleen Suomen puolella, kun Kreikka päihitti tiistain myöhäisillassa Bosnia-Hertsegovinan.

Marraskuun puolivälin Suomi-Liechtenstein-ottelun liput myytiin loppuun heinäkuun alussa.

Sen, eli EM-kisoihin jatkuvan, vielä yli puolen vuoden pituinen se.