Yritysten vaikutuskeskustelussa ei enää pärjää muovipilleistä kertomalla

Artikkeli on osa Tehtailija Juho Leinon Säätiön vastuullisuusteemaista artikkelisarjaa. Vuonna 1943 perustettu Tehtailija Juho Leinon Säätiö jakaa vuosittain perustajansa Juho Vihtori Leinon linjaamalla tavalla merkittävän määrän apurahoja ja stipendejä opiskelijoiden opintoihin sekä sivistys- ja maanpuolustustarkoituksiin.

0
Annu Nieminen

Kuluttajat, sijoittajat ja työntekijät vaativat enemmän ja osaavat kysyä mittaluokista.

Yritykset vaikuttavat ympäröivään maailmaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla myös niiden vastuu puhuttaa aiempaa enemmän.

Ja tämäkös on huomattu markkinoinnissa! Yritysten vaikutuksia käsittelevä keskustelu on lisääntynyt huimasti muutamassa vuodessa. Etusivuja myöten esitellään luovia konsepteja vastuullisista uhkapeleistä hiilineutraaleihin lentokenttiin. Keskustelu on kuitenkin monin paikoin vielä hapuilevaa.

Tyypillisiin miinoihin lukeutuu miinusten minimoimiseen jumiin jääminen: yritys listaa pahoja asioita, joita välttää. IT-konsulttitalo ei kuitenkaan voi julistautua vaikutuskeskustelussa hyvikseksi vain siksi, ettei sillä ole fyysistä tuotantoa kuten vaikkapa energiayhtiöllä. Kustannukset tulisi aina suhteuttaa siihen positiiviseen arvoon, jota yritys saa aikaan käyttämillään resursseilla.

Lisäksi isot ja pienet asiat menevät iloisesti sekaisin ja mittakaavat jäävät ymmärtämättä, kun ymmärryksemme yritysten vaikutuksista perustuu anekdootteihin ja markkinointitempauksiin.

Otetaan esimerkki. Kaksi suurta hampurilaisketjua ovat viime aikoina julkistaneet kampanjan, jossa kertovat luopuvansa muovipilleistä. Ensikuulemalta tämä kuulostaa hyvältä: eroon muovista, kiva!

Mutta kun asiaa pohtii vähän tarkemmin, alkaa mietityttää. Jos listaamme hampurilaisketjujen suurimpia kokonaisvaikutuksia, esiin nousee ainakin liha- ja maitotuotteiden ympäristö- ja terveysvaikutukset. Lisäksi suuriin vaikutuksiin lukeutuvat globaalit logistiikkaketjut sekä suuri pakkaus- ja kertakäyttömateriaalien määrä, josta pillien osuus tuskin on kovin suuri.

Kun alkaa laittaa hampurilaisketjujen määrällisesti suurimpia vaikutuksia paperille, alkaa pillikielto tuntua lähinnä helpolta tavalta saada ruksi “vastuullisuusteko”-ruutuun, viedä keskustelun fokus pois isommista aiheista ja samalla karsia pois yksi turha kuluerä. Ja valinta jää kuluttaja-asiakkaalle, joka sitten puhdistaa omaatuntoaan hörppimällä kolansa kannellisesta kertakäyttökupista ilman pilliä. Nerokasta!

Jokaisella teolla on väliä, mutta suurilta yrityksiltä odotamme nykyään enemmän. Se mikä lensi vielä viisi vuotta sitten, ei lennä enää. Kuluttajat, sijoittajat ja työntekijät ovat kriittisempiä ja valistuneempia. He osaavat kysyä kysymyksiä mittaluokista.

Tämä on hyvä asia. Tekeekö se monen tuotteen ja palvelun tarpeellisuuden vakuuttelusta vaikeampaa? Kyllä. Mutta se myös helpottaa markkinoimista niille, jotka tuottavat järkevällä tavalla resursseja käyttäviä tuotteita ja palveluja. Fiksut yritykset alkavat mitata nettovaikutuksiaan ja ymmärtää niiden yhteyttä liiketoimintansa kasvuun ja kannattavuuteen.

Vaikka muutos sattuu, lopulta ihmiskunta ja planeettamme voivat nettona paremmin. Yritysten nokkimisjärjestys vain järkkyy hieman hetkellisesti ja löytää sitten uuden tasapainonsa.

Kirjoittaja: Annu Nieminen, yritysten nettovaikutuksia mittaavaa laskentamallia rakentavan The Upright Projectin perustaja