Elmo Eurooppaan – takareisivammasta toipunut Heinonen hekumoi jo kansainvälisistä peleistä

0
Elmo Heinonen jatkaa Hongan mukana harjoittelua jo ensi viikolla.

Syksyinen takareisivamma pilasi Elmo Heinosen mahdollisuudet merkittäviin peliminuutteihin Veikkausliigassa. Epäonnisessa loppukaudessa oli kuitenkin hopeareunus. Tai itse asiassa pronssireunus kansainvälisillä mausteilla.

Espoon Honka voitti viime sunnuntaina ottelun, jossa ratkottiin yksi paikka Eurooppa-liigan karsintaan. Kun Heinosella on sopimustaan Hongan kanssa jäljellä kaksi vuotta, nähdään kiskolaistaustainen Salon Palloilijoiden kasvatti ensi kaudella europelijoukkueen pelaajistossa.

– On mielenkiintoinen kausi tulossa. Tosi innolla odotan kansainvälisiä pelejä, enkä olisi ihan heti uskonut tällaista tilannetta tulevan, Heinonen pohti keskiviikkona Salon Urheilupuistossa.

Paljon on tosiaan tapahtunut sen jälkeen, kun SalPan kausi Kakkosessa alkoi melko tasan puoli vuotta sitten. Heinonen ehti viimeistellä 13 pelaamassaan Kakkosen ottelussa 11 maalia, mikä tarkoitti B-lohkon maalipörssissä kakkossijaa. Voitto lipesi vasta päätöskierroksella Jussi Aallolle, joka teki yhden maalin enemmän.

Kausi päättyi täydelliseen aikaan. Niin sanottujen europudotuspelien pelaaminen esimerkiksi Tapiolan urheilupuiston nurmikentällä olisi ollut näinä pakkaspäivinä jo melkoisen haasteellista.

Honka joutuikin jo viime viikolla siirtämään joitain harjoituksiaan, mutta peli meni vielä yllättävänkin hyvissä olosuhteissa. Eurooppa-liigan karsintaottelut pelataan Helsingin Telia 5G Areenalla Tapiolan surullisenkuuluisan katsomotilanteen vuoksi.

Vaikka suomalainen jalkapallokausi onkin seurajoukkueiden osalta ohi, ei Heinonenkaan lepäile pitkään laakereillaan. Kilpailukautta on pidennetty Suomen Cupin avulla, vaikka harva tykkää sen kehityksestä viime vuosina. Cupin pelejä ja epäilemättä myös peliaikaa on luvassa jo talvella.

– Tämä viikko on vapaata, mutta sen jälkeen harjoittelemme normaalisti marraskuun loppuun asti. Joulukuussa pidetään ”kesäloma”, ja vuodenvaihteen jälkeen palataan taas treeneihin, Heinonen selvittää.

Hyökkääjä kellotti uransa ensimmäiset 65 veikkausliigaminuuttia elokuussa SJK:ta vastaan. Hän oli tuolloin SalPasta siirryttyään avauskokoonpanossa heti ensimmäisessä Honka-ottelussa, mutta kyseiset 65 minuuttia ovat samalla toistaiseksi ainoat.

Vamma tuli harjoituksissa lähes välittömästi liigadebyytin jälkeen.

– Takareiden kiinnityskohdasta repesivät jänteet. Toipuminen siitä oli melko pitkä prosessi, noin seitsemän viikkoa. Nyt kaikki on kuitenkin taas kunnossa, ja olen pystynyt harjoittelemaan pari–kolme viikkoa normaalisti.

Loukkaantuminen sattui ikävään saumaan, sillä juuri elokuussa peliaikaa olisi voinut olla tarjolla varsin runsaastikin. Samalla tavoin kesken kauden hankittu Macoumba Kandji kun vertyi suurempien minuuttien kuntoon vasta lokakuuksi.

– Jälkikäteen on mietitty, että muutama ensimmäinen viikko Hongassa oli ehkä liian kova kuorma jalalle. Treenimäärät nousivat paljon, ja harjoituksissa mentiin kovaa. Enkä ollut aiemmin tottunut vastaavaan, Heinonen puntaroi.

Hän löytää asiasta kuitenkin myös positiivisia puolia.

– Sain kehitettyä fysiikkaa ja parannettua joitakin asioita, jotka olisivat saattaneet olla haasteellisia toteuttaa pelikauden aikana.

Ensimmäiset noin kolme kuukautta Hongan kanssa ovat olleet loukkaantumisesta huolimatta Heinoselle hieno kokemus.

– Tosi siistiä, kun saa painaa ammattilaisena ja keskittyä pelkästään jalkapalloon. Kaikki toimii – esimerkiksi fysiikkaharjoittelu ja olosuhteet ovat erinomaisella tasolla.

Vaikka ottelut pelataan iltaisin, on kyse lopulta kirjaimellisestikin päivätyöstä.

– Aamupäivällä on harjoituspalaveri ja treenit. Meillä ei ole ikinä iltaharjoituksia, vaan joko kaksi aamuharjoitusta tai yksi joukkuetreeni, johon valmistaudutaan omatoimisesti käymällä puntilla tai tekemällä muita valmistavia juttuja.

Heinonen on kertonut myös harrastavansa avantouintia Perniön Naarjärvellä.

– Se jatkuu tänäkin talvena. Pitäisi vaan löytää pääkaupunkiseudultakin joku hyvä avanto, ettei tarvitse sitä varten aina lähteä Saloon, hän hymähtää.

Pronssijoukkue pysyy kasassa

Honka sai veikkausliigakauden lopussa pelinsä erinomaiseen kuosiin. Se voitti kahdeksasta viimeisestä ottelustaan seitsemän ja pelasi yhden tasan, vaikka vastustajat olivat lähes pelkästään liigan kärkikuusikon joukkueita.

– Siinä vaiheessa joukkueella oli vaikeampi hetki, kun siirryin itse Honkaan. Loppukaudella pelaajat olivat kunnossa, ja joukkueessa oli hyvä sisäinen kilpailutilanne. Voitot ruokkivat tietysti pelaajien itseluottamusta, Elmo Heinonen ruotii.

Pronssijoukkue pysyy manageri Hexi Artevan mukaan noin 80-prosenttisesti kasassa. Hyökkääjistä Macoumba Kandjin sopimus kattaa myös kauden 2020, ja jatkamassa on myös Borjas Martin. Hän teki päättyneellä kaudella 12 maalia.

– Tietysti minun pitää tehdä paljon töitä, että pääsisin pelaamaan esimerkiksi kansainvälisissä otteluissa, Heinonen miettii.