Elokuvasävelmät soivat kuorosovituksina lauantaina, kun Salon Viihdelaulajat konsertoi Salon Kivassa. Charlie Chaplinin Nykyaika -elokuvasta hitiksi noussut Hymy (Smile) antoi konsertille nimen.

– Kehittelemme joka vuosi konsertillemme eri teeman ja nyt oli tullut tarjolle uutta elokuvamusiikkia, jota halusimme laulaa kuten James Bond -elokuvan tunnuskappale Skyfall ja musikaali La La Landin City of Stars, Viihdelaulajien puheenjohtaja Terhi Palin kertoo.

Hän sanoo kuoron rikkoneen tällä kertaa koko joukon perinteisiä kaavoja. Konsertissa esitetään muun muassa mykkäelokuva, jonka kuorossa laulava paimiolainen televisioammattilainen Kari Paananen on tehnyt.

– Lisäksi meillä on entistä enemmän pienryhmien esityksiä, ja kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan siipiään myös solistisissa osuuksissa. Se elävöittää kuorokonserttia ja tuo ohjelmaan vaihtelua.

Soolo-osuuksia laulavat Kaija Härmälä, Kari Paananen, Teppo Rantanen, Pia Ahonen ja Esa Lehtinen sekä kuoronjohtaja Roope Pelo. Lisäksi Heimo Heikkonen tanssii, kun kuoro esittää Laulaen sateessa.

– Viimeiset treenit ennen konserttia ovat säkenöivää aikaa, kun opetellaan vielä viimeisiä sanoja ja hiotaan tulkintaa niin, että jokaisesta laulajasta saadaan kaikki irti. Alkaa olla itsestäänselvyys, että esitämme kaikki biisit ilman nuotteja. Se tuo liikkumavaraa tulkintaan, Palin korostaa.

– Ja kun laulaja opettelee sanat ulkoa, hän myös sisäistää ne ja ajattelee, mitä laulaa. Silloin hän pystyy välittämään laulun sanoman paremmin kuin jos laulaisi nuoteista.

Kuoronjohtaja Roope Pelo on alkanut entistä enemmän tehdä teatteria ja se on vaikuttanut myös kuoron työskentelyyn.

– Nyt oikeasti ajattelemme, mitä laulamme, ja kerromme tarinaa.

Ohjelmisto on koottu niin, että musiikkia löytyy kaiken ikäisille ja tuttuja kappaleita jokaiselle.

– Haluamme rohkaista nuorempaakin polvea kuuntelemaan kuoromusiikkia ja kannustaa heitä liittymään kuoroon, Terhi Palin painottaa.

Viihdelaulajat ovat viime aikoina onnistuneet laskemaan kuoron keski-ikää, vaikka opiskelijoiden ja ruuhkavuosiaan elävien ajankäyttö on haastavaa.

– Hyväksi rekrytointipaikaksi on osoittautunut Taiteiden Yä, jossa olemme pitäneet yhteislaulutilaisuuksia ja kannustaneet laulajia mukaan. Meillä on hyvä porukka, joka pitää yhteyttä harjoitusten ulkopuolellakin.

Palin sanoo kuorolaulun olevan niin koukuttavaa, että yleensä kaikki sitä kokeilemaan tulleet ovat jääneet riveihin. Hän huomauttaa, että kuorolaulu on hyvä stressinpoistaja.

– Vaikka olisi kuinka väsynyt työpäivän jälkeen harjoituksiin mennessään, niin yhdessä laulaminen antaa paljon energiaa!

Salon Viihdelaulajiin kuuluun nykyisellään vajaat 30 laulajaa eri puolilta Saloa sekä Paimiosta ja Somerolta

– Yleensä laulamme minimissään neliäänisesti ja parhaimmillaan kahdeksanäänisesti, Terhi Palin kertoo.

Konsertissa kuullaan useita soolo-osuuksia ja Laulaen sateessa -kappaleessa Heimo Heikkonen alkaa tanssia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Osa kuorosovituksista on hankittu valmiita, mutta monet niistä on tehty tilaustyönä Viihdelaulajille. Kappaleita ovat sovittaneet kuoroa aiemmin johtanut Johanna Kotilainen sekä nykyinen säestäjä Juha Vuoristo.

Palin tietää, että monilla kuoroilla on pulaa sovituksista.

– On suuri onni, että meillä on nyt kaksi sovittajaa, jotka osaavat tehdä kuorolle sopivia biisejä. Juha tuli kuoroon 17-vuotiaana ja on toiminut säestäjänämme 20 vuotta. Hän tuntee kuoron ja sen tavan laulaa, joten hänen on ollut helppo alkaa myös sovittaa.

Palin sanoo, että sovituksissa pitää olla sekä haastetta kuorolaisille että mukavaa kuunneltavaa yleisölle.

– On hienoa tarjota muutakin kuin perinteistä terssilaulantaa.

Konsertissa kuullaan eri vuosikymmenten musiikkia muun muassa elokuvista Love Story, Mies, joka tiesi liikaa, Mamma Mia, Asfalttilampaat, Kulkurin valssi, Nykyaika, Romeo ja Julia ja Frozen.

Konsertin säestävät Juha Vuoristo, piano, Janne Kuusinen, harmonikka, Janne Siimesvaara, rummut, Matti Mikkola , kitara ja Hans Tinell, basso. Konsertin juontaa kuoron ykkösbassoihin kuuluva Asko Lehtonen.

Salon Viihdelaulajien Hymy-konsertti Kivassa lauantaina 9. marraskuuta kello 17 johtajana Roope Pelo. Liput 12–20 euroa.

Säestettävä mustavalkoelokuva liittyy osaksi konserttia

Osana Salon Viihdelaulajien elokuvamusiikin konserttia esitetään mykkäelokuva Hymy, jonka on ohjannut kuorossa laulava paimiolainen Kari Paananen. Kesän aikana eri puolilla Saloa kuvatun epäsäätyisen rakkaustarinan rooleissa näyttelevät kuorolaiset. Elokuvassa räiskyvät suuret tunteet mykkäelokuvan perinteitä kunnioittaen.

– Idea oman lyhytfilmin tekemisestä syntyi kuoron sisällä, kun konsertin teemasta päätettiin. Teen videoita työkseni, joten toteutus päätyi minun harteilleni, Paananen toteaa, mutta painottaa elokuvan olevan kuoron yhteinen ponnistus.

– Kameran takana hääri lisäkseni moni muukin kuorolainen jelppaamassa roudauksessa ja muussa.

Asiaohjelmiin työssään keskittynyt Paananen sai kirjoittaa fiktiivisen käsikirjoituksen, jossa tarina piti kertoa yksinkertaisesti ja lyhyesti ilman varsinaista dialogia.

Kuvauspaikoiksi valikoitui salonseutulaisten tunnistettavissa olevia kohteita kaupunkinäkymästä Wiurilan kartanoon. Suomifilmimäisesti on kuvattu myös viljapeltoa.

Elokuva esitetään konsertissa parissa osassa. Sen säestää pianolla Janne Kuusinen.

– Elokuva on kiinteä osa konserttia ja vie sitä eteenpäin. Musiikki sitoo kuvaa ja nostaa erilaisten tunteiden tasoja, Paananen huomauttaa.

Hymyn rooleissa nähdään Anna-Kaisa Oksanen ja Mikko Alm, Eija ja Erik Suomela sekä kuorovauva Alina Saarinen.