Hölkkäinnostus kantaa yhä – suunnistushuippu Nuuroksen mukaan nimetty Riston Hölkkä järjestetään 40. kerran

0
Riston Hölkkä on nimetty nelinkertaisen MM-mitalistin Risto Nuuroksen mukaan.

Suomessa elettiin hölkkäbuumia juoksu-urheilun kultavuosien innoittamana 1970-luvulla. Eri juoksuja syntyi, mutta monien tapahtumien suosio hiipui vuosien saatossa.
Myös Suomusjärven Sisu ideoi oman hölkkänsä, ja Riston Hölkkä näki päivänvalon 1980. Päinvastoin kuin monilla muilla paikkakunnilla, hölkkäinnostus kantaa yhä Suomusjärvellä. Sunnuntaina Sisumajan maastossa juostaan, kävellään ja hölkätään Riston Hölkkä 40. kerran.
Salon ainoa jäljellä oleva hölkkätapahtuma sai nimensä Sisun huippusuunnistajan Risto Nuuroksen mukaan. Seuralegendaksi kohonnut Nuuros voitti urallaan neljä MM-mitalia 1970-luvulla.
– Kai sitä hölkän nimiasiaa minulta jollain tasolla kysyttiin. Tosin ei tullut mitään lähetystöä minulta kysymään, että saadaanko näin tehdä, Nuuros naurahtaa.
– Jonkun urheilijan ympärille halusimme tapahtuman järjestää. Meille nimiasia oli helppo ratkaisu, Riston Hölkän ja koko seuran ”moottorina” tunnettu Mauri Sinnelä kertoo ja viittaa Nuuroksen saavutuksiin.
Nuuros voitti nimikkohölkkänsä kolmena ensimmäisenä vuotena. Viime vuosina hän ei ole pystynyt reittiä kiertämään. Nuuros on kuitenkin tuttuun tapaan paikalla sunnuntaina jakamassa palkintoja parhaille.
– Silloin kun voitin, ei ollut vielä maantiejuoksijoita paikalla. Tietysti olin myös hyvässä kunnossa silloin. Polvi on sen verran rikki, etten pysty enää juoksemaan. Aika kauan polvi kesti, kun armeijassa se hajosi. Viisi–kuusi vuotta se on ollut jo sellainen, etten ole juoksulenkeillä viitsinyt käydä, Nuuros sanoo.
Myöskään suunnistamassa lajimaestroa ei ole nähty viime aikoina kovinkaan useasti.
– Kaksi kuntorastia kävin tänä vuonna kävelemässä. Syyspuolella en viitsinyt käydä, kun hirvikärpäset aiheuttavat ongelmia. Saan niistä pirullisen ihottuman, kun ne purevat, Nuuros harmittelee.

Riston Hölkän osallistujaennätys on vuodelta 1989, jolloin Sisumajan maastossa viiletti peräti 229 kuntourheilijaa. Tapahtuman keskiarvollinen osallistujamäärä on 158.
– Tämän vuoden osallistujamäärä on täysi arvoitus. 150 voi hyvinkin tulla, jos ei sada. Sää vaikuttaa paljon osallistujamäärään, Nuuros tietää vuosien kokemuksella.
– Hienoa on se, että ihmisiä on aina tullut. Emme ole koskaan joutuneet järjestämään tapahtumaa tyhjillään. Lähdimme alun perin siitä, että pidämme tämän tapahtumana, josta emme tavoittele voittoa. Se on varmasti yksi selitys, miksi Riston Hölkkä on säilyttänyt paikkansa kalenterissa vuosien ajan, hän lisää.
Riston Hölkän miesten sarjan on juossut nopeimmin Marttilan Murrosta tuttu arvokisakävijä Teppo Jalonen, joka kellotti 11,2 kilometrin lenkin vuonna 1991 aikaan 35.17.
2010-luvulla parhaan ajan on juossut Jukka Kero 38.16 kuusi vuotta sitten.

Riston Hölkän erikoisuus on osallistujille jaettava muistopalikka, jonka Sinnelä on työstänyt jokaiseksi vuodeksi eri puulajista. Ensimmäisellä kerralla palikkaan käytettiin mäntyä, tänä vuonna se on tehty saarnivaahterasta.
– Saarnivaahtera on Salon Mököistenmäestä, ja se on istutettu vuonna 1980 eli silloin kuin Riston Hölkkä ensimmäisen kerran käytiin, Sinnelä taustoittaa.
Vaikka Sinnelä kovana puuhamiehenä tunnetaankin palikoiden ja koko tapahtuman suhteen, ei hän halua ottaa kaikkea kunniaa itselleen.
– Porukalla hiotaan palikoita, istutaan iltaa ja jutellaan mukavia. Tämä on yhteistyötä, ja olen itse yhtenä lenkkinä mukana.
Sinnelä ei ole myöskään huolissaan siitä, etteikö eri puulajeja löytyisi jatkossakin.
– Puita kyllä piisaa niin kauan kuin hölkkä järjestetään, Sinnelä lupaa.

40. Riston Hölkkä Suomusjärvellä Sisumajan maastossa sunnuntaina kello 12, kävelysarjalaiset kello 10.45.

Risto Nuuros
Neljän MM-mitalin suunnistaja
Syntynyt 26. joulukuuta 1950 Suomusjärvellä.
Seura: Suomusjärven Sisu.
Saavutukset suunnistuksessa: Henkilökohtainen MM-hopea vuodelta 1978, MM-viestihopeaa 1974 ja 1979, MM-viestipronssia 1978. SM-kultaa normaalimatkalta 1973 ja pitkällä matkalta 1977.
Vuodesta 1980 Suomusjärvellä juostu Riston Hölkkä on nimetty Risto Nuuroksen mukaan.