Hongkongissa repesi raivo, kun netissä levisi video, jolla poliisi ampui mielenosoittajaa

0

Hongkongissa viikko alkoi kaaoksella, kun mielenosoittajat tukkivat teitä ja herjasivat poliiseja. Poliisit ovat puolestaan vastanneet kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.
Mielenosoitukset laajenivat lumipalloefektin lailla sen jälkeen, kun poliisi ampui naamioitunutta mielenosoittajaa rintaan maanantaina aamulla paikallista aikaa. Tapauksesta kuvattiin livevideo Facebookiin, mistä se lähti leviämään. Videolla näkyy, kuinka poliisi ampuu mielenosoittajaa rintaan yrittäessään taltuttaa toista protestoijaa. Hetkeä myöhemmin poliisi ampui myös toista mielenosoittajaa kohti. Epäselväksi jäi, osuiko mielenosoittajaan.
Nimetön poliisilähde vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että useita mielenosoittajia kohti on ammuttu Sai Wan Hon alueella. Sairaalasta puolestaan kerrottiin, että sinne oli tuotu 21-vuotias mies, jolla oli ampumahaava.
Mielenosoittajien joukot ovat tukkineet teitä ja metroasemia Hongkongin aamuruuhkassa. Lounasaikaan poliisi käytti kyynelkaasua keskusta-alueella hajottaakseen tuhansien mielenosoittajien joukon. Mielenosoittajat huusivat poliiseille ja kutsuivat näitä muun muassa murhaajiksi.
Poliisi on ampunut kumiluoteja usealla alueella, esimerkiksi kahdella yliopistokampuksella ja satama-alueilla.

Poliisin otteita kritisoitiin

Väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kuukausia. Perjantaina 22-vuotias opiskelija kuoli pudottuaan parkkitalosta. Putoamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat hämärän peitossa, mutta mielenosoittajat paiskoivat kiviä ja muita esineitä poliisin niskaan parkkitalosta. Poliisi vastasi muun muassa käyttämällä kyynelkaasua.
Tapauksen jälkeen tuhannet hongkongilaiset osallistuivat kynttilämielenosoitukseen, jossa muistettiin opiskelijaa. Sittemmin mielenosoitukset ovat jatkuneet joka päivä.
Maanantain ampuminen ainoastaan lisäsi jännitteitä jo räjähdysherkässä Hongkongissa.
– En ymmärrä, miksi poliisin täytyy käyttää brutaaleja keinoja viattomien ihmisten vahingoittamiseen. Minusta tämä on lähtenyt hallinnasta, sanoi Chaniksi itseään kutsuva 22-vuotias tietotekniikka-alan työntekijä uutistoimisto AFP:lle maanantain ampumisen jälkeen.
– Hänellä (ammutulla mielenosoittajalla) ei ollut asetta, jolla hän olisi uhannut poliisia, sanoi puolestaan 29-vuotias toimistotyöntekijä Elaine.
Poliisit ovat puolustaneet käyttämiään keinoja. Poliisien mielestä toimet eivät ole olleet liiallisia, koska mielenosoittajat ovat esimerkiksi heitelleet tiiliskiviä ja polttopulloja sekä hajottaneet muun muassa Kiina-myönteisiä liiketiloja.

STT

Kuvat: