Ihan kuin se olisi ollut eilen – LP Salo palaa keskiviikkona lähes viiden vuoden tauon jälkeen Mestarien liigan lohkoon

0
LP Viestistä tuttu Roosa Koskelo on Tomi Lemminkäisen mielestä maailmanluokan libero.

LP Salo teki viisi vuotta sitten historiaa osallistumalla ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Nyt alkaa ikään kuin uusi kierros, kun salolaiset ovat jälleen mukana. Välissä lohkovaiheeseen ehtivät kertaalleen miesten puolella Ford Store Levoranta ja naisissa viime kaudella Hämeenlinna.

Yksi konkreettinen muutos viiden vuoden takaisesta nähtäneen keskiviikkona kello 19 Suomen aikaa alkavassa ottelussa Budowlani Lodz–LP Salo. Nyt käytössä on muiden muassa arvokisoista tuttu päävalmentajan mahdollisuus tuomion haastamiseen.

Kunkin joukkueen päävalmentaja saa käyttää yhden erän aikana kaksi vääräksi todettavaa haastoa. Videohaastot ovat nyt ensimmäistä kertaa mukana LP Salon pitkällä kansainvälisten ottelujen taipaleella.

– Ilmeisesti käytössä olevassa tabletissa on vaihtoehdot siitä, mitä haluaa haastaa, kertoi LP Salon päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen.

Järjestelmää noudatetaan kaikissa lohkovaiheen otteluissa, siis myös ensi viikon tiistaina Salohallissa pelattavassa kotiavauksessa.

– CEV ei ole juuri vastattu sähköposteihin, joita olemme videohaastoasiasta laittaneet. Joka tapauksessa sieltä pitäisi tulla myös Saloon pari kaveria, jotka hoitavat homman, Lemminkäinen kertoo.

Muita radikaaleja muutoksia ei Mestarien liigan rakenteeseen ole viidessä vuodessa tapahtunut. Palkintorahat ovat nousseet, kun jokaisen ottelun tappiosta saa 3 000 euroa. Toisaalta samaan aikaan on kivunnut ylöspäin myös osallistumismaksu, joka on nyt 25 000 euroa.

Ottelut näytetään tällä kertaa Yle Areenassa, kun viimeksi oltiin MTV:n maksukanavalla.

– Taloudellisesti televisiointisysteemi on nyt järkevämpi. Liitto on tehnyt siinä hyvää työtä, ja kanava on lähtenyt hyvin mukaan, Lemminkäinen kiittelee.

Ensimmäisellä kerralla LP Salon kotiottelujen yleisökeskiarvo oli kunnioitettava, 1 385 katsojaa. Tällä kertaa samaan lohkoon osuu maailman parhaita pelaajia, jotka auttavat omalta osaltaan katsojien houkuttelussa paikalle.

– Tavoitteena on saada taloudellinen tulos plusmerkkiseksi. Rahoiksi tällä alkaisi lyödä vasta pudotuspeleissä.

Matkustamisjärjestelyt ovat osuneet mainiosti kohdilleen etenkin avausottelun osalta. LP Salo lensi suoralla lennolla Helsinki-Vantaalta Varsovaan, josta oli alle kahden tunnin bussimatka pelipaikkakunnalle Lodziin.

– Jos olisimme menneet tiistaina Finnairin lennolla, olisi hinta ollut 640 euroa. Nyt se oli vähän yli 200, ja saimme vielä pitkän valmistautumisajan otteluun kaupan päälle. Lisäksi saimme neuvoteltua hyvät hinnat majoituksiin sekä Puolassa että Turkissa.

Yhteistyökumppanit ovat lähteneet mukaan pitkälti viimekertaiseen malliin.

– Sponsorit ovat pitkälti niin sanotusti perinteisiä eli samoja, jotka ovat olleet mukana pitkään. Heilläkin on siten muistissa se ensimmäinen Mestarien liigan lohkovaihekerta, Lemminkäinen miettii.

Työmäärä on jo pelkästään kuuden pelin myötä suurempi kuin yksittäiseen CEV- tai Challenge Cupin ottelupariin.

– Töitä on ehkä hieman enemmän kuin viimeksi, mutta nyt on sikäli helpompaa, kun aiempaa kokemusta löytyy jo Mestarien liigasta. Lopulta asiat eivät ole suuremmin muuttuneet, ja teemme tässäkin kilpailumuodossa asiat pitkälti samalla tavalla kuin muissakin Eurocup-kisoissa.

Pitkät sakkolistat erilaisten asioiden toteuttamatta jättämisistä ovat edelleen olemassa.

– Viimeksi noudatimme sääntöjä loppuun asti jopa liian pilkuntarkasti. Nytkin teemme hommat hyvin ja sääntöjen mukaan, muttei stressata nyt ihan jokaista asiaa.

 Ilpo Määttänen ja Pirjo Silenius ovat keskeisissä rooleissa kotipelien järjestelyissä, ja Monica Remmelkoor on hoitanut paljon paperiasioita. Lisäksi olen tiedustellut aika paljon juttuja Jussi Jokiselta. Hän on vastaillut, vaikka olisi ollut Singaporessa kysymysten aikaan, Lemminkäinen kertoo viitaten entiseen Mestaruusliigan toiminnanjohtajaan ja nykyiseen Kokkolan Tiikereiden toiminnanjohtajaan.

Yksi pakollisista vaatimuksista loksahti kohdalleen täydellisenä ajankohtana. Mestarien liigassa edellytetään led-näyttötaulua, ja sellainen asennettiin Salohalliin passelisti viime viikolla. Tämän vuoksi LP Salo säästyy näyttötaulun vuokraamiselta.

LP Salo otteluhalliin vasta Koskelon jälkeen

LP Salo viettää Lodzissa hieman yli vuorokauden ennen tutustumista otteluhalliin. Kyseisessä Lodz Sport Arenassa pelataan tiistai-iltana niin ikään Mestarien liigan ottelu, kun Lodzin toinen joukkue KS Commercecon kohtaa saksalaisen Stuttgartin alkaen kello 19 Suomen aikaa.

Stuttgartin riveissä on LP Viestissä edellisen Mestarien liigan lohkotaipaleen aikana pelannut libero Roosa Koskelo. Saksalaisjoukkue on majoittuneena samassa hotellissa LP Salon kanssa.

Koskelon pelaaminen tiistaina oli tosin ainakin vielä ottelua edeltävänä päivänä epävarmaa. Hän joutui jättämään Saksan liigan lauantaisen pelin kesken pohkeeseen tulleiden tuntemuksien vuoksi.

– En usko että mitään on revennyt, pystyn normaalisti kävelemään ja vähän liikkumaan. Toivottavasti olisi vain joku isompi lihasjumi ja menisi huollolla ohi, Koskelo kertoi maanantaina Lentopalloliiton tiedotteessa.

LP Salo pääsee harjoittelemaan otteluhalliin vasta Commercecon–Stuttgart-ottelun päättymisen jälkeen eli Suomen aikaa kello 21.30. Joukkue ulkoili maanantaina alkuillasta ja piipahtaa punttisalilla tiistaina.

– Pallollisen harjoituksen ajankohta on harmillisen myöhäinen, kun se on kuitenkin ehdottomasti tämän reissun tärkein treeni, harmitteli LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.