Suomen Majakkaseura tuo uuden elokuvansa Saloon. Bio Salossa esitetään ensi lauantaina dokumentti Haaksirikkojen Märket, kertoo viiden hylyn tarinan Suomen vaarallisimpiin kuuluvalla Märketin majakan merialueella Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa. Ne kaikki on löydetty vasta 2000-luvulla uuden tekniikan ansiosta.

– Dokumentin sensaatiomaisinta kuvamateriaalia on kuvat majakkalaiva Storbrottenin hylystä, jossa nähdään merenpohjalla makaava ehjä majakkalinssi. Myös videokuva sukellusvene S-2:n hylystä on ainutlaatuista, kertoo kiertueesta vastaava tuottaja Pekka Väisänen Suomen Majakkaseurasta.

Storbrottenin linssi on säilynyt hyvin 97 vuotta meren pohjassa. Kuva: Micke Tilja

Elokuvassa nähdään myös toukokuussa löytyneen, porvoolaisen M/S Irman hylky. Liettuasta Raumalla matkalla ollut moottorialus upposi antrasiittilastissa Ahvenanmerellä lokakuussa 1968. Alus ehti olla kateissa yli 50 vuotta. Hylky löydettiin Ahvenanmaan pohjoispuolelta.

Sakari Mannisen ohjaama dokumentti kestää 43 minuuttia.

– Siinä on käytetty usean suomalaisen ja ruotsalaisen sukellusryhmän kuvamateriaalia. Asiantuntijana toimii muun muassa merikapteeni Seppo Laurell, Väisänen huomauttaa.

Bengtskärin majakka on ohjannut meriliikennettä jo 113 vuotta. Kuva: Niklas Maisi

Väliajan jälkeen esitetään 40-minuuttinen Bengtskärin tarina, joka veti viime vuonna Salossa 350 katsojaa. Elokuva valottaa Suomen tunnetuimman majakan historiaa sen rakentamisesta nykypäivään. Tarinaan sisältyy kuuluisa Bengtskärin taistelu heinäkuussa 1941, jonka verisiä tapahtumia muistelevat jo edesmenneet veteraanit.

– Myös majakan nykyiset kemiönsaarelaiset yrittäjät Paula ja Per Wilson ovat mukana elokuvassa. Bengtskärin majakka pelastui rappiotilastaan heidän työnsä ansiosta, Väisänen painottaa.

Majakkaseura järjestää elokuvanäytösten yhteydessä majakka-aiheiset myyjäiset kunnostustyönsä hyväksi.

Majakkaelokuvat Bio Salossa (Helsingintie 11) lauantaina 23.11 kello 10.30. Vapaa pääsy.