Jouluvaloja talkoolaisena ripustava saa itsekin hyvän joulumielen

1
Timo Peisa (vas.) ja Pasi Nikula ripustivat ja tarkistivat Salon jouluvaloja, jotka sytytetään adventtina Joulukadun avajaisten yhteydessä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hyvä porukka pitää Pasi Nikula n mukana Salon jouluvalotalkoissa. Hän ripusti jouluvaloja muutaman muun talkoolaisen kanssa Salon keskustaan maanantai-iltana.

– Tästä saa hyvän joulumielen itsellekin, Nikula lisäsi.

Jouluvalojen ripustuksesta on vastannut jo usean vuoden ajan Lasten laulukaupunki eli käytännössä Pertti Falkstedt ja Jouko Tuominen.

– Olisikohan tämä viides vai kuudes vuosi, Falkstedt yritti muistella.

Falkstedt sanoo, että aiemmin valoista vastanneet yrittäjät (joulukatutoimikunta) kysyivät, voisiko Lasten laulukaupunki ottaa jouluvalot sekä Hyvänmielentorin järjestämisen vastuulleen.

– Se sopi hyvin meille, sillä toinen iso tapahtumahan on kesällä, hän selittää.

Falkstedtin mukaan jouluvalot ovat jo yli 30 vuotta vanha perinne Salossa.

Valot sytytetään perinteiseen tapaan adventtina Hyvänmielentorin ja Salon joulukadun avajaisten yhteydessä.

Kaikista jouluvaloista Lasten laulukaupunki ei huolehdi. Näyttävät joutsenvalot jäävät Salon kaupungin ja VPK:n vastuulle.

Sen sijaan Turuntien ja Helsingintien sekä Annankadun puolella olevat valolaitteet ripustettiin ja testattiin eilen. Ihan pikkuhomma urakka ei ollut.

Esimerkiksi kadun yli kulkevia nauhoja lamppuineen on kahdeksan ja muita valosarjoja parisenkymmentä.

Valot haettiin ensin varastosta kuuden maissa ja sen jälkeen alkoi työ Turuntien puolelta. Homma uhkasi venyä iltamyöhään, sillä Falkstedt joutui hakemaan kesken kaiken pultteja kaupasta.

– Yleensä on mennyt noin kymmeneen, mukana ollut Jorma Lehti muisteli.

Salon Viestissä talkoohommia tekevä Lehti sanoo lähteneensä vapaaehtoiseksi, kun sitä häneltä kysyttiin kymmenen vuotta sitten. Hän pääsi tuolloin eläkkeelle.

– Tässä saa liikuntaa, hän perustelee mukana oloa.

Urheiluseuran toiminta kiinnostaa häntä muutenkin. Lasten laulukaupungin talkooremmiin hän puolestaan tuli toisen viestiläisen Timo Peisan kanssa, koska talkoohommia paiskitaan myös vastavuoroisesti.

Valojen ripustamisessa tarvitaankin useampi talkoolainen, sillä liikenteen keskellä nostolava-auton kanssa häärätessä tarvitaan myös liikenteen ohjausta.

Liukkauden torjuntaa Hyvänmielen torilla

Hyvänmielen torilla panostetaan tänä vuonna liukkauden torjuntaan. Salon kaupungilla liikunnanohjaajana työskentelevän Saku Nikkasen alkuvuonna toteuttama tempaus, jossa Salon torilla jaettiin ilmaista hiekoitussepeliä, toistetaan nyt Hyvänmielen torilla adventtina.

– Se toteutetaan lahjoitusten turvin, Nikkanen selittää.

Alkuvuonna hiekoitustavaraa riitti, mutta noin 600 ämpäriä eivät. Tänä vuonna ämpäreitä on 1 300.

Tempaus toteutetaan myös Perniössä, jossa jaetaan lisäksi liukuesteitä yli 65-vuotiaille. Perniössä tapahtuma on torilla perjantaina 29.11. kello 10 – 12. Hyvänmielen torilla Salossa tempaistaan adventtina kello 12 – 14.

Nikkanen sanoo, että samalla kerrotaan, miten kaatumisriskiä voi ennaltaehkäistä ja puhutaan muun muassa fyysisen kunnon tärkeydestä.

Tapahtumassa ovat mukana Salon liikuntapalvelujen lisäksi terveys- ja vanhuspalvelut.

Hiekoitussepeliä ovat jakamassa Hyvänmielen torilla myös talkoolaiset Salon Hermanniseurasta ja Lasten laulukaupungista.

Molempien seurojen puuhamies Pertti Falkstedt sanoo, että Hyvänmielen tori on muuten entisenlaisensa. Siellä myyvät tuotteitaan muun muassa eri yhdistykset ja koululuokat, joita on ilmoittautunut mukaan lähes 60.

  • Lue lisää aiheesta
  • Joulu
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Turhuuksien turhuus
2 vuotta sitten

Jotenkin hurskastelua. Ollaan huolissaan ilmastosta, mutta sitten jouluvalot palavat ympäri vuorokauden. Siis tarkoitan kotitalouksia.

Sähköä kuluu, kun jokaisella on parit, kolmet jouluvalot. Sitten vielä ne valot, joissa on patteri. Moniko patteri viedään oikeaan paikkaan, vai joutuu jätteiden mukana kaatopaikalle?

Mutta hei, jätetään taas joku vanhus ilman lihaa vanhainkodissa, niin maailma pelastuu!