Kahdet joulumarkkinat vetivät väkeä Teijon ruukkikyliin

0
Anna-Liisa Näsänen (vas.), Sanna Leminen, Felix Leminen ja Elina Yrjövuori olivat Matildan joulukylän joulumarkkinoilla kolmen sukupolven voimin. He herkuttelivat ulkona kaakaolla ja churroilla. Kuvat: SSS/Talvikki Salin

Sadat ihmiset suuntasivat lauantaina kulkunsa Teijon alueellekahden pysähdyksen taktiikalla. Samana päivänä alkoivat Teijon Masuunin kaksipäiväiset joulumarkkinat ja Mathildedalissa vietettiin Matildan joulukylän avajaisia. Koska kohteet ovat saman tien varrella, suurin osa kävijöistä vieraili molemmissa tapahtumissa.

Ensimmäisenä pysähdyksenä oli luontevasti Teijon Masuuni, mistä oli hyvä jatkaa matkaa Matildaan. Niin tekivät muun muassa vihtiläiset Antti ja Marika Qvist , jotka olivat ensimmäistä kertaa Teijolla joulumarkkinoilla.

– Miehen sisko asuu Salossa, ja hän suositteli tätä meille, Marika Qvist kertoo.

Pariskunta on yleensä käynyt Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoilla, mutta nyt myös Teijon markkinoista tuli kohde, jonne he haluavat ehdottomasti tulla toistekin.

– Täällä on todella ihana joulun tunnelma. Ja nyt kun tuli vielä luntakin, Marika Qvist ihasteli.

Myös kotiinvietävää kertyi mukavasti. Pelkästään Teijon Masuunin joulumarkkinoilta he löysivät kauralyhteen, reikäleivän, korvapuusteja ja komean havupukin.

– Ja tämä on vasta meidän ensimmäinen pysäkkimme!

Teijon Masuunin käsityöläismarkkinat järjestetään nyt jo kahdeksatta kertaa. Mukana on yli 70 kädentaitajan töitä, joita voi ihastella niin lämpimissä sisätiloissa kuin ulkona pihalla. Lisäksi Masuunin kahvila, galleria ja kaikki puodit ovat avoinna.

Kemiönsaarelaiset Tina Eriksson ja Lea Kaivola eivät yleensä käy joulumarkkinoilla, mutta nyt he olivat lähteneet Teijon Masuuniin siellä avatun Nordisk Akvarell 2019 -näyttelyn houkuttelemina. Samalla he tutustuivat joulumarkkinoihin.

– Yleensä ei tule käytyä joulumarkkinoilla, mutta tämä on kyllä positiivinen kokemus. Täältä saa paljon inspiraatiota myös omaan tekemiseen, Kaivola totesi.

– Oli iloinen yllätys, että täällä on niin valtavasti ihmisiä ja tavaroita. Tulee tosi iloiseksi, kun on niin paljon kaunista katsottavaa, Eriksson kuvaili.

Hän osti markkinoilta joululahjaksi suuren keraamisen mukin, jota koristaa peuran pää. Kaivolan ostoskassissa puolestaan oli sämpylöitä, kahdet kierrätysvillasta tehdyt lapaset sekä jouluinen käsipyyhe puuhellan reunalle.

– Mitään ei ole haussa, mutta heräteostoksia tulee tehtyä, ystävykset nauroivat.

Matildan joulukylän avajaisissa kaikki alueen yritykset olivat avoinna ja Mathildedalin Ruukkitehtailla pidettiin joulukylän joulumarkkinat. Markkinoilla oli yli 40 myyjää sekä sisätiloissa että ulkona.

Ensimmäistä kertaa Matildan joulukylän joulumarkkinoilla olivat muun muassa paimiolainen Anna-Liisa Näsänen , hänen tyttärensä Sanna Leminen ja Elina Yrjövuori sekä tyttärenpoika Felix Leminen.

– Facebookista löysin tämän tapahtuman ja houkuttelin muut mukaan, kun kerrankin oli näin hieno keli, eikä satanut vettä. Tämä vaikuttaa tosi kivalta ja myyjiä on paljon, Sauvossa asuva Sanna Leminen totesi.

– Kolmen sukupolven voimin olemme liikkeellä. Täällä on myynnissä hyvin korkealaatuisia tuotteita, ja ne on laitettu kauniisti esille. Tunnelma on hieno, tulee mieleen Fiskarsin joulumarkkinat joskus kauan sitten, silloin kun tyttäreni olivat pieniä, Näsänen muisteli.

Perhe herkutteli ulkona aidolla suklaasta valmistetulla kaakaolla ja juuri paistetuilla churroilla. Ne maistuivat myös 3-vuotiaalle Felixille.

Ostoksina oli mukaan tarttunut suolakurkkuja, ja isoäidin suunnitelmissa oli vielä ostaa ainakin villalankaa kehräämöstä. Teijon Masuunin joulumarkkinoilla he olivat jo käyneet, mistä isoäiti oli löytänyt tuohiset korvakorut ja konjakkitaatelikakun.

– Minä söin siellä vain riisipuuroa. Me keskitymme syömiseen ja treenaamme joulua varten, Elina Yrjövuori naurahti.

Hyvästä ruuasta nauttivat myös salolaiset Pasi Schukov ja hänen poikansa Niilo ja Nestori Schukov . He olivat syöneet Mathildedalissa jouluisen lounaan, minkä jälkeen he odottivat perheen äitiä markkinaostoksilta. Niilo ja Nestori testailivat vanhan valssilaitoksen seinällä olevaa soittokelloa.

– Me ei olla ostettu mitään, mutta äiti on löytänyt ainakin kranssin, pojat summasivat.

Koska Niilon ja Nestorin mamma ja pappa asuvat Teijolla, Masuunin ja Matildan joulumarkkinat olivat pojille entuudestaan tuttuja. Nytkin käytiin molemmissa.

– Pappa on ostanut piparkakkutalon niin kuin viime vuonnakin, pojat hymyilivät tietävinä.