Kaksi huonoa ja kaksi hyvää erää – LP Salon ryhtiliike jätti hyvän maun Mestarien liigan avauksesta

0
Anna Czakan (7) ja Katarina Pilepic (2) torjuivat Lodzin Anna Baczynskaa.

Kun Lodz Sport Arenan kello näytti keskiviikkoiltana 18.40, LP Salon avausottelusta lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheessa oli tulossa pahalta maistuva pannukakku. Kotijoukkue Budowlani Lodz oli vienyt kaksi ensimmäistä erää pikatahdissa 25–16, 25–12, ja salolaisvieraat olivat säikähtäneitä kuin peura keskellä ykköstietä.

Kello 19.55 tilanne oli täysi erilainen. Kuin uudestisyntynyt LP Salo vei suvereenisti kolmannen erän ja haastoi kovan kotijoukkueen neljännessä erässä aina tilanteeseen 21–21. Lopulta Budowlanin rutiini ja ukrainalaishakkuri Anastasiia Kraiduba olivat liikaa vieraille ja Budowlani pääsi pälkähästä.

Nousujohteinen esitys jätti hyvän maun päävalmentaja Tomi Lemminkäiselle. LP Salon teholukema oli kahdessa ensimmäisessä erässä -12, mutta kahdessa seuraavassa peräti +28. Ennen kaikkea: kahden ensimmäisen erän esitys oli enemmän LP Salon huonoutta kuin Budowlanin vastaansanomatonta ylivoimaa.

– Viisi vuotta sitten (edellinen kerta lohkovaiheessa) ihmettelimme avausottelussa kolme erää. Nyt vain kaksi, Lemminkäinen tiivisti.

– Se harmittaa eniten, että teimme kahdessa ensimmäisessä erässä paljon sellaisia virheitä, joihin vastustaja ei vaikuttanut.

LP Salon nousua edesauttoi toki sekin, että Budowlani otti kolmanteen erään kentältä muun muassa passari Julia Nowickan ja laituri Charlotte Leysin, jotka palasivat kentälle neljännessä erässä.

Lopulta ottelun ratkaisuksi nousi Budowlanin parempi puolustus ja erityisesti huonon vastaanoton jälkeiset hyökkäykset, jotka kotijoukkue tappoi hurjalla 67 prosentin teholla.

Lemminkäinen pyöritti avauserissä vinhaa vaihtorulettia, joka osui lopulta kohdalleen. Välillä kentällä oli samaan aikaan kolme juniori-ikäistä pelaajaa: Inka Mehtola, Netta Laaksonen ja Arita Ternava. Varsinkin pahasti kipsanneen Nea Haataisen tilalle keskitorjujaksi tullut 18-vuotias Mehtola täytti paikkansa hyvin.

– Raahen Lentopallon kakkossarjamatseista on aika iso hyppäys Puolaan Mestarien liigan matsiin, Lemminkäinen muistutti Mehtolan lähtökohdista.

Tasoaan kahden ensimmäisen erän jälkeen nostivat erityisesti varjoissa vaellelleet Nette Peit ja Katarina Pilepic.

– Pidimme Netelle toisen erän jälkeen kovan puhuttelun siitä, miksi hän on meidän joukkueessa. Katan kanssa pidimme saman puhuttelun kolmannen erän jälkeen. Kumpikin puhuttelu toimi. Hakkuri (Pilepic) ei voi pelata tällä tasolla välttelemällä virhettä, Lemminkäinen muistutti.

Sekin on syytä muistaa, LP Salosta vain Anu Ennokilla ja passari Viktoriia Tuchashvililla oli aiempaa kokemusta Mestarien liigan lohkovaiheesta.

Jos oli Kraiduba ottelun paras pelaaja, niin toiseksi paras löytyi LP Salon puolelta verkkoa. Viisi torjuntapistettä napsinut Anna Czakan osoitti jälleen kerran, että mitä kovempi paikka ja vastustaja, sitä paremmin hän pelaa.

– Kattelimme vastustajaa pari ensimmäistä erää. Sen jälkeen aloitimme noudattamaan sovittua taktiikkaa ja löysimme rentouden, Czakan kertasi.

Czakan ja Tuchashvili aiheuttivat suuria ongelmia Budowlanille.

– Kehun joka haastattelussa passaria (Tuchashvili). Meillä on kova luotto toisiimme.

Tappiosta huolimatta Czakanin mukaan LP Salon esitykselle voi antaa hymiötermein ”yläpeukun”.

– Esitys oli nousujohteinen, ehdottomasti peukku ylös. Yksi erävoitto antoi roimasti itseluottamusta.

– Hyvä, että pääsimme aloittamaan vieraissa, niin saimme purettua suurimmat jännitykset.

LP Salo pelasi ottelussa ilman keskitorjuja Kayla Hanelinea. Hänen vaikutuksensa on niin merkittävä, että eiliselle jäi pieni jossittelun aihe.

– Uskon vahvasti, että kaadamme tämän joukkueen Salohallissa, Lemminkäinen vakuutti.

Tiistaina LP Saloa odottaa kotiottelu maailman ehkä parasta seurajoukkuetta Ezcacibasia vastaan, jonka hakkurina pelaa maailman ehdottomasti paras pelaaja Tijana Boskovic.

Mestarien liiga, lohko A: Budowlani Lodz–LP Salo (25–16, 25–12, 18–25, 25–22)

Budowlanin pisteet/plusmiinus: Julia Nowicka (passari) 5/+1, Malgorzata Smieszek 6/+6, Charlotte Leys 12/+8, Julia Twardowska 5/+2, Anastasiia Kraiduba 25/+19, Jaroslava Pencova 2/0, Paulina Baldyga (passari) 1/+1, Anna Lewandowska 3/+2, Anna Baczynska 11/+1. Liberoiden vastaanottoprosentit Maria Stenzel 88 ja Karolina Garstka 22.

LP Salo: Viktoriia Tuchashvili (passari) 2/+1, Katarina Pilepic 13/+10, Lotta Piesanen 0/-2, Anna Czakan 13/+9, Arita Ternava 1/+1, Anu Ennok 9/+4, Nette Peit 12/+7, Inka Mehtola 3/+1, Nea Haatainen 0/-5. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 44.

Hyökkäysprosentti: 50–36
Vastaanottoprosentti: 36–39
Torjuntapisteet: 9–9
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 10/10–8/12
Tuomarit: Koen Luts (BEL) ja Stefano Cesare (ITA).
Yleisöä: 1 000

OHO!

Tämä oli LP Salon 60:s ottelu eurokentillä (26 voittoa/34 tappiota).

LP Salon seuraava ottelu: ti 26.11. LP Salo–Eczacibasi Salohallissa kello 19.