Kantelu ajoi Ihme ja Kumman erikoiseen kierteeseen

3
Armi Julkunen ja Jorma Nurminen käynnistivät Ihme ja Kumman toiminnan Salossa neljä vuotta sitten.

Salolainen Ihme ja Kumma -tukiyhdistys on maksuvaikeuksissa. Kierre sai alkunsa kantelusta, jonka mukaan yhdistys vääristi kilpailua ohjaamalla kehitysvammaisen nuoren harjoittelemaan työelämätaitoja metallifirmaan.

– Pienestä jutusta on tullut aikamoinen souvi, jossa meillä on vain huonoja vaihtoehtoja, Ihme ja Kumma Tuki ry:n puheenjohtaja Jorma Nurminen huokaa.

Yhdistyksellä on rästissä yli 16 000 euron edestä maksamattomia työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Aikaa niiden hoitamiseen on marraskuu. Lisäksi pitäisi pystyä maksamaan yhdistyksellä töissä olevien nuorten palkat.

– Kymppitonnilla saisimme jo lisää peliaikaa, mutta kaikkien palkkojen ja rästien maksamiseen tarvittaisiin 25 000 euroa, Nurminen laskee.

Se on paljon rahaa pienelle yhdistykselle, jonka tarkoitus on edistää kehitysvammaisten nuorten työllistymistä.

Tapahtumaketju sai alkunsa maaliskuussa, kun Ely-keskusten ja TE-toimistojen valtakunnallinen kehittämis- ja hallintokeskus Keha keskeytti yhdentoista Ihme ja Kumma -nuoren palkkatuen maksamisen.

– Kaikkien palkkatuet jäivät yllättäen tulematta tilille, mutta kukaan ei kertonut siitä meille. Emme pystyneet reagoimaan mitenkään, Nurminen kertoo.

Kehan päätöksen taustalla oli kantelu, jonka mukaan yksi metallifirmaan työkokeiluun ohjattu kehitysvammainen nuorukainen vääristi kilpailua. Yli 20-vuotias nuorimies sai täyttä palkkatukea.

– Hänellä on metallialan ammattitutkinto, eikä hän ei ole koskaan halunnut hakea eläkkeelle. Kaveri on roikkunut työttömänä työnhakijana, mutta kun töitä ei ole löytynyt, hän hakeutui lopulta meille, Nurminen kertoo.

Ihme ja Kumma sopi metallialan yrityksen kanssa, että nuori pääsee kokeilemaan ja harjoittelemaan työelämää kuudeksi kuukaudeksi.

Kun Keha oli jäädyttänyt kaikkien töissä olleiden nuorten palkkatuet, Ihme ja Kumma teki oman ratkaisunsa.

– Päätimme maksaa nuorten palkat vähistä rahoistamme ja jättää työnantajamaksut maksamatta.

Nurmisen mukaan Keha alkoi maksaa palkkatukirahoja tipoittain nuori nuorelta, mutta vahinko oli hänen mukaansa jo tapahtunut. Maksamattomia työnantajamaksuja oli päätynyt perintään.

– Viimeinen päätös Kehasta tuli kuukausi sitten. Ihme ja Kumman ei tarvitse maksaa yhdestä nuoresta saatuja palkkatukia takaisin, mutta Keha ei myöskään maksa meille menetettyjä palkkatukia.

Kierre syveni entisestään, kun Keha epäsi palkkatuet jälleen lokakuussa.

– Palkkapäivänä varttia vaille neljä tuli sähköposti, ettei palkkatukea makseta. Syy oli se, että työnantajamaksut olivat erääntyneet.

Maksujärjestelyssä aiemmin sovitun aikataulun mukaan tukiyhdistyksen pitää hoitaa rästit marraskuun loppuun mennessä.

– Hankala paikka. Jos emme pysty maksamaan, meillä ei ole edellytyksiä jatkaa enää tässä muodossa. Jos maksamme nuorten palkat, meille tulee uusia työnantajamaksuja. Jos lomautamme nuoret, kukaan ei tuota meille rahaa yhtään mistään, Nurminen toteaa.

Alkuperäisen kantelun kohtelun kohteena ollut nuori sai jo kesäkuussa vakituisen työpaikan metallihommissa.

– Hän työllistyi saatuaan itseluottamusta ja kokemusta työelämästä ja pärjää nyt omillaan. Kaikki palkkatuen tavoitteet täyttyivät, Jorma Nurminen muistuttaa.

Nurminen kehuu vielä erikseen TE-toimistoa.

– Heidän kanssaan ei ole ollut mitään ongelmia. Se on ollut koko ajan pirskatin hyvä.

Neljä kehitysvammaista nuorta on ponnistanut Ihme ja Kummasta tänä vuonna työelämään ja kaksi on lähtenyt opiskelemaan.

Ihme ja kumma on nyttemmin laajentunut myös Turkuun. Leipomokahvila kauppakeskus Hansassa avattiin syksyllä. Vaikeudet Salossa eivät vaaranna toimintaa Turussa.

Aku Ikkanen

Pitäskö joskus katsoa peiliin eikä aina syyttää koko maailmaa ongelmista!!

Kannellaan lisää

Vääristää kilpailua… Eikö kaupungin oma pop-up myymälä ja kahvila/ruokala vääristä kilpailua käsityöyrittäjien ja kahvilayrittäjien osalta?

Syrjintää on monenlaista

Salolla olisi tässä ollut hyvää mainosta, jos olisivat tukeneet toimintaa. Päinvastoin, Saloa pidetään nyt vammaisia syrjivänä kaupunkina, ja ei se totuus ole kaukana siitä.

Jos Ihku Salosta loppuu, siirtyy se muualle, Turussa toiminta on jo alkanut. Monissa kaupungeissa ollaan kiinnostuneita tästä konseptista, onhan vammaisia nuoria vaikea saada työllistettyä.

En sano, etteikö vammaispalvelu toimi meillä hyvin, mutta tämä muu toiminta on todella ala-arvoista.