Kolmituotteessa viihdytään ja työsuhteet ovat pitkiä

0
Salolainen Erja Salojärvi tykkää työstään. Nyt menossa on siivousliinojen valmistus. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kolmituotteen ompelimossa työskentelevä Erja Salojärvi saa tehdä oman alansa työtä. Aikoinaan Finn-Flarella töissä ollut Salojärvi on alunperin valmistunut juuri tälle alalle ammattikoulusta, mutta työpaikka hävisi alta jo 1990-luvun alussa.

Ihan suoraan hän ei kuitenkaan päässyt työpaikkaan, jollaisia hänen alansa työntekijöille ei juuri enää ole. Vuodesta 2011 ensin työkokeilun ja määräaikaisuuksien jälkeen vuonna 2013 vakinaistettu Salojärvi sanoo, että vastaavaa työtä voisi tehdä vain itsenäisenä ompelijana.

– Täällä saa tehdä työn alusta loppuun asti. Työ on vaihtelevaa.

– Tykkään, hän myöntää.

Salojärvi löysi oman alansa työtä lyhyen työttömyyden jälkeen saatuaan vinkin te-toimistosta. Tämä onkin väylä työpaikkaan, jossa työsuhteet ovat pitkiä.

– Tänne on vaikea päästä, mutta tänne päässeet jäävät, kuvailee Komituotteen toimitusjohtaja Hannu Rauhala.

Hän itsekin tykkää työstään, jossa hän ollut jo vajaat kymmenen vuotta.

Hän on yksi viidestä toimihenkilöstä yleishyödyllisessä yhtiössä, jonka tehtävänä on tuottaa työllistämis- ja kuntoutuspalveluja Varsinais-Suomen te-toimiston alueella.

Rauhala sanoo, että vakituisessa työsuhteessa olevat noin 50 työntekijää ovat hyvin motivoituneita. Heidän lisäkseen Kolmituotteessa työskentelee vuosittain kuutisenkymmentä ihmistä vaihtelevia aikoja. He voivat olla esimerkiksi työkokeilijoita, opiskelijoita tai yhdyskuntapalvelua suorittavia.

– Myös maahanmuuttajia, joilla voi olla heikko kielitaito, Rauhala kuvailee.

Eri pituisia jaksoja työskennelleet voivat myöhemmin sijoittua takaisin avoimille työmarkkinoille.

Vaikka Kolmituote on voittoa tuottamaton työkeskus, se tekee rahanarvoista työtä eli myy tuotteitaan ja työtään. Yhtiön rahoituksesta oman työn kautta saatu osuus on merkittävä.

– Vuosittain noin 60 prosenttia, Rauhala arvioi.

Loppuosa tulee käytännössä Salon kaupungilta, vaikka mukana ovat myös Paimio, Kaarina, Sauvo ja Marttila sekä yhdeksän eri vammaisyhdistystä.

– Alihankinnan osuus työstä on noin puolet, Rauhala sanoo.

Ompelimon ja puupuolen osuudet ovat samat eli kummankin noin 25 prosenttia.

Kolmituotteen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Ledil, Plantui ja Showroom Finland. Esimerkiksi Ledilille Kolmituotteessa valmistuu vuodessa miljoonia kappaleita tuotteita alihankintana.

Plantuille puolestaan kylvetään kasvit alustoihin. Showroomille kootaan valaisimia.

– He ovat myös kysyneet lupaa käyttää meitä markkinoinnissaan, Rauhala sanoo.

Yleishyödyllisen yhtiön palveluja käyttävä yritys saa tästä itselleen imagoarvoa.

Kolmituotteen työn jälkeen voi törmätä monessakin paikkaa tietämättään. Salon kaupunki nimittäin tilaa työvaatteensa Kolmituotteelta.

Sen kädenjälki saattaa näkyä kalusteissakin vaikkapa yksityiskodissa, sillä puupuolelta voi tilata esimerkiksi portaat, kaiteet tai ovet, Rauhala näyttää kuvia jo valmistuneista töistä.

Se, että Kolmituotteesta voi tilata tai siellä voi käydä myös ostamassa tuotteita, tunnetaan Rauhalan mukaan nykyään aina vain paremmin. Myös eilinen avoimien ovien päivä myyntituotteineen osoitti asian hyvin: Salon Tehdaskadun varrella olevassa paikassa kävi ihmisiä tungokseen asti.

Kolmituotteella on pitkä historia

 

Yleishyödyllinen yhtiö

Kolmituote eli Salon Seudun Työkeskus Oy on yleishyödyllinen osakeyhtiö, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa.

Se on perustettu Halikon Märynummelle jo vuonna 1983.

Salon Tehdaskadulle toiminta siirtyi 1998.

Vuosituhannen alussa perustettiin samassa pihapiirissä toiminut kierrätyskeskus Ekotori, jonka toiminta siirtyi muutaman vuoden kuluttua Salon alueen työttömien vastuulle.

Nykyisin Kolmituote toimii teollisuusyritysmäisesti sisältäen ompelimon sekä kokoonpano- ja puuosastot.

Kolmituotteelle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus.

Lähde: Kolmituotteen kotisivut