Kurapalaute on vähentynyt – salolaiset Toni Flink ja Saku Mäkynen ovat innoissaan Korismaanantaista

0
Toni Flink (vas.) ja Saku Mäkynen luotsaavat uutta konseptia ja hoitavat kuuluttajina myös tunnelmanluonnin Vilppaan kotiotteluissa. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Koripalloilun seuraajia on alkaneella kaudella hemmoteltu. Näin voi todeta ilman sen kummempaa mainostamista, sillä kuluttajan näkökulmasta tilanne on kuin yö ja päivä moneen aikaisempaan vuoteen verrattuna.

Elisa Viihde näyttää jokaisen miesten korisliigaottelun monikameratuotannolla. Lisäksi liikkuvaa on tarjolla kaikista naisten Korisliigan ja I divisioonan sekä miesten I divisioona A:n ja B:n otteluista.

Myös salolaiset Toni Flink ja Saku Mäkynen ovat innoissaan. He luotsaavat uutta Korismaanantai-konseptia, jonka tämäniltainen pääasia on Salohallissa pelattava korisliigaottelu Vilpas–Korihait. Lähes kolmetuntinen lähetys toistuu miltei joka maanantai.

– Viime kausina on tullut paljon kuraa Korisliigan televisioinnista. Hyvä merkki on se, että negatiivinen palaute on vähentynyt oleellisesti. Ainakin sen perusteella tällainen ohjelma on tullut tarpeeseen, Mäkynen mainitsee.

Monenlaisissa tv-tuotannoissa mukana 2000-luvulla ollut Flink toteaa haastattelun aikana useampaan otteeseen olevansa uudistuksesta vilpittömän innoissaan.

– Vaikka tämä kuulostaa kliseiseltä, niin tämä on yksi makeimmista hommista, missä olen ollut mukana. Kaikki haluavat tehdä jotain uutta. Meillä on hienot studio-olosuhteet ja mahdollisuudet tehdä monenlaisia juttuja lähetykseen.

Duo tuottaa yhdessä Sakun veljen Esa Mäkysen kanssa lähetysten sisällön käytännössä alusta loppuun itse. Korisliigan ”viikon pelaajan” valinnasta top-5-donkkeja tai -blokkeja koskevien klippien editointiin.

– Meillä on hyvinkin vapaat kädet. Toki ohjaaja Aleksi Myllylä on tässä merkittävä palanen, kuten muutkin lähetyksiä työstävät.

Korismaanantai tuli yleisön tietoisuuteen vasta noin viikkoa ennen kauden alkua, mikä johti myös ottelusiirtoihin. Myös tekijöille varoitusaika oli varsin lyhyt.

– Lähdimme suhteellisen varovasti liikkeelle, kun studio-olosuhteet ja vastaavat ovat meille uudenlaisia. Viikko viikolta on lisätty erilaisia palasia lähetyksiin. Joka viikko juonitaan vähän lennossakin jotain uutta, Mäkynen miettii.

– Olemme Esan ja Sakun kanssa pohtineet pitkään, että tällaisen tekeminen olisi hyvä juttu, Flink huomauttaa.

Tavoitteena on löytää jokaiseen lähetykseen asiantuntijavieras.

– Avoimella haulla mennään – hyviä asiantuntijoita kaivataan. Tähän asti kaikki ovat olleet erinomaisia, Flink kiittelee.

Viiden Korismaanantain aikana miesten päällä on nähty jo monimuotoinen kavalkadi eri liigaseurojen paitoja. Lähtien Vilppaan joukkueenjohtajasta Keijo Poutiaisesta ja päättyen Lahti Basketballiin.

–  Seurat ovat pikkuhiljaa lähettäneet teemapaitoja, Mäkynen hymähtää.

Studio sijaitsee Turussa, josta tehdään myös tulevan maanantai-illan Vilpas–Korihait-lähetys. Salohalliin ja muillekin pelipaikoille lähdetään säännöllisemmin kauden edetessä ja varsinkin pudotuspelivaiheessa.

Saku Mäkysen ajankäyttöön sisältyy runsaasti koripalloa. Finnfoamissa IT- ja myyntipäällikkönä työskentelevä mies selosti viime kaudella säännöllisesti Ura Basketin korisliigaotteluita, ja häntä kuullaan usein myös Vilppaan kotiottelujen kuuluttajana.

Mäkynen selosti jo Vilppaan ensimmäisinä SM-sarjavuosina 2000-luvun taitteessa otteluita Salon paikallisradioon ympäri Suomea. Nyt häntä pitävät valmennusvauhdissa Vilppaan minipoikajoukkueen harjoitukset kolmesti viikossa ja ottelut viikonloppuisin.

– Työnjako on tänä vuonna sellainen, että Esa selostaa Vilppaan kotimatsit Elisa Viihteelle. Minä tuuraan kuuluttajana Tonia, Saku valottaa.

– Tosin minä olen ollut syksyn aikana harvemmin peleissä paikalla, Flink naurahtaa viitaten muihin työkiireisiinsä, kuten lentopallon mestaruusliigaselostuksiin Ruudulla.

Laaja televisiointitarjonta ei ole näkynyt negatiivisesti miesten Korisliigan yleisömäärissä. Väkeä on käynyt ensimmäisen runkosarjaneljänneksen aikana katsomoissa lähes viime kauden tahtiin.