Loikkia ja eroja

0
Marjatta Halkilahti erosi kunnallisista luottamustehtävistään.

Salolaisessa kunnallispolitiikassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Luottamushenkilöpaikkoja jaetaan uudelleen, vaikka vaaleihin on vielä melkein puolitoista vuotta.
Kaikki alkoi, kun Pertti Vallittu ilmoitti siirtyvänsä kristillisdemokraateista kokoomukseen. Hänen tapauksessaan eduskuntavaalien tulokseen pettynyt poliitikko halusi turvata poliittista tulevaisuuttaan uudessa ryhmässä. Sellainen löytyi kokoomuksesta, jonka viime vaalikausien vaiheet ovat olleet värikkäitä.
Kiinnostavaa Vallitun loikassa on, että kokoomuspiirin johto on vaikuttanut siihen vahvasti. Se saa miettimään, onko tapahtuneella vaikutuksia muuhunkin kuin Salon kaupunginvaltuuston kokoonpanoon.

Vallitun ero kristillisdemokraateista aiheutti ketjureaktion. Omaa linjaansa vetänyt kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän toinen jäsen Marjatta Halkilahti erosi valtuustosta. Hän ei halunnut sitoutumattomana ruveta yhden hengen ryhmän vetäjäksi.
Valtuustoon nousee Elina Seitz. Kevään 2021 kuntavaaleihin kristillisdemokraatit lähtevät ilman eniten ääniä keränneitä ehdokkaitaan.

Salon kokoomuksen sisäiset kärhämät ovat olleet julkisuudessa, mutta ristivetoa on muissakin ryhmissä. SDP:ssä näkyvimmin omia polkujaan kulkee Simo Vesa. Hän on ollut kansanedustaja Katja Taimelan jälkeen paikallisvaaleissa suosituin demari.
Viime vaalien jälkeen Vesa otettiin mukaan hallitukseen, mutta se ei ole juuri muuttanut hänen tapojaan. Esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajan Saija Karnisto-Toivosen (sd.) turhautuminen on luettavissa Facebook-päivityksissä.
Tällä viikolla demariryhmästä ja kaupunginvaltuustosta ilmoitti lähtevänsä Matti Varajärvi. Syyt ovat henkilökohtaisia, mutta lehtihaastattelussa (SSS 14.11.) hän totesi myös väsyneensä ”turhaan vääntämiseen” politiikassa.

Viime viikkojen saldo on yksi loikka ja kaksi eroa. Turhautumisen ja pettymyksen kokemuksia tai elämäntilanteen muutoksia on muillakin kuin tähän mennessä reagoineilla päättäjillä.
Onko kaikki nyt nähty vai muhiiko kannen alla vielä jotain, joka vaikuttaa valtuustoon ja tuleviin vaaleihin muutamien kasvojen vaihtumista enemmän?