Luksusta lukiolaisille – Koskella tarjotaan valmis aamupala

0
Venla Pitkänen (vas.), Tuuli Säteri, Meri Säteri ja Emma Noki ihastelevat runsasta aamiaispöytää. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Kotona itse väsätyn aamiaisen sijasta Kosken lukion opiskelijoita hemmoteltiin keskiviikkona valmiilla aamiaisella. Vatsan herättelyn lisäksi aivoja heräteltiin opettaja-aiheisella Kahoot!-tietovisalla.

Yhteisöllisen aamiaisen ideoijana oli opiskelijakunta, joka tarttui toimeen jo kolmannen kerran. Idea oli napattu somesta.

– Nyt alkoi uusi jakso ja halusimme piristää opiskelijoita. Opiskelijan ei tarvitse syödä kotona mitään, vaan voi aloittaa päivän mukavasti, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jenni Moisander kertoi.

Tarjolla oli muun muassa marjoja, jogurtti-rahkaa, leikkeleitä, kasviksia, leipiä sekä kahvia, teetä ja mehua.

– Aika monet juovat vaan kupin kahvia tai syövät yhden leivän. Tämä on vinkki tukevammasta aamiaisesta.

Moisanderin ja Roosa Korpiahon mielestä aamiaista ei ollut kovin vaikea järjestää. Opiskelijat suunnittelivat tarjottavat, jotka keittiö toteutti. Aamiainen maksettiin lukion opiskelijahuollon varoista.

Venla Pitkänen, Tuuli Säteri, Meri Säteri ja Emma Noki ovat valinneet pöydästä lautasilleen monipuolisesti kaikkea.

– Tosi hyvä idea. Voisi olla useamminkin, he tuumaavat.

Tyhjällä vatsalla kouluun lähteminen on heille vierasta.

– Lapsuudesta asti kouluun on lähdetty puurolla, Venla kertoo.

Kotona aamiainen on laitettava itse. Kavereiden kanssa juttu luistaa, mutta kotona on toisin.

– Keskityn syömiseen ja joskus luen, Emma sanoo.

Eero Markkasesta aamiainen maistuu yllättävän hyvältä, mutta yhtä hän kaipaa.

– Puuroa!

Leevi Lehtovaara syö leipää ja jogurttia ja poikkeuksellisesti myös kahvia, joka maistuu porukassa.

– Just hyvä.

Patrik Peltoniemi ei syö läheskään joka aamu mitään, joten valmis aamupala on luksusta.

– Herään vähän liian myöhään. Kovin kova nälkä ei ehdi tulla ennen lounasta.

Lauri Salon aamu käynnistyy aina omatekoisella mikropuurolla.

– En kaivannut sitä nyt, vaan otin rahkaa, marjoja ja mehua. Vaihtelu virkistää.

Santeri Saari on osallistunut aikaisemminkin yhteisölliseen aamiaiseen.

– Mukavaa. Mutta syön muutenkin joka aamu jotain, leipää tai puuroa.

Ravinto- ja puhdistuspalveluohjaaja Kirsi Jokela kaataa pumpputermokseen tuoretta kahvia.

– Yllättävän paljon porukka on käynyt. Olen vienyt 90 tassia ja ne ovat nyt loppu.

Yhteisöllinen aamiainen työllisti keittiössä Jokelan lisäksi ravitsemustyöntekijä Nina Leimen . Tiskaamiseen ja pöytien pyyhkimiseen osallistuivat myös nuoret.

– Ihan kiva kokemus. Oppilaat saavat aamupalaa, joka tuntui maistuvan. Puuroa oli ensimmäisellä kerralla, mutta nyt se jätettiin pois.

Kahvia, teetä ja appelsiineja lukuun ottamatta kaikki tarjottavat ovat kotimaisia. Jokela sanoo, että kotimaisuuteen pyritään kaikessa kouluruokailussa kausivaihtelut huomioiden.

– Perusajatus on, että kouluruoka ei ole hyvää, mutta silti se maistuu. 6.–9. -luokkalaiset ovat kriittisimpiä asiakkaita. Meidän tehtävä on opettaa syömään erilaisia ruokia. Kaalilaatikkoakin on listalla.

– Ruokala ihan täynnä. Opiskelijakunta järjestää kivoja tempauksia, rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen ihastelee aamiaisen tunnelmaa.

Täyttä on, sillä lukiossa on 135 opiskelijaa, kun heitä alimmillaan on ollut 80. Opiskelijoita tulee 10:stä kunnasta.

– Pieni lukio oli vaarassa näivettyä, mutta nyt se on elinvoimainen.