Marjatta Halkilahti jättää luottamustehtävänsä – ”Tämä oli tässä”

1
Kalle Tekkala (kd.)

Salolainen kaupunginvaltuutettu Marjatta Halkilahti (kd.) jättää luottamustehtävänsä. Hän ilmoitti asiasta lauantaina blogissaan.

– Jätän eroanomukset kaupunginvaltuustopaikasta, kaupunkikehityslautakunnan jäsenyydestä, maapolitiikan ja yleiskaavallisen ohjelman ohjausryhmän jäsenyydestä sekä maakuntavaltuuston varajäsenyydestä, Halkilahti kirjoittaa blogissaan otsikolla ”Tämä oli tässä”.

Halkilahden toimien taustalla on salolaisen kristillisdemokraattien valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Pertti Vallitun päätös siirtyä kokoomuksen ryhmään. Vallittu piti asiasta tiedotustilaisuuden perjantaina.

Halkilahti olisi ollut Vallitun lähdön jälkeen ainut kristillisdemokraattien edustaja kaupunginvaltuustossa. Ryhmässä sitoutumattomana toimivalle Halkilahdelle olisi näin tullut muun muassa valtuustoryhmän puheenjohtajuus, johon hän ei halua ryhtyä.

– Perusteena on, että en ole kristillisdemokraattien jäsen. Olen ollut sitoutumaton jo pitkään ja sellaisena pysyn. Minun mielestäni valtuustoryhmän puheenjohtajan tulee olla puolueen jäsen, Halkilahti kirjoittaa.

Halkilahti on sitä mieltä, että kristillisdemokraateille neuvotellut paikat kuuluvat puolueelle vaalikauden loppuun asti. Samaa sanoo Salon kristillisdemokraattien puheenjohtaja Elina Seitz , joka nousee Halkilahden paikalle valtuustoon.

– Se on selvää, että vaalien jälkeen neuvotellut paikat kuuluvat kristillisdemokraateille. Tämä koskee myös paikkaa kaupunginhallituksessa, Seitz toteaa.

Seitz sanoo, ettei hyväksy Vallitun jatkamista kaupunginhallituksessa.

– Eroamisen hyväksyn, sillä tiedän syyt ja taustat, hän sanoo.

Halkilahden eron myötä kristillisdemokraattien ensimmäiseksi varavaltuutetuksi tulee Kalle Tekkala , jonka Seitz näkee nousevan Vallitun tilalle kaupunginhallitukseen.

– Itse en paikkaa nähtävästi voi ottaa sukupuolikiintiön takia. Kaupunginhallituksen jäsen voi olla myös varavaltuutettu, Seitz sanoo.

Ensimmäistä kautta kuntapolitiikassa mukana oleva Tekkala on valmis ottamaan vastaan mahdollisen hallituspaikan.

– Totta kai olen valmis lähtemään mukaan kaupunginhallitukseen. Tunnistan kyllä paikan haasteet, mutta haluan panostaa täysillä mahdolliseen tehtävään, rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen ja varavaltuutettu Tekkala sanoo.

Tekkalankin mukaan kaupunginhallituksen paikka kuuluu yksiselitteisesti kristillisdemokraateille.

– Hyvän tavan mukaan paikat kuuluvat niille puolueille, joille ne on alkujaan neuvoteltu, hän sanoo.

Myös Vallittu ilmoitti Salon Seudun Sanomissa (SSS 9.11.) haluavansa jatkaa kaupunginhallituksessa. Vallittu katsoo, että hän säilyttää paikkansa hallituksessa, vaikka vaihtaa puoluetta.

–Kaupunginhallituksessa työskentely ei ole puoluepainotteista vaan siellä mennään asia kerrallaan, hän sanoi SSS:n jutussa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä päättää Vallitun jäsenyydestä maanantaina. Kaupunginhallituksen jäsenet valitsee valtuusto.

Kuntalaki

Mikähän oli se pätevä syy hakea eroa, vai päästettiinkö hänet mielellään pois sen enempiä lakikiemuroita ajattelematta?