Murrolla ei ollut asiaa eliittiin eikä talenttiin – Vilppaan seivästähti putosi SUL:n ykkösryhmästä, eikä hän mahtunut uuteen läpimurtoryhmäänkään

0
SUL:n luotto Wilma Murtoon rakoilee.

Jarno Koivusen valmennukseen palanneen Salon Vilppaan seiväshyppääjän Wilma Murron vaikea kausi 2019 näkyy välittömästi Urheiluliiton (SUL) valmennusryhmävalinnoissa.

Murto putosi niin sanotusta eliittiryhmästä eli Team Finlandista, johon valittiin 18 urheilijaa – heistä viisi on paraurheilijaa. 21-vuotiasta Murtoa ei myöskään valittu SUL:n uuteen Supertalentit-ryhmään, johon valittiin kymmenen lupaavaa yleisurheilijaa.

Supertalentit-ryhmään kuuluvat keihäänheittäjä Oliver Helander, seitsenottelija Maria Huntington, korkeushyppääjä Ella Junnila, moukarinheittäjä Aaron Kangas, pituushyppääjä Taika Koilahti, keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen, kestävyysjuoksija Nathalie Blomqvist , korkeushyppääjä-kolmiloikkaaja Jessica Kähärä, keihäänheittäjä Topias Laine ja moniottelija Saga Vanninen.

Murto putosi 33 urheilijan EM-ryhmään, johon kuuluvat myös Someron Esan seiväshyppääjä Tommi Holttinen ja moukarinheittäjä Henri Liipola. Perttelin Peikkojen moniottelija ja korkeushyppääjä Elina Kakko kuuluu nuorten EM-ryhmään.

Siinä missä Supertalentti-ryhmän valinnoissa käytettiin ”näkemyksellistä harkintaa”, muut tukiryhmät (Team Finland ja EM-ryhmät) ovat täysin tulosperusteisia.

SUL sijoittaa kaikkiaan 262 000 lisäeuroa huippu-urheiluun. Supertalentti-ryhmän rahoitukseen on varattu toistasataatuhatta euroa, eli reilu kymppitonni urheilijaa kohti.

Uusi tuki myönnetään lähtökohtaisesti kolmeksi vuodeksi, ja ryhmää täydennetään näillä näkymin ensi syksynä.

– Tuen tavoitteena on parantaa edellytyksiä kansainväliselle läpimurrolle. Harkinnassa arvioitiin muun muassa antropometriaa, arjen valmennusympäristöä, taustalla vaikuttavaa asiantuntijatiimiä ja kokonaisuuden uskottavuutta, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola paljasti STT:lle.

Nikkolan vaskoolissa oli alun perin 40 kultahippua, joista seuloutui painavin kymmenikkö.

– Ulosjääneillä on oikeus purnata ja ottaa siitä lisämotivaatiota, Niemi-Nikkola jatkoi.

Tuen merkitys on suurin nuorille sekä ammattiurheilijoiksi vasta heittäytyville urheilijoille.

– Tärkeä tuki. Arjen pyörittäminen on iso haaste, kun olen ammattiurheilija enkä opiskele, kertoi Tokion 2020 olympialaisiin valmistautuva Taika Koilahti.

– En ole vielä suunnitellut rahankäyttöä, enkä edes tiedä minulle myönnettävän tuen määrää. Lihashuolto ja kevään leiritys ainakin ovat isoja menoeriä.

Koilahden tapaan huikeasti kehittynyt Maria Huntington sijoittaa talenttieurot valmentajaansa Matti Liimataiseen.

– Kaikki muut tukihenkilöni ovat ammattilaisia, joten miksei myös valmentajani, Huntington totesi.

– En ole varsinkaan nuorempana maksanut Matille juuri mitään, joten tämä raha menee hänen palkkaansa.

Huntington kuuluu jo yleisurheilun hyväosaisiin. Liimatainen korosti tuen merkitystä nuorille kuten toiselle valmennettavalleen Vanniselle.

– Valmentaja ja urheilija saavat tuesta turvallisuudentunnetta. Nuorten arkea on se, että joudutaan harkitsemaan esimerkiksi magneettikuvaukseen menoa. Sitten, kun sinne on vihdoin pakko mennä, se on jo parhaan hoidon kannalta myöhäistä, tänä syksynä ammattivalmentajaksi ryhtynyt Liimatainen valaisi asiaa esimerkillä.

Liipolasta piirin paras miesurheilija

Varsinais-Suomen Yleisurheilu ry palkitsi torstaina Someron Esan moukarinheittäjän Henri Liipolan päättyneen kauden parhaana miesurheilijana. Liipola voitti uransa kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden Lappeenrannan Kalevan kisoissa.

Piirin parhaaksi naisurheilijaksi valittiin Turun Weikkojen pituushyppääjä Taika Koilahti, joka edusti Suomea Dohan MM-kisoissa.

Seiväshyppääjän uransa syksyllä päättänyt Someron Esan Minna Nikkanen sai piiriltä urapalkinnon.

Palkitsemistilaisuuden pokaalirohmu oli Someron Esan moukarinheittäjä Silja Kosonen.

Joulukuussa 17 vuotta täyttävä Kosonen voitti päättyneellä kaudella nuorten olympiafestivaalit Bakussa, heitti uuden piirinennätyksen neljässä eri ikäluokassa ja voitti oman ikäluokkansa Suomen mestaruuden sekä moukarinheitossa että kiekonheitossa. Kosonen valittiinkin ansiosta N17-sarjassa piirin parhaaksi urheilijaksi.

Salon seudun seurojen urheilijosta aikuisten sarjan Suomen mestareiksi kruunattiin päättyneellä kaudella Liipolan lisäksi Vilppaan seiväshyppääjä Wilma Murto . Nuorten sarjoissa SM-kultaa voittivat Kososen lisäksi Kuusjoen Humun Sara-Elise Ruokonen (N22, 3000 m esteet) sekä Esan Marika Virtanen (N16, moukari) ja Veikka Saren (M17, 10 km maantiejuoksu).