Pajtim Statovcin Bolla voitti Finlandian – lue SSS:n arvostelijan näkemys romaanista

0
Pajtim Statovci vastaanotti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon Helsingissä. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Pajtim Statovcin esikoisromaani Kissani Jugoslavia sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014. Tiranan sydän voitti Toisinkoinen-kirjallisuuspalkinnon, ja sen englanninkielinen käännös on nimetty National Book Awards 2019 -finalistiksi. Loppukesästä ilmestynyt kolmas romaani Bolla on Finlandia-ehdokas, jonka oikeudet on jo myyty lukuisiin maihin.

Vuonna 1995 kaksi miestä kohtaa toisensa Kosovon Pristinassa ja rakastuu. Kirjallisuutta opiskeleva Arsim on albaani ja naimisissa. Tuleva lääkäri Miloš on serbi. Kosovon ilmapiiri on kiristynyt lähes räjähdyspisteeseen, mutta miehet eivät piittaa vaaroista. Tärkeintä on saada olla yhdessä ja rakastaa.

Syttymäisillään oleva sota varjostaa myös miesten rakkautta. Lopulta Arsimin on taivuttava vaimonsa ja tämän suvun tahtoon ja paettava maasta. Ero Milošista on kuitenkin raastava. Sen jälkeen kummankin miehen elämä tuntuu olevan yhtä suurta katastrofia.

Arsim on Bollan minäkertoja, mutta tarinan lomassa kulkee myös Milošin äänellä kerrottu versio tapahtumista. Milošin muistiinpanojen teksti on niukka ja katkelmallinen, osin epäluotettavakin, mutta se ristivalottaa Arsimin kertomusta.

Arsim palaa sodan jälkeen Pristinaan ja haluaa selvittää Milošin kohtalon. Miten Arsim voi sodan tunnistamattomaksi runtelemasta kaupungista löytää Milošin, jonka serbinimi herättää kaikissa vain torjuntareaktion? Voisiko vuosien takainen yhteys vielä löytyä kaiken koetun jälkeen?

Statovci kuvaa Bollassa miesten välistä rakkautta ja seksiä siekailemattomasti. Arsimin ja Milošin välinen suhde on kaunis, mutta muunlaisiakin kuvauksia romaanissa on. Mielenkiintoisempaa kuitenkin on, miten Arsimista tulee sellainen mies kuin tulee. Oman seksuaalisuuden tukahdutusyritykset purkautuvat tekoina, jotka inhottavat välillä miestä itseäänkin. Milošin tarina on vielä lohduttomampi.

Bollassa ei kuvata varsinaista sotaa, mutta sodan seuraukset ovat vahvasti läsnä alusta asti. Epäluulot eri etnisten ryhmien välillä ovat syvät ja tuntuvat ylikäymättömiltä. Viha ulottuu pitkälle historiaan ja etsii aina uusia purkautumisteitä. Arsim ja Miloš ovat lopulta vain vähäpätöisiä kohtaloita ajan virrassa.

Maasta paenneiden ulkopuolisuus ja irrallisuus ovat käsinkosketeltavia. Kotimaan uutisia seurataan kauhun ja syyllisyyden vallassa. Elämä on jatkuvasti toisaalla, ja lapset ovat vieraantuneet kasvamalla enemmän kiinni uuden kotimaan kulttuuriin. Kosovolla ei ole heille enää mitään annettavaa.

Lukukokemuksena Bolla on yleistunnelmaltaan tumma, jopa synkkä ja ahdistava. Romaanin alussa Arsim ja Miloš ovat hetken salaa onnellisia. Muutamat aurinkoiset päivät jäävät lopulta teoksen harvoiksi valopisteiksi. Arsimin ja Milošin tekoja ja valintoja voi ymmärtää, mutta niiden hyväksyminen on silti välillä hyvin vaikeaa. Statovci ei anna lukijalle armoa sen paremmin kuin henkilöilleenkään.

Bolla on huolella hiottu monitasoinen kokonaisuus. Kieli on yhtä rosoista ja vereslihaista kuin romaanin miljöö ja henkilötkin.

Kirsi Hietanen

Arvostelu on julkaistu Salon Seudun Sanomissa 9.11.