Paljonko postilaisille maksetaan, ja paljonko palkka putoaisi? Lakkovahti Arto Niini Salosta kertoo

0
Luottamusmies Arto Niini oli maanantaiaamuna Postin Örninkadun toimipaikan edessä lakkovahtina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Lakko näyttää pitävän aika hyvin.

Näin arvioi maanantaiaamuna lakkovahtina Örninkadun portilla seissyt Arto Niini. Hän on myös Salossa Postin jakelussa työskentelevien luottamusmies ja PAU:n Salon osasto ry:n puheenjohtaja.

Työmaan pihapiiriin Niinillä ei ole asiaa, mutta portiltakin näkee arkiaamuksi epätavallisen näyn: lämmitystolppiin kytketyt jakeluautot seisovat ruuduissaan. Vain muutamia autoja puuttuu.

Niini arvioi, että portista kulkee tavallisena aamuna noin 60 Postin työntekijää. Myös ensimmäisenä lakkoaamuna pieni osa väestä on mennyt töihin, koska osa töistä on lakon ulkopuolella.

– Jonkin verran omaa väkeä on esimerkiksi ateriakuljetuksissa, sanoo Niini.

Lisäksi töissä on ainakin osa vuokratyövoimasta.

– Kaikki eivät ole heistäkään tulleet, sanoo Niini.

Lakon syynä ovat heikennykset, joita työnantaja on kaavaillut postilaisten työehtoihin.

– Ydinasioita ovat palkkojen putoaminen ja työajan pidentäminen, sanoo Niini.

Heikennykset kohdistuisivat etenkin pitkään Postissa työskennelleisiin työntekijöihin, jotka ovat PAU:n viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen piirissä. Sen sijaan Salossakin työskentelevät vuokratyöntekijät ovat jo nyt palkkatasoltaan matalamman työehtosopimuksen piirissä.

– Uudet työntekijät aloittavat huomattavasti alemmalla palkalla. Heillä tuntipalkka on kahdeksan euroa, ja meillä vanhoilla on 14 euroa, sanoo Niini.

Niinin mukaan pitkään Postissa olleen työntekijän kuukausipalkka on tyypillisesti 2 000–2 400 euroa. Työnantajan kaavailema työehtosopimus laskisi ansiotasoa noin kolmanneksella.

– Työnantaja tarjoaa nyt siirtymäaikaa, mutta palkkojen laskeminen olisi kuitenkin edessä.

Postin yksityiset kilpailijat ja vuokratyöfirmat käyttävät jo nyt Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä työehtosopimusta, jonka ehdot ovat työntekijälle PAU:n sopimusta heikommat.

Postilaiset ovat varautuneet jopa neljän viikon lakkoiluun. PAU maksaa jäsenilleen lakkokorvausta noin 50 euroa per lakkopäivä, mikä tarkoittaa ansiotason putoamista lakon aikana.

– Postilaiset eivät kauheasti vietä joulua, jos tulee pitkä lakko, sanoo Niini. Hän on sitä mieltä, että tilanteesta ulos pääsyyn on olemassa kaksi vaihtoehtoa.

– Voi tulla poliittinen ratkaisu, jolloin valtio omistajana laittaa Postin johdon kuriin tai sitten meille tulee laaja tuki muilta liitoilta. Meillä on solidaarisuussopimus ilmailualan, veturimiesten ja AKT:n kanssa, ja sitä kautta pystymme tarvittaessa ottamaan käyttöön aika kovatkin keinot.

Vain muutama jakeluauto oli lähtenyt maanantaiaamuna liikkeelle. Kuva: SSS/Minna Määttänen