Pelko – kansalaishyve

0

REIMA SUOMI. Lienemme saavuttaneet tilanteen, jossa useimmat pelkotilat ja ahdistukset ovat kansalaishyveitä, eivät mitään ei-toivottuja asioita.
Ilmastoahdistus on tästä hyvä esimerkki. Jos ei koe vaikkapa ilmastoahdistusta, saattaa olla jo vastuuntunnoton ja ei-tiedostavainen kansalainen – tavallaan siis aikamoinen hylkiö.

Pitää siis olla huolissaan. Koska pelkotilat ja fobiat ovat hyvän kansalaisen tunnusmerkki, tarjoilen tässä muutamia uusia ja vanhempiakin huolenaiheita joihin tiedostavat kansalaiset voivat trendikkäästi tarttua.
Ihan perusasioistakin voi toki aloittaa. Muinaiset kansat ovat pelänneet esimerkiksi taivaan putoamista niskaan tai kuunpimennystä. Auringonpimennys on tietenkin todella kova juttu. Pelätä voi, että aika pysähtyy kuten Eppu Normaalikin visioi. Moderni tiedostava henkilö voi huoletta unohtaa kaiken tieteellisen evidenssin ja tarttua näihin pelkoihin.
Silmäilin tutkimuksia amerikkalaisten peloista. Siellä suurin kansalaisten pelko näyttää olevan vuodesta toiseen pelko korruptoituneista viranomaisista. Tässä jotain uutta ja tuoretta meillekin täällä Suomessa pureskeltavaksi.
Muita amerikkalaisten huolia ovat korkeat lääkehoidon kustannukset, identiteettivarkaudet ja vesien saastuminen, mukaan lukien päivittäinen juomavesi. Tavanomaiset ilmastomuutos-, saastumis- ja terrorismipelot ovat ihan päivittäistä rutiinia. Pelko Pohjois-Korean ydinaseista nousi vuonna 2017 pelkojen kärkisijoille Yhdysvalloissa. Pelko luonnon diversiteetin pienenemisestä kurittaa myös amerikkalaisia ankarasti.
Kun hiukan kaivaa, löytyy mitä erilaisimpia pelkotiloja. Ahtaan ja korkean paikan kammot ovat hyvin tunnettuja, samaten vaikka kammoksunta hämähäkkejä tai käärmeitä kohtaan. Susipelko on Suomessa näyttävästi pinnalla.
Mielenkiintoisia pelon aiheita ovat esim. Basophobia eli pelko kaatumisesta (ei sen suuremmasta putoamisesta). Nomophopiaan lienemme jo kaikki enemmän tai vähemmän sairastuneet: kyse on epävarmuuden ja turvattomuuden tunteesta, kun matkapuhelimemme ei toimi.
Anchraophobia on pelko tuulta kohtaan, ja tuulimyllyjen rakentaminen antamaan tuulelle visuaalista näkyvyyttä ei suinkaan helpota tilannetta. Spectroprophiaa kokevien ei kannata mennä huvipuistojen peilitaloihin, ja hissitkin ovat heille usein vaikeita paikkoja, kyse on oman kuvan näkemisen pelosta, siis peilipelosta. Hissipelko sinällään on hyvin tunnettu pelkotila.
Peilien lisäksi voi pelätä monta muuta asiaa. Esimerkiksi seuraavat pelonaiheet on virallisesti tunnustettu: kuidut, napit, ketsuppi, lääkkeet, perhoset, parta, rinnat – en nyt tässä halua ryhtyä setvimään seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyviä pelkoja sen syvemmin.
Lääkkeiden, ruoka-aineiden ja kemikaalien pelko on tietysti ihan peruskauraa. Mitä tahansa sosiaalista tilannetta voi pelätä. Ihan jokaista kasvia ja eläintä on helppo pelätä. Joulupukkia, vampyyria, saatanaa tai kuolemaa on ihan luonnollista ollut pelätä aina.

Käyttäytyykö naapurisi, työtoverisi tai kanssaihmisesi mielestäsi kummallisesti?
Ehkä syynä onkin hänen jonkinlainen pelkotilansa. Älä tuomitse häntä. Hänen pelkotilansa tarkoittaa, että hän on vastuullinen ja tiedostava kansalainen, jota tulee tästä kunnioittaa ja tukea.

Kirjoittaja on tietojärjestelmätieteen professori.