Perniön taidekahvilassa muistikuvia ja tunnelmia luonnosta

0
Tarja Seewaldin akryylimaalaukset Dreaming (vasemmalla) ja Hope (oikealla) kuvastavat taiteilijan tunteita, kun hän löysi Perniöstä uuden kodin itselleen. Keskellä vanhempaa tuotantoa Love You vuodelta 2012.

Tarja Seewaldin värikylläiset maalaukset tuovat mukavan kontrastin ikkunoista näkyvään marraskuiseen harmauteen. Vastikään Perniön kirkonkylään muuttaneen Seewaldin maalauksia on parhaillaan esillä Perniön entisessä kunnantalossa.

Edellisen kerran hänen taidettaan oli Perniössä näytteillä kaksi vuotta sitten galleria Levolassa. Väreillä -näyttely oli kahden taiteilijan, Seewaldin ja Katriina Uusitalon yhteisnäyttely.

Seewald kertoo jo tuolloin ihastuneensa Perniöön.

– En alkuun edes tiennyt, mikä minuun teki Perniössä niin suuren vaikutuksen.

Hän laittoi Lohjalla sijainneen kotinsa myyntiin ja suunnitteli muuttoa Perniöön. Talo ei kuitenkaan mennyt heti kaupaksi.

– Kaksi vuotta meni ennen kuin talo myytiin. Kauppa oli iso helpotus. Nämä tunteet näkyvät myös kesällä tekemissäni maalauksissa, hän kertoo.

Maalausten ”La Primavera” ja ”l ’Autunno” innoittajana ovat toimineet taiteilijan oma puutarha ja sen eläimet.

Seewald on koulutukseltaan kemian teknikko. Alansa töitä hän on tehnyt lähinnä vain 1980-luvulla. 1990-luvulla Seewald muutti miehensä kanssa Saksaan.

– Tein Saksassa jonkin verran toimistotöitä, mutta pääasiassa olin kotiäitinä.

Perhe palasi kymmenen Saksan vuoden jälkeen 2000-luvun alussa Suomeen, jolloin Seewald päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. Äiti ja perheen kuopus lähtivät yhtä aikaa koulutielle – tytär ala-asteelle ja äiti kuvataidekouluun

– Valmistuin kuvataiteilijaksi Suomenlinnan Taidekoulu Maasta vuonna 2004.

Seewald kertoo harrastaneensa erilaisia kädentaitoja ja maalanneensa lapsesta asti, mutta ”vakavammin” hän on alkanut työstää taidetta vasta aikuisiällä. Myös erilainen taideyhdistystoiminta on tullut kuvioihin viime vuosikymmeninä.

Seewald toimii parhaillaan Lohjan Taideyhdistyksen puheenjohtajana. Lisäksi hän kuuluu Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry:n hallitukseen ja on Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuran jäsen.

”The Great Step”. Akryyli. 2019.

Seewald on aktiivinen taiteentekijä. Uudesta kodista löytyy oma huone maalaamiselle. Ideat värikkäille maalauksille syntyvät usein luonnosta, jossa hän viihtyy neljän koiransa kanssa.

– Maalaan paljon abstrakteja maisemia. Maalaukseni syntyvät muistikuvista ja tunnelmista, hän kuvailee.

Lohjalla asuessaan Seewaldin innoittajana toimi hänen puutarhansa ikivanhoine puineen ja kasveineen. Maalauksissa esiintyvät myös puutarhassa eläneet peurat ja kettu.

Seewaldin maalauksille on tyypillistä, että niissä on useita värikerroksia. Hän käyttää töissään yleensä akryylivärejä, jotka kuivuvat nopeasti.

– Työstän maalauksia usein pitkään. Teen työtä intensiivisesti, mutta tarvitsen tietynlaista rauhaa. Esimerkiksi muuton aikana en pystynyt maalaamaan.

Vuonna 2016 Seewald innostui tyylistä, jota hän kutsuu struktuurimaalaukseksi.

– Maalaan akryylimaalilla uniikkeja linjoja ja kuvioita useissa kerroksissa, hän kuvailee.

Akryyli- ja öljyvärimaalausten lisäksi hän on tehnyt jonkin verran ympäristötaidetta. Hänen ympäristötaidettaan oli esillä viimeksi kesällä Lohjalla. Puiden runkoihin kiinnitetyt paperimassasta tehdyt kasvot, ”puuhenget” muuttivat kesän aikana muotoaan.

– Oli hauska seurata, miten kasvojen ilmeet muuttuivat ja taideteokset sulautuivat hiljalleen osaksi puita.

Primavera, 2016.

Kuukauden päivät Perniössä asunut Seewald on vihdoin keksinyt, miksi hän ihastui Perniöön.

– Perniö on idyllinen kylä, joka muistuttaa saksalaista pikkukylää. Kylän läpi virtaa pieni jokikin, joita Saksassa on paljon, hän iloitsee.

Tarja Seewaldin näyttely Mielen puutarhassa esillä Perniön kunnantalon taidekahvilassa 29.11. saakka.