Pianonsoittoa neljävuotiaasta asti

0
Elviiran vapaa-aika menee pääosin soittaessa. Torstain pianokonsertissa kuullaan myös hänen omia sävellyksiään.

Halikkolainen Elviira Väyrynen, 14, asettelee kädet tottuneesti flyygelin päälle ja antaa musiikin viedä. Neljävuotiaasta saakka pianonsoittoa harrastanut Elviira soittaa omien sävellysten ja sovitusten lisäksi pääosin klassista musiikkia tunnettujen säveltäjien, kuten Jean Sibeliuksen, Claude Debussyn ja Joseph Haydn innoittamana. Näitä kaikkia voi myös kuulla ensi torstaina Elviiran järjestämässä pianokonsertissa Halikon seurakuntatalolla.

– Innostus musiikin harrastamiseen lähti omilta vanhemmiltani. Äitini Elina Välttilä soittaa pianoa ja isä Petro Väyrynen kitaraa. Suvussamme on paljon musikaalisuutta, kertoo Elviira.

Elviiran musiikilliset taidot eivät rajoitu ainoastaan pianonsoittoon.

– Pidän kovin myös laulamisesta. Ennen kuin opin puhumaan, lauloin, Elviira naurahtaa. Lisäksi olen soittanut jonkun verran selloa, kitaraa ja ukulelea.

Elviira Väyryselle musiikki on tärkeää. Soittaminen vie hänet kohti omia unelmiaan.

Motivoitunut ja monipuolinen muusikko sai musiikin perustason päättötodistuksen Salon musiikkiopistolta keväällä 2018 suoritettuaan sen Pekka Hakamäen opetuksessa. Kahdeksan vuotta kestäneen rupeaman jälkeen Elviira siirtyi opiskelemaan Turun konservatorioon Essi Myöhäsen johdolla.

– Suurin osa vapaa-ajastani kuluu soittamisen parissa. On vapauttavaa toteuttaa itseään näin omia unelmiani seuraamalla, musiikin parissa, miettii Elviira.

Esikuvikseen musiikin ja säveltämisen saralla hän mainitsee Sibeliuksen ja Otto Palmgrenin.

– Heissä viehättävät suomalaisuus ja heidän tyylilleen omintakeinen tunnelma, toteaa Elviira.

Elviira on esiintynyt monissa eri tilaisuuksissa ja soittanut musiikkia aina klassisesta kevyeen. Soittamisen ohella hän harrastaa myös jazz-tanssia, ja kesäisin veri vetää kesäteatterin lavalle.

Elviira pitää jo toistamiseen konsertin Halikon seurakuntatalolla.

– Viime kerrasta on aika tarkkaan vuosi aikaa. Vaikka paikka on tuttu niin jännitän konserttia toki jonkun verran, mutta enemmän jännitän Rauman kulttuuritalo Posellilla marraskuun puolivälissä pidettävää konserttia, mainitsee Elviira.

Rauman konsertti liittyy Elviiran tammikuussa saatuihin palkintoihin Pianoaura-kilpailussa. Kilpailu on Pianoaura ry:n, Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian järjestämä, katselmustyyppinen kilpailu.

– Yhtenä palkintona oli konserttiesiintyminen. Esiinnyn Raumalla kolmen muun muusikon kanssa, täsmentää Elviira.

Nuori lahjakkuus valittiin vastikään myös Pianoauran järjestämälle mestarikurssille.

Armfeltin koulua viimeisellä luokalla käyvällä Elviiralla on opiskelujen suhteen selvä visio.

– Aion hakea lukioon Turkuun Puolalanmäen musiikkilinjalle. Sen jälkeen koitan päästä jatkamaan opintojani Sibelius-Akatemiaan.

Väliajan kanssa puolitoista tuntia kestävän pianokonsertin kaikki tuotot käytetään Elviiran konservatorio-opintoihin.

Elviira Väyrynen, pianokonsertti 7. marraskuuta klo 19, Halikon seurakuntatalo, Vaskiontie 31. Vapaa sisäänpääsy, ohjelma 10€.