PS nykäisi pitkän kaulan

0
Pääministeri Antti Rinteen johtama SDP on vajonnut Ylen kyselyssä neljännelle sijalle.

Perussuomalaisten suosio ei osoita hiipumisen merkkejä. Ylen uudessa kyselyssä puolueen kannatus on 23 prosenttia. Ero toisena olevaan kokoomukseen venähti lähes kuuden prosenttiyksikön mittaiseksi.
Gallupin toinen iso muutos on SDP:n alamäki. Puolue tipahti vihreiden taakse neljänneksi 13,9 prosentin kannatuksella, jossa on pudotusta 1,7 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset olisi selvästi suurin puolue, jos vaalit pidettäisiin nyt. Ylen kyselyn mukaan puolueen kannatus on 23 prosenttia. Nousua kuukauden takaisesta mittauksesta on 2,1 prosenttiyksikköä.
Perussuomalaiset on onnistunut puhuttamaan sekä yrittäjiä että työväestöä. Esimerkiksi polttoaineveron korotuksen vastustus saa kannatusta joka suunnalla. Perussuomalaiset on onnistunut puhuttamaan myös epävarmoja äänestäjiä ja herättämään vaaleissa yleensä nukkuvien ryhmää.
Kannatusmittauksen tausta-aineiston mukaan puolue on saanut uusia kannattajia erityisesti miehistä, alle 25-vuotiaista nuorista ja 35–64-vuotiaista.

Toiselle suurelle oppositiopuolueelle kokoomukselle Ylen kysely ei osoita varsinaista kasvua, vaan kokoomuksen kannatus on pysynyt jokseenkin paikallaan 17,3 prosentissa. Kokoomus on yrittänyt pitää oppositiossa kovaa ääntä, mutta kannatusta valuu tasaisesti perussuomalaisille.
Kyselyssä näkyy muutenkin perinteisten suurten puolueiden heikko suosio. Keskusta ei ole lähtenyt toivottuun nousuun, vaan puolueen kannatus on lähes ennallaan eli 12,9 prosenttia.
Vihreiden 14,2 prosentin kannatuksessa on vähäinen lasku, mutta puolue on nyt kolmanneksi suurin.

Suuri muutos Ylen kyselyssä mitattiin SDP:lle, joka tuli reilusti alaspäin. Suosion vähenemistä selittävät osaltaan päähallituspuolueen ministereiden kompurointi Postia ja Veikkausta koskevissa lausunnoissa. Hämmentävät viestit ovat voineet karkottaa kannattajia.
Viimeksi SDP:n kannatus oli näin alhainen kesällä 2014. Tausta-aineiston mukaan puolue on menettänyt erityisesti naisia, alle 35-vuotiaita ja yli 50-vuotiaita äänestäjiä.